Dat corona zware economische gevolgen heeft en nog lang zal hebben, is een understatement. De voorspelde ontslaggolf is nu al voelbaar in mijn eigen vriendenkring: velen zijn hun werk kwijt en moeten in deze moeilijke omstandigheden op zoek naar een nieuwe job. Vaak ligt hun ontslag niet aan hun vaardigheden. Sterker nog: ik zie heel wat mensen die bereid zijn om de extra mile te gaan voor hun werkgever toch op de keien belanden. Het zijn namelijk de slechte economische vooruitzichten die bedrijven aanzetten om te besparen. Vaak komen ze tot de vaststelling dat personeel een grote kost is en dan beginnen ze jobs te schrappen. Het gevolg? Veel witte raven, waaronder een heleboel intrapreneurs, die terug op de arbeidsmarkt komen.
Het klimaat voor intrapreneurs verandert
De afgelopen jaren was intrapreneurship één van de buzzwords in het HR-landschap: er is heel wat appreciatie voor werknemers die - weliswaar binnen het veilige kader van een bedrijf - ondernemend zijn en meedenken over de koers die hun werkgever moet varen. Maar nu komen ook die intrapreneurs in de (tijdelijke) werkloosheid terecht.
En zo’n periode van minder of geen werk zet een mens al eens aan het denken:
- Waarom zet ik mijn skills niet gewoon in als zelfstandige?
- Waarom kan ik mijn eigen opdrachten niet kiezen?
- Waarom kan ik mijn eigen baas niet zijn?
Ik vrees dat de economische situatie het niet meer toelaat om werknemers die voor de extra mile gaan te belonen op korte termijn. Iemand die twijfelt om ooit de sprong naar het ondernemerschap te wagen krijgt nu meer en meer triggers om die stap effectief te nemen. Om die reden ben ik ervan overtuigd dat het aantal starters de komende jaren dus nog verder zal toenemen.
Werkgevers willen geen uitpuilende payroll meer
De flexibiliteit van een team met goede zelfstandigen is iets waarnaar veel bedrijven naar op zoek zijn. Hoe meer vaste werknemers ze hebben, hoe moeilijker personeelsherschikkingen namelijk worden. Snel pivoteren als organisatie is dan aartsmoeilijk, en al zeker in tijden van (corona)crisis.
Deze tendens speelt zeker ook in de kaart van jongere bedrijven. Zij komen namelijk tot het besef dat het personeel op hun payroll hen niet noodzakelijk onderscheidt van de concurrenten.
Snel pivoteren als organisatie is aartsmoeilijk, en al zeker in tijden van (corona)crisis. Deze tendens speelt zeker ook in de kaart van jongere bedrijven
Als start- en scale-ups zich met elkaar vergelijken - en dat gebeurt maar al te vaak - is dat doorgaans op basis van volgende drie criteria: omzet, personeel en opgehaalde funding. Eigenlijk slaat dit nergens op, maar wie nu pronkt met zijn grote payroll zal in mijn ogen niet als de meest vooruitstrevende ondernemer gezien worden.
Laat je skills renderen en word je eigen baas
En om zelfstandige te worden, hoef je helemaal niet zitten broeden op een baanbrekend, innovatief idee of de ambitie hebben om een groot bedrijf uit te bouwen. Er zijn voldoende bedrijven die op zoek zijn naar sterke administratieve profielen, copywriters, consultants… aan wie ze bepaalde taken kunnen uitbesteden.
De komende jaren zie ik het aantal mensen dat een eigen bedrijf opstart en hun freelancestatuut officialiseert dus nog verder stijgen. En die groei in economische activiteit is top! Al moet ik daar wel meteen de kanttekening bij maken dat de overheid het aantal starters direct linkt aan het creëren van nieuwe jobs. Deze assumpties gaan ze toch even moeten bijstellen als ze de prognoses voor de volgende jaren maken.
Mijn oproep aan de ambitieuze jobzoeker luidt: ‘Overweeg om zelfstandige te worden, het is best een leuk avontuur waarin je jezelf leert kennen’
Mijn oproep aan de ambitieuze jobzoeker is daarom de volgende: “Overweeg om zelfstandige te worden, het is best een leuk avontuur waarin je jezelf leert kennen.” Dat merk ik trouwens ook in mijn eigen netwerk. Toen ik een vijftal jaar geleden startte als ondernemer, was dat iets speciaals. Ik heb nooit moeten solliciteren en toch van dag één keihard gewerkt, met ups and downs.
Vandaag krijg ik steeds vaker de vraag van vrienden en kennissen hoe ik mij organiseer als zelfstandige. Meer en meer mensen steken dus de neus aan het venster van het ondernemerschap, en dat zie ik graag gebeuren…