De wereld ondergaat momenteel een industriële revolutie. Ze wordt gestuurd door technologie dat iedereen met elkaar verbindt - liefst overal en op elk moment van de dag. Die ontwikkeling vindt plaats in een netwerk van interactieve data: het creëert een dynamiek in onze economie.
Tal van inzichten daarover vind je terug in Geoff Colvins opiniestuk in het Amerikaanse bedrijfsmagazine Fortune. Daar lees je hoe dergelijke ontwikkelingen het moderne bedrijfsleven beïnvloeden. Echt, een slimme kerel. Maar intussen kun je toch al een graantje meepikken van mijn inzichten hierover.
1. Je hebt niet per se tastbare dingen nodig
Ja, je hebt het al gehoord - en toch is het waar: Alibaba is de meest waardevolle retailer ter wereld. En toch heeft het helemaal geen voorraad. Airbnb is de grootste dienstverlener op vlak van accomodatie, al stelt het zelf géén vastgoed ter beschikking. Uber mag zichzelf eigenaar noemen van de grootste taxiservice ooit. Maar zelf hebben ze geen wagens in hun bezit. Het lijkt wel alsof informatie de grootste grondstof is geworden van bedrijven.
2. Menselijk kapitaal is belangrijker dan ooit
Het fysiek kapitaal verdwijnt (zie hierboven) naar de achtergrond, waardoor werkkrachten belangrijker worden. Alleen moet je als bedrijf continu menselijk kapitaal detecteren. En besluiten of die witte raven al dan niet een aanzienlijke bijdrage leveren aan je onderneming. Want zíj vormen je onderneming.
3. Tewerkstelling krijgt een nieuw karakter
De manier waarop een bedrijf mensen in dienst neemt? Reken maar dat dit er in de toekomst anders uitziet. Alles is veel flexibeler. De vroegere Cisco CEO John Chambers zei dit: "binnenkort zie je grote spelers die enkel 2 mensen in dienst hebben - de CEO en de CIO." Misschien wat overdreven, denk je? De kans is wel groot dat hij gelijk heeft.
4. De winnaars zien het binnenkort groter, terwijl de rest harder strijdt voor overschotjes
Nieuwe business-modellen verdienen een smak geld voor de oprichter van het spel, maar vernietigen onderweg integraal andere sectoren. Of hoe McKinsey Global Institute het verwoordde: "tech en tech-enabled bedrijven vernietigen de value meer voor de gevestigde bedrijven dan ze ooit voor zichzelf creëren. "
5. Grote bedrijven krijgen een kortere levensduur
De gemiddelde levensverwachting van bedrijven daalde afgelopen jaren al met 33%. En zo zal het nog wel even verdergaan.
6. Intellectuele eigendom kent geen grenzen meer
Interessant om te lezen: het inspirerende verhaal van Brian O'Keefe en Marty Jones over Uber's "double dutch" structuur omtrent vennootschapsbelasting. Terwijl de waarde van moderne bedrijven steeds vaker wordt bepaald door intellectueel eigendom, kunnen inkomsten worden omgezet naar een toevluchtsoord voor belastingen (weliswaar, totdat de overheid slimmer wordt en genadeloos ingrijpt).