In een opiniestuk op The Guardian breekt journalist Archie Bland een lans om het regime op de werkvloer grondig te herzien. "Een Britse survey toont aan dat de kans op een beroerte drastisch stijgt wanneer iemand lange werkuren klopt. En als zo'n ellenlange werkuren ons niet productiever maken, waarom doen we er dan niets aan?", vraagt Bland zich af.
Het is twee uur 's middags en je zit aan jouw bureau. Maar in de plaats van belangrijke zaken af te handelen, zit je op Bloovi.
Nood aan pauze
'Ik heb nood aan een pauze' kan je denken. Jammer genoeg is aanmodderen op het werk helemaal niet goed voor de gezondheid. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat, wie heel lange uren klopt 33 procent meer risico loopt om een beroerte te krijgen. En dat is lang niet het enige bewijs dat lange werkuren kloppen in vraag stelt; in het verleden waren er talloze gelijkaardige studies, meent Bland.
Maar nu komt het meest opzienbarende feit: het gediagnosticeerde probleem is niet het feit dat je te hard werkt wanneer je om 7 uur 's avonds nog aan bureau te vinden bent, maar wel dat je te lang werkt. Veel van de risico's worden geassocieerd met fysieke inactiviteit. Het gevaar zit hem niet wat je op de werkvloer doet. Het gevaar zit hem in het feit dat je daar überhaupt zit.
Geen e-mails na 8 uur 's avonds
Intuïtief klinkt de redenering 'hoe langer werken, hoe hoger het risico op onproductief zijn' logisch. En ze is ook wetenschappelijk bewezen: er is een sterk verband tussen landen met lange werkuren en lage productiviteit.
En toch volharden we in de boosheid: we moeten op z'n minst acht uur aan onze bureau zitten. Het voelt beter aan om druk bezig te zijn, en een beroerte te krijgen, dan projecten gewoon af te werken en dan de werkvloer te verlaten.
Hoe kunnen we daar iets aan doen? Voor een verlicht werkgever, zo stelt Bland voor, is dat niet zo moeilijk. Stuur je werknemers een mailtje om zes uur dat ze de werkvloer moeten verlaten; ban e-mails na acht uur 's avonds. En wanneer iemand een project afwerkt, gun hem of haar een middagje vrij.
Bland concludeert: "We moeten af van de machocultuur die ons aanzet tot het kloppen van lange werkuren. We krijgen toch meer gedaan als we minder werken."
Bron: De Morgen