Het managen van een bedrijf vertoont bijzonder veel gelijkenissen met het organiseren van een poolexpeditie. Probleemoplossend denken, mensen motiveren, sturen en doen samenwerken, grenzen verleggen, visie, missie en strategie bepalen, omgaan met verandering,… de analogieën zijn eindeloos. Kortom, ‘business creativity’ ligt heel kort bij ‘expedition creativity’. En daarom gingen we praten met Vlaanderen’s bekendste poolreiziger om te horen wat creativiteit voor hem betekent. Dixie Dansercoer, een man die ons door zijn passie en integriteit erg nauw aan het hart ligt, gaf alvast zes waardevolle inzichten mee.
Dixie Dansercoer volgde een opleiding als vertaler/tolk en werkte 13 jaar als flight attendant. Hij was de eerste Belg die zonder bevoorrading de Zuidpool overstak. Deze expeditie kreeg grote internationale weerklank en vond zijn neerslag in De tanden van de wind. In twee andere werken heeft Dansercoer het over expedities naar Groenland en Antarctica. Dat laatste boek, De kleuren van wit,schreef hij samen met zijn Amerikaanse echtgenote Julie Brown; het vertelt omstandig en onomwonden over hun innerlijke drijfveren, vreugdes, ontgoochelingen en passies.
1. Je droom vorm geven, dat vraagt creativiteit en doorzettingsvermogen
Aan elke nieuwe expeditie gaat er een intens creatief proces vooraf. Dat proces start bij een droom. En de volharding om die droom – of noem het een visie of missie - te realiseren, ondanks de vele weerstanden en oordelen van buitenaf. "Je visualiseert scenario’s en beetje bij beetje ga je die filteren," meent Dixie Dansercoer. "In je finale actieplan moet je ook ruimte laten voor het onbekende. Het aanvaarden van het ‘niet perfecte’ dus, want elke expeditie is tenslotte een avontuur. Dat is grotendeels je intrinsieke motivatie," aldus de poolreiziger.
2. Je staat er voor, je moet er door
Dansercoer gelooft dat een permanente en reële ‘sense of urgency’ je creativiteit wakker houdt. "Veranderende weersomstandigheden, een medereiziger die het niet meer ziet zitten, een onverwacht gevaarlijke passage… Hoe goed je ook bent voorbereid, zulke zaken komen altijd op je weg," bevestigt hij. "En dan stel je je prioriteiten. In ons geval gaat het niet enkel over het bereiken van ons einddoel, maar om dat doel ook met z’n allen te bereiken. Ja, het gaat soms gewoon over ‘overleven’, het meest basale antwoord wanneer je aan het eind van al je ‘waarom’ vragen bent gekomen."
"Barre omstandigheden – en dat is in het bedrijfsleven ongetwijfeld niet anders – nopen tot het inzetten van een grote dosis creativiteit. Maar ook creatief leiderschap komt in deze situaties naar boven. Je bent tenslotte aan elkaar overgeleverd. Cruciaal dus om het beste uit elkaar naar boven te halen."
3. Tijd en stilte zijn je beste vrienden
Men zegt wel eens: problemen lossen vaak zichzelf op. Dat is ongetwijfeld zo, maar dat vraagt volgens Dansercoer wel tijd en stilte. "Ik raad iedereen aan om per dag minstens vijf minuten stilte in te lassen," stelt hij. "Echte stilte, want dat kennen we nog nauwelijks."
"Er zit zoveel meer creativiteit in ons dan we denken, maar we moeten die tijd en stilte terugvinden"
"En gebruik die stilte om je meest prangende problemen aan te pakken. Er zit zoveel meer creativiteit in ons dan we denken, maar we moeten die tijd en stilte terugvinden. Die heb je natuurlijk ruimschoots op het ijs. Het is een luxe, daar ben ik me erg van bewust. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat we als mens slechts 10% van onze hersencapaciteit gebruiken. Da’s belachelijk weinig. Geef die hersenen dan ook tijd en ruimte om maximaal hun werk te kunnen doen."
4. Falen is een noodzakelijk proces
Waar stopt volharding en waar begint overmoed? "Het is een dunne lijn die je tijdens een expeditie vaak bewandelt," betuigt Dansercoer. "Met de jaren begin je je grenzen te kennen, ook al tracht je die nog constant te verleggen."
Bron: intervista
"Soms resulteert volharding niet in de resultaten die je voor ogen had, maar de lessen die je eruit leert zijn minstens even waardevol. Zo bouw je ervaring op. Of noem het wijsheid. En die wijsheid geef ik graag in alle bescheidenheid door aan de komende generatie." Geen wijsheid zonder veelvuldig falen dus, als het van Dansercoer afhangt!
5. Successen moet je vieren
Op het ijs, kilometers lopen, zeulen, trekken in de barre kou, die snijdende wind. Vermoeidheid, eenzaamheid en extreme omstandigheden. Allemaal kunnen ze je erg prikkelbaar maken. Niemand die dat beter weet dan Dansercoer: "Het is niet altijd makkelijk om de moed erin te houden," geeft die toe.
"Daarom is het zo belangrijk om het bereiken van elke milestone te vieren. Een slokje rum of cognac smaakt als godendrank op zo’n momenten. Maar evenveel deugd heb je aan het samen terugblikken op de geleverde inspanningen, een spreekwoordelijke lach en een traan. En het vooruitblikken op wat nog te wachten staat. Terwijl de missie en visie rotsvast worden herhaald, kan het pad ernaartoe wel eens worden bijgestuurd wanneer onvoorziene obstakels een vlotte vooruitgang in de weg staan."
6. Je ervaringen terugkoppelen
"De rijkdom aan ervaringen die ik aan een expeditie overhoud, deel ik graag met eenieder die ervoor open staat," zegt Danscoer trots. "Dat gaat vaak over het overwinnen van je menselijke beperkingen, je comfortzone verlaten en het creatief oplossen van uitdagingen die je pad kruisen. Maar ook over de onmetelijke rijkdom van de natuur en hoe we dat vertalen naar een duurzame samenleving."
Bron: intervista
"Daarnaast zijn er ook ervaringen van puur praktische aard die nieuwe inzichten en innovatie met zich meebrengen: het uittesten van nieuwe tools en materialen in extreme omstandigheden of zelfs het verbeteren van werkprocessen. Een vorm van continuous improvement die zijn vruchten afwerpt op tal van domeinen."
Iets waar veel ondernemers nog van kunnen leren! Welke inzichten klinken voor jou herkenbaar? Vertel het hieronder in de comments!