Luis Cuende
Luis Cuende is iemand die je spontaan een underachiever doet voelen. Hij is 22 en haalde maar liefst 25 miljoen dollar op tijdens een ICO. Met dat kapitaal maakt hij nu blockchainsoftware om organisaties te vernieuwen: “We bouwen geautomatiseerde organisaties die meer weg hebben van een besturingssysteem dan van een hedendaags bedrijf”, stelt hij.
Luis Cuende groeide op in het landelijke Asturias in Spanje. Op zijn zeventiende koos hij ervoor zijn middelbaar niet af te maken en een drop-out te worden.
"Op mijn 12e belandde ik in de open source gemeenschap. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in nieuwe dingen maken, en open source raakte me echt. Je kan zien hoe mensen van overal ter de wereld bijdragen aan elkaars werk. Dat was voor mij mindblowing," vertelt hij.
Na die vroege ervaring begon hij allerhande projecten en start-ups op te richten. Hij maakte Asturix, een Linux gebaseerd besturingssysteem dat uiteindelijk 60.000 gebruikers verzamelde. Daarna stortte hij zich in de blockchainruimte, waar hij Stampery oprichtte om via blockchaindocumenten te waarmerken. Hij werd al verkozen tot een van de Forbes 30 under 30 en MIT Technology Review’s Innovators under 35.
In 2017 kwam de kers op de taart: hij richtte de start-up Aragon op, en verzamelde 25 miljoen dollar tijdens een ICO die slechts een kwartier duurde. Dat was de grootste ICO ooit op dat moment. Cuende was toen 21.
"In de blockchain weet je niet of je met een mens of koelkast spreekt"
Aragon maakt open source software om organisaties te besturen in de blockchain, of zoals Cuende het stelt: "Aragon is een platform om gedecentraliseerde organisaties te organiseren en onderhouden. Dat kunnen traditionele bedrijven of non-profits zijn, maar ook nieuwere blockchain initiatieven. We zorgen dat deze organisaties zichzelf kunnen besturen in de blockchain."
Iedereen ter wereld, of je nu in Sillicon Valley of Venezuela zit, kan met Aragon een bedrijfsstructuur registreren, en daarna acties ondernemen zoals statuten opstellen of iemand uit de raad van bestuur zetten. Ze proberen ook een eigen jurisdictie uit de grond te stampen in de blockchain waar organisaties zich kunnen registreren.
Maar het gaat ook 'innovatiever', zo vertelt Cuende lichtjes cryptisch: "Met blockchain kan je veel meer doen dan met traditionele organisaties. In een normale situatie kan je enkel een organisatie oprichten samen met mensen, terwijl in de blockchain je niet weet of de entiteit met wie je interageert een mens of een [op het internet aangesloten] koelkast is.” Bepaalde koelkasten hebben tegenwoordig immers computers ingebouwd en zouden in theorie zich als personen kunnen voordoen op de anonieme blockchain. Daarnaast stelt Cuende: “Aragon wil traditionele diensten aanbieden zoals het maken van statuten, maar we willen ook innovatievere dingen doen. We bouwen geautomatiseerde organisaties die meer weg hebben van een besturingssysteem dan van een hedendaags bedrijf.”
Wat dat inhoudt, is dat organisaties geautomatiseerd worden. Zo zou een organisatie autonoom aandelen kunnen uitgegeven of de CEO vervangen wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen in de externe markt. Bedrijven zouden zo geprogrammeerd en geautomatiseerd kunnen worden.
25 miljoen op een kwartier
Aragon haalde 25 miljoen dollar op in een zogenaamde ICO of Initial Coin Offering. Het project verkocht zo een eigen munt of token die nodig is om met de diensten van Aragon te werken.
"Het is erg spannend om zoveel geld op te halen, maar anderzijds is het ook een enorme verantwoordelijkheid. Als we falen, terwijl we al deze middelen hebben, dan ligt het enkel aan onszelf. Maar het voelt ook erg goed omdat we nu erg veel innovatieve dingen kunnen doen," getuigt Cuende.
Door zoveel kapitaal op te halen, kunnen ze ook afwijken van het reguliere start-up-pad: "Als start-up zit je in een vicieuze cirkel waarbij je steeds denkt aan de volgende kapitaalronde, en niet of je echt iets nuttig bouwt. Met het kapitaal dat we nu hebben, kunnen we nadenken over hoe de wereld er moet uitzien over tien jaar en zeggen: ‘dit is de toekomst die we willen bouwen, en deze middelen hebben we daarvoor nodig.’ We zijn helemaal niet gewend aan zo’n langetermijnvisie."
Als start-up zit je in een vicieuze cirkel, waarbij je steeds denkt aan de volgende kapitaalronde. Zo denk je niet genoeg na of je nu écht iets nuttigs bouwt.
Niettemin hebben ICO's ook problemen. Vaak weten overheden er geen raad mee, in veel landen bestaat er geen regelgevend kader - inclusief in Spanje en België. China daarentegen verbood ICO's recent. Daarnaast gebruikten oplichters de methode om mooie beloften te doen, en dan met het geld er vandoor te gaan. "Veel personen gebruiken het geld van hun ICO's om Lamborghini's te kopen en zichzelf gigantische bonussen uit te keren”, getuigt Cuende.
Niettemin ziet hij heil in ICO's die over een langere periode uitgerekt worden. Zo is er het project MakerDAO, dat ervoor koos al hun tokens verspreid te verkopen: "Ze doen een continue token sale, wat betekent dat ze gaandeweg hun tokens verkopen in plaats van alles op één moment. Over het algemeen gebeurt dat bij bepaalde mijlpalen. Een continue verkoop van tokens is zeker een stap vooruit." Dat ziet Cuende werken in combinatie met de autonome organisaties die hij nu bouwt bij Aragon. Tokens kunnen zo verkocht worden op voorgeprogrammeerde momenten.
“Hiërarchische scholen houden geen steek”
Cuende verliet de middelbare school zonder diploma: hij is dus een drop-out. “Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet vroeger deed”, zegt hij erover. Cuende is dan ook een hevig criticus van het bestaande onderwijssysteem.
"Hiërarchische scholen houden geen steek vandaag de dag,” stelt hij. “Voordat we het internet hadden was dat misschien nodig, je moest immers informatie afleveren. Maar nu hebben we het internet en moeten we de nieuwsgierigheid van kinderen ermee ondersteunen. En als je ziet hoe moeilijk dat is voor scholen nu, dan denk ik dat er iets serieus mis is."
Internet als vlot
Gevraagd naar zijn drijfveren, is Cuende duidelijk: "Ik probeer de tools te bouwen die ik als twaalfjarige nodig had. Ik wil dat mensen zich kunnen organiseren en dingen kunnen maken ongeacht hun leeftijd, locatie of omstandigheden," vertelt hij. "In het begin had ik enkel mijn bijna kapotte computer. Ik ben toen erg geïnspireerd geraakt door hoe open source obstakels voor globale interactie weghaalt. Het maakt niet uit dat je een twaalfjarige bent uit een klein Spaans dorpje, want je hebt dezelfde hulpmiddelen als een student aan Stanford."
Volgens mij staan we op het kantelpunt waarbij we overhevelen naar een dystopische samenleving. En alleen het internet kan ons redden.
Daarnaast heeft hij een duidelijke maatschappelijke positie: “Ik denk dat we op een kantelpunt staan, waar we de beweging kunnen maken naar een erg dystopische samenleving. Het enige dat ons momenteel aan het redden is, is het internet. In de blockchain ruimte proberen we vrijheid te behouden, en dat motiveert me echt."
Ten slotte hoopt hij zijn tools buiten Europa te verspreiden: "Eens Aragon gelanceerd is, wil ik een land in Latijns-Amerika bezoeken en een maand lang kinderen leren hoe je Aragon en andere software gebruikt. Ik wil hen tonen hoe ze een leven kunnen leiden dat niet eindigt bij grenzen, en hoe ze zich kunnen verbinden met mensen overal ter wereld."