Behoeft Peter Hinssen nog een introductie? De doorgewinterde tech-ondernemer, internationale keynote spreker en gevierd auteur verkocht zijn eerste start-ups al in de jaren ‘90, en reist vanuit zijn bedrijf nexxworks de wereld rond om the day after tomorrow te tonen aan CEO’s en andere beslissingsnemers. In de nieuwste Techmag aflevering deelt hij zijn persoonlijke ervaringen, vertelt hij over de te nemen horden voor start-ups, ergert hij zich aan het huidige onderwijssysteem en nog zoveel meer.
Wortels van de passie voor technologie
Hinssen bracht een groot deel van zijn jeugd door in de Verenigde Staten, waar zijn passie voor technologie is gegroeid. “Mijn vader is ingenieur en hij nam me als klein jongetje mee naar het ‘rekencentrum’. Ik zag er van die gigantische computers en dacht: dat wil ik later ook doen. Die passie is nooit meer weggegaan.”
Op 11-jarige leeftijd leerde Hinssen programmeren op school, op een Apple II-computer. “Het idee dat je iets kon bouwen wat nadien begon te leven, vond ik fenomenaal”, mijmert Hinssen. “Je kan dus best stellen dat een hart voor technologie er bij mij is ingesijpeld, en dat het waarschijnlijk niet meer zal verdwijnen.”
Het onderwijs wendbaar maken
De kans is groot dat Hinssen op de Amerikaanse schoolbanken ook zijn ondernemende mentaliteit kreeg aangemeten. “Ik moet opletten: telkens ik iets over ons onderwijssysteem zeg, dan vinden er veel mensen dat ik er eigenlijk niets over mag zeggen”, zegt Hinssen fijntjes.
Hoeveel jongeren studeren vandaag af die echt nog willen bijleren?
“En hoewel ik het Amerikaanse systeem ook niet wil ophemelen, vind ik wel dat je er de kansen krijgt om je eigen talenten er verder te ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven: Engels is niet mijn moedertaal, dus kreeg ik dat vak met klasgenootjes die jonger waren dan ik. Wiskunde daarentegen was helemaal mijn ding, en in die klas zaten leerlingen die ouder waren. In België willen ze koortsachtig studenten met dezelfde leeftijd in één gemiddelde proppen. Maar de voornaamste prioriteit is het onderwijs wendbaarder maken.”
“Kinderen die nu geboren, worden 100 jaar oud en moeten de facto levenslang leren. Dus laten we hen inspireren om dat te doen. Dat gebeurt nog onvoldoende. Hoeveel kinderen ken jij die, na het behalen van hun diploma secundair onderwijs, zeggen: wauw, dit was nu eens fantastisch zeg! Let’s do it again!”
Start-ups avant la lettre
Dat Hinssen - die uiteindelijk het grootste deel van zijn jeugd doorbracht in het Belgische onderwijs - zichzelf het hardst tegenkwam na zijn studies, staat dus buiten kijf. “Ik heb het geluk en het ongeluk gehad dat mijn eerste start-up E-Com véél te gemakkelijk was”, blikt hij terug. “In 1998 verkochten we dat aan Alcatel en wilde ik een nieuwe start-up uit de grond stampen.”
“Maar daar zat de timing niet mee, en ben ik tegen de muur gelopen. Zowat alles wat ik met mijn eerste start-up verdiende, heb ik verloren. Maar ergens heeft timing ook met geluk te maken. En het probleem is dat het niet simpel is om daar een exacte wetenschap van te maken.”
Vandaag coacht Peter Hinssen andere groeibedrijven en investeert hij soms in start-ups. “Ik ben waarschijnlijk de slechtste investeerder ooit die je je in de start-up wereld kan voorstellen”, grijnst hij. “
Waarom Hinssen er zo over denkt? En welke start-ups en technologieën volgens hem dé toekomst zijn? Je ontdekt het in de nieuwste Techmag aflevering! Mis geen enkele episode meer door je hier te abonneren op Techmag!