Bron foto: Shutterstock
Nooit eerder telde ons land zoveel nieuwe ondernemingen als in 2016. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. Een positieve evolutie, want ook 2015 bleek een erg vruchtbaar jaar voor Belgische starters te zijn.
Antwerpen goed voor meeste starters
Vorig jaar mocht ons land 89.777 nieuwe ondernemingen optekenen, een stijging van bijna 9 procent. Meer dan de helft van die nieuwe zaken werd in Vlaanderen opgericht. Toch kenden ook het Waalse en Brussels gewest een sterke stijging.
Hoewel we nog altijd de meeste starters in Antwerpen terugvinden (16,4% van alle Belgische starters), waagt Limburg zich aan een sterke inhaalbeweging. Daar steeg het aantal nieuwe starters, ten opzichte van vorig jaar, het meest.
Ook heel wat stopzettingen
Toch is het niet al goud wat blinkt. Er werden namelijk ook heel wat ondernemingen stopgezet. Ongeveer 65.843 bedrijven moesten de boeken neerleggen. De nettogroei bedraagt dus 2,1 procent. Gemiddeld overleven twee op drie starters de eerste vijf jaar. Een Vlaamse onderneming heeft de beste overlevingskansen in Vlaams-Brabant: daar blijken 7 op 10 starters na vijf jaar nog actief te zijn. Het Vlaamse gemiddelde ligt net onder dat cijfer.
"Twee op drie starters overleven de eerste vijf jaar."
Daarnaast blijken ook vrije beroepen de sterkste overlevingsgraad te hebben. Iets meer dan 80 procent bestaat nog na vijf jaar. De horeca is dan weer de zwaarste sector. Slechts de helft van de opgerichte ondernemingen uit die sector overleeft de eerste vijf jaar.
Tien procent neemt personeel in dienst
De nieuwe ondernemingen blijken goed voor heel wat werkgelegenheid. Tien procent van de starters van 2016 nam namelijk personeel in dienst. Wallonië neemt hierin een voortrekkersrol. Daar heeft bijna dertien procent van starters al personeel in dienst.
Karen van Eetvelt, CEO van Unizo, is opgetogen over de cijfers. “Ondernemen is meer dan ooit hip, dankzij een verbeterd imago van ondernemerschap in het algemeen en een sterk wijzigende tijdsgeest anderzijds. Steeds meer mensen willen en durven hun eigen lot in handen nemen. Een belangrijke opsteker voor onze economie, die meer dan ooit ondernemende mensen nodig heeft.”
"Mensen durven steeds meer hun eigen lot in handen nemen."
Al blijft er volgens van Eetvelt nog werk aan de winkel: “Ondernemers vormen nog altijd een (te) kleine minderheid in onze samenleving. Er lopen nog teveel mensen rond met ondernemersdromen die ze nooit kunnen of durven realiseren. We moeten hen meer vertrouwen geven in plaats van hen schrik aan te jagen. We moeten hen een vlottere toegang tot de nodige financiering geven, hen bevrijden van overdreven rompslomp. Er is nog heel veel werk aan de winkel. Maar we zijn goed op weg. En we doen volop voort,” besluit hij.
Ook Eric Van den Broele, Senio Manager Research & Development bij Graydon Belgium, kijkt kritisch naar de cijfers. “Procentueel zien we de grootste stijging (+28,64%) binnen de sector ‘Vervoer te land, te water en lucht. Een ietwat diepgaandere analyse leert ons dat het hier vooral gaat om koeriersbedrijven: kleine zelfstandigen die voor rekening rijden van een exploderende markt van internet gerelateerde pakjesdiensten. Mooi omdat hier inderdaad een ruime groep mensen werk vindt. De vraag is enkel hoe lang dit zal blijven duren, in de volle wetenschap dat mijn bestelde internetdingetje binnen enkele jaren met de drone aan mijn voordeur wordt geleverd…” Stof tot nadenken dus.