Vaak gehoord: "we hebben echt geluk dat we dagelijks mogen doen wat we graag doen." Geluk? Dat is een lottoticket kopen én meteen de jackpot scoren. Ondernemen heeft niets met geluk te maken. Hard werken - tot je erbij neervalt, hoe vaak dat ook gebeurt: daar draait het om.

Hoe harder je werkt, hoe meer 'geluk' je hebt. Althans, dat is wat de buitenwereld denkt. Kijk even mee naar de succesvolle ondernemers die komaf maken met de mythes 'ondernemers hebben veel geluk' en 'toch wel straf hoe ze dat van de ene dag op de andere realiseerden'.

Vallen en opstaan met de stofzuigers van James Dyson

dyson stofzuigers

Ooit al gehoord van de Dyson stofzuigers? Waarschijnlijk wel: misschien heb je er zelfs een bij jouw thuis. Dyson is een van de meest gerenommeerde stofzuigerproducenten. Dat is ongetwijfeld te danken aan het flink staaltje ondernemersschap van oprichter James Dyson.

De man is niet minder dan 5 miljard dollar waard. En wees gerust: dat nettoloontje getuigt niet van 'puur geluk'. Dyson weet een en ander over mislukking. Daar zijn de 5.127 gefaalde prototypes het bewijs van. Het duurde 15 jaar alvorens de eerste Dyson-stofzuiger de wereld veroverde. Dat kun je niet echt 'onmiddellijk succes' noemen, toch?

Gary Vaynerchuk: werken met wijn

Gary Vaynerchuk liet zijn familie-wijnbedrijf in waarde stijgen van 3 miljoen dollar naar meer dan 60 miljoen dollar. Sterker nog, dat deed hij binnen de eerste 5 jaar nadat hij was afgestudeerd. Hoe? Hij werkte alsof zijn leven ervan afhing: Vaynerchuk deed alles om het fijne te kennen van het bedrijf - en dat 24/7. Een welverdiende bedrijfsgroei, denken wij zo.

Geluk, zeg je?

Nee. Het was zijn eindeloze doorzettingsvermogen dat mooie resultaten boekte. Nadien richtte Vaynerchuk zijn eigen agency op - Vaynermedia - waarmee hij investeerde in verschillende succesvolle startups. Ook publiceerde hij meerdere boeken, en groeide hij uit tot een gevestigd keynote speaker. Hopelijk ontmoet je de man eens. Dan kun je zeggen dat hij 'veel geluk heeft gehad'. En schrikken van zijn antwoord.

George R. R. Martin van Game of Thrones


game of thrones

Het brein achter Game of Thrones mag op zijn lauweren rusten: de serie sleepte een hoop Emmy's in de wacht. Martin was al een scenario- en sci-fi schrijver toen jij waarschijnlijk nog niet geboren was. Doorheen de jaren wist hij een trouwe fanbase op te bouwen.

Het is niet alsof hij op een dag wakker werd en dacht "ik ga een script schrijven en dat afvuren op de Amerikaanse betaalzender HBO. Dan is het morgen waarschijnlijk een kaskraker."

De helft van de Game of Thrones-kijkers had voor de serie van start ging waarschijnlijk nog nooit gehoord van Martin. Nogmaals: de man heeft jarenlange schrijfervaring op de teller. Dus je kunt zeker niet beweren dat hij voor zijn succes niet moest werken.

Bill Gates: doorzetter van formaat

Bill Gates is met 79,2 miljard dollar nog steeds de rijkste persoon ter wereld. Al jaar en dag staat hij aan de top - zo'n 16 om precies te zijn. Al wil dat niet zeggen dat het gewoon magie en geluk was. Hij bleef werken, ondanks hij oog in oog stond met enkele tegenslagen.

Zijn eerste bedrijf, Traf-O-Data, draaide zelfs geen omzet. Het was allesbehalve succesvol, maar zorgde wel voor een leerrijke ervaring. Die konden Gates en zijn partner Paul Allen gebruiken voor het volgende bedrijf: Microsoft. Neem nu dat Gates definitief de boeken had dichtgedaan na het falen van zijn eerste bedrijf. Zou hij het dan écht zover hebben geschopt? Zeker niet, dat geef ik je op een briefje.

Colonel Sanders - van tankstationhulp naar oprichter van een fastfoodketen

Colonel Sanders was de oprichter van het bekende Kentucky Fried Chicken. De man was 56 toen de fastfoodketen het levenslicht zag, en geloof me: dat gebeurde niet op 1,2,3. Zijn gefrituurde-kip-recept kreeg meer dan 1000 keer de deur toegewezen. Vroeger deed hij verschillende jobs - waaronder die van tankstationhulpje. En wanneer hij uiteindelijk de grote sprong maakte als ondernemer, faalde zijn eerste bedrijf: een producent van acetyleenlampen.

Maar dat hield Sanders niet tegen om zijn kippenrecept naar een hoger niveau te brengen. Het begon met een wegrestaurant, en groeide uit tot de keten die je vandaag kent.

Zelf nog voorbeelden van ondernemers die een succestraject doorliepen? Sharen, die handel!