Je wil een eigen zaak starten? Proficiat, je bent in goed gezelschap! In 2017 zijn er welgeteld 95.081 nieuwe ondernemers bij gekomen in Vlaanderen. Daarmee is het recordaantal starters voor het derde jaar op rij verbroken. Aan motivatie en inspiratie ontbreekt het startende ondernemers meestal niet, maar vaak weten ze niet goed hoe aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Nochtans maakt een goede voorbereiding echt het verschil bij je opstart. Daarom geeft UNIZO deze 5 tips.
1. Schrijf je idee neer
Goed begonnen, is half gewonnen. Voor je effectief aan je ondernemingsplan begint, is het aangewezen om al je ideeën -kort en krachtig- op papier te zetten. Op die manier creëer je orde in de chaos en schrijf je met een duidelijk doel je ondernemingsplan. je met een duidelijk doel je ondernemingsplan schrijven.
Gebruik hierbij het Business Model Canvas. Het model bestaat uit 9 onderdelen die al meteen de eerste bouwstenen van je onderneming vormen.
2. Volg een opleiding
Een attest ‘kennis van het bedrijfsbeheer’ is niet meer verplicht voor je een zaak opstart. Maar uiteraard blijft een goede voorbereiding cruciaal.
Enthousiasme en wilde plannen zijn mooi, maar niet genoeg om je eigen onderneming te starten. Je hebt ook kennis van zaken, correcte inzichten en de juiste vaardigheden nodig. Wil je je graag bijscholen voor je opstart? Volg dan zeker een opleiding voor starters.
3. Schrijf een ondernemingsplan
In een ondernemingsplan tracht je op voorhand in te schatten of de markt voor je product of dienst groot genoeg is, hoe je die markt best benadert en of je over voldoende financiële middelen beschikt om je project te financieren. Uit je ondernemingsplan zal uiteindelijk blijken of je project haalbaar is en welke strategie je het meeste kans op succes biedt.
Stel via een concreet stappenplan jouw ondernemingsplan en financieel plan op. Dat is het bewijs van een goede voorbereiding, wat een groot voordeel biedt als je op zoek gaat naar financiële middelen. Via de startsimulator werk je online en volledig gratis jouw ondernemingsplan en financieel plan uit.
4. Zoek de juiste financiering
Onderzoek alle financieringsmogelijkheden en stap vol zelfvertrouwen naar een potentiële investeerder. Je ondernemingsplan is ook hier een belangrijke troef en verstevigt je positie bij onderhandelingen met mogelijke kredietgevers.
Enkele mogelijkheden voor startende ondernemingen zijn:
- Startlening+ dient voor de financiering van materiële en immateriële investeringen, evenals voor je behoefte aan bedrijfskapitaal. Het maximumbedrag is 100.000 euro aan een vaste rentevoet van 3 %. De duur van de lening is minimaal 3 en maximaal 10 jaar. Cumuleren met de kmo-cofinanciering is mogelijk.
- De waarborgregeling is er voor ondernemers die bij de bank of leasingmaatschappij geen krediet kunnen lenen, enkel en alleen omdat ze onvoldoende zekerheden kunnen bieden. Dan is een waarborg via PMVz een goed alternatief. Deze waarborg dekt ten hoogste 75% van het bedrag van je krediet schrappen. In ruil betaal je een éénmalige premie. Die wordt berekend in functie van de omvang en de looptijd van de waarborg.
- Investeringskrediet is een krediet op lange termijn, zoals de aankoop van bedrijfsgebouwen, computermateriaal, voertuigen,... De duur van het krediet komt overeen met de economische levensduur van de investering.
- Leasing is voor ondernemingen een manier om het gebruik van bedrijfspanden, goederen en apparatuur te financieren, zonder zware investeringen te doen. De meest gebruikelijke objecten van leasing zijn wagens, machines en computermateriaal.
- Crowdfunding. Bij reward based crowdfunding krijgen investeerders voor hun donatie, een product of service in ruil. Dat is de meest voorkomende vorm van crowdfunding. Het alternatief hiervoor is financiële crowdfunding. Ofwel krijgen de investeerders dan hun geld terug met rente ofwel worden ze mede-eigenaar en delen ze dus in de waardeontwikkeling van de onderneming.
- Tax shelter voor starters. Sinds 1 juli 2015 hebben particulieren die rechtstreeks inschrijven op nieuwe aandelen van een startende kleine vennootschap recht op een belastingvermindering.
5. Vraag advies aan experts
Twijfel je over je idee? Schakel een persoonlijke adviseur in en onderzoek samen de haalbaarheid van je idee. Een objectief klankbord is immers altijd waardevol.
Go4Business is een individueel begeleidingstraject van UNIZO dat bestaat uit een voorbereiding en een mix van individuele coaching en workshops. Een Go4Business coach begeleidt je stap voor stap bij het schrijven van je ondernemings- en financieel plan. Na afloop van het traject bezit je een gedetailleerd analyserapport, waarmee je praktisch aan de slag kan om je onderneming op te richten of verder uit te bouwen tot een succesvolle onderneming.