De Britse start-upscene heeft de afgelopen jaren stevig geboomd, met name als gevolg van de aanzienlijke hoeveelheid durfkapitaal die de jonge starters konden verzamelen. Bovendien is Londen ook een aantrekkingspool voor start-ups uit de rest van Europa. Denk maar aan Showpad dat er ook een kantoor heeft. Vandaar dat Business Insider bij een aantal van de grote tech investeerders een rondvraag deed over de impact van de Brexit op de Britse startupscene en op de mogelijke gevolgen voor de tech startups in de rest van Europa.

Uit de reacties, die we hieronder voor u samenvatten, blijkt dat de meesten toch niet verwachten dat de gevolgen wereldschokkend zullen zijn. Brexit of niet, in de digitale wereld is het ecosysteem van de start-ups voldoende sterk om ervoor te zorgen dat talent, creativiteit, goede ideeën en geld elkaar zullen blijven vinden. 

Onzekerheid….

De Brexit kan betekenen dat de toegang tot durfkapitaal een stuk moeilijker wordt. Nieuwsagentschap Bloomberg wist bijvoorbeeld al te melden dat Londense start-ups niet langer op geld zullen moeten rekenen van het  Europese investeringsfonds. Bovendien zouden ook Britse investeerders en business angels als gevolg van de toegenomen onzekerheid wellicht minder geneigd zijn om de start-ups van vers kapitaal te voorzien.

Niklas Zennstrom, de CEO van Atomico vatte het krachtdadig samen: “In Elke Europese hub zou het de bedoeling moeten zijn om start-ups het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken om te kunnen groeien. Als Londen de concurrentie wil blijven aangaan met echte startupsteden als Stockholm en Berlijn is het belangrijk dat de regering al het mogelijke doet om ervoor te zorgen dat er vrij verkeer is van kapitaal en mensen.”

Suranga Chandratillake van Balderton Capital windt er geen doekjes om. Hij zegt dat de Brexit een klap in het gezicht is van de techgeneratie van start-ups die overal in Europa voor de werkgelegenheid van de toekomst zorgen. Alex Depledge van Index Ventures wijst er dan weer op dat de Britse zakenbanken echt hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “Aangezien 85% van de funding van de Britse start-ups afkomst is van het Europese investeringsfonds, is er dringend nood aan kapitaal van de Britse zakenbanken, anders dreigt het hele financieringsysteem van de Britse start-ups en van de start-ups uit de rest van Europa die zich in de Londense hub hebben gevestigd op de helling te komen staan. 

Mike Lynch, de oprichter van Invoke Capital vindt eveneens dat er toch wel wat verandert door de Brexit. “Kleine Italiaanse of Poolse start-ups, zullen het nu wellicht toch minder evident vinden om funding te gaan zoeken in Londen. Terwijl dat ondertussen toch al een soort evidentie voor hen was geworden.

Maar wellicht verandert toch weinig

Saul Klein van LocalGlobe vindt dat het allemaal veel te hard wordt uitvergroot. “De Brexit betekent niet dat Groot-Brittannië en Londen terugkeren naar de Middeleeuwen.” Fred Destin, partner bij Accel sluit zich daarbij aan. “Paniek is een slechte raadgever”, vindt hij. “Ondernemers moeten gewoon doen wat ze altijd doen, als ze geconfronteerd worden met onverwachte situaties: oplossingen bedenken en creatief zijn. De Brexit zal ons leven wellicht niet gemakkelijker maken, maar dat betekent zeker niet dat alle kansen voor de Europese en de Britse start-upscene daarmee verbrod zijn. We moeten er gewoon voor zorgen dat de politiek niet belet dat dat we sterke bedrijven uitbouwen en dat financiers beloftevolle startups kunnen ondersteunen.”

Ook Christian Hernandez, partner bij White Star Capital, is eigenlijk niet onder de indruk. “Het is niet omdat er een Brexit komt dat het talent verdwijnt. Er is ondertussen een bijzonder sterk ecosysteem en investeerders zoals White Star Capital blijven de startu-ps ondersteunen. Ik ben er vrij zeker van dat Londen één van de vooraanstaande Europese start-uphubs zal blijven. De Brexit betekent niet dat er in het Verenigd Koninkrijk geen business meer zal worden gedaan.” Die mening wordt ook gedeeld door Eze Vidra, een vroegere partner van Google Ventures. “De hele wereld draait rond connectie”, zegt hij. “Muren en silo’s bouwen is niet meer van deze tijd.

Maar of Groot-Brittannië nu al dan niet deel uitmaakt van de Europese Unie, investeerders zullen in het ecosysteem van start-ups bruggen blijven bouwen in heel Europa en in de rest van de wereld.”   Brent Hoberman, de mede-oprichter van Founders Factory is evenmin onder de indruk van de Brexit. “Er komt natuurlijk een periode van onzekerheid, maar daarna krijgen we in het Verenigd Koninkrijk opnieuw een positief momentum. Ik ben er vrij zeker van dat Europese talentrijke ontwikkelaars, financiers, en creatievelingen hier nog altijd een plaatsje zullen vinden en dat Londen een rol zal blijven spelen als talenthub voor heel Europa.” 

Matt Clifford, de mede-oprichter van Entrepreneur First wijst erop dat het grootste risico er gewoon in bestaat dat pessimisme de overhand gaat nemen. “En daar is eigenlijk geen reden toe”, zegt hij, “want de fundamentals waren erg goed voor het resultaat van het referendum bekend werd en ze blijven nog altijd goed.”

Conclusie

De conclusie is dan ook dat de gevolgen van de Brexit voor de start-upwereld normaal gezien erg beperkt zullen blijven. Met andere woorden: beloftevolle Belgische start-ups zullen in Londen financiering kunnen blijven vinden of zullen kunnen blijven profiteren van de sterte start-uphub die in Londen bestaat en zal blijven bestaan.