Geen reclame, geen tracking, geen algoritmes. De nieuwe app mIKs-it pakt het volledig anders aan dan de YouTube en de TikToks van deze wereld. Zorgorganisatie Heder was op zoek naar een tool om de kracht van kinderen in hun dagelijkse leven in beeld te brengen - voor zichzelf en hun omgeving - en dat aan de hand van eigen foto’s, video’s en audio. Het resultaat is een multimedia app voor kinderen tussen 0 en 7 jaar, die even goed beschermd is als een digitale kluis. “Onze lat lag even hoog als bij een bank. Het gaat om een applicatie voor kinderen, dus wilden we geen compromissen sluiten rond veiligheid en privacy”, benadrukken Kim Struyf en Gaby Pereira, respectievelijk directeur zorg & vroegontwikkeling en agoog van Heder.
Kind staat centraal
“We hebben het idee voor mIKs-it gehaald bij de kinderen zelf”, legt Gaby Pereira uit. “Bij Heder gaan we namelijk altijd op zoek naar de mogelijkheden en de kracht van elk kind. Het ene kind kan dat al makkelijker tonen dan het andere. We laten ons niet plat slaan door moeilijkheden die er kunnen zijn en willen vooral nadenken hoe we samen kunnen groeien. Zo groeide het idee om een tool te ontwikkelen die helpt om de kracht van elk kind in een beeld te brengen. Wat doet kinderen stralen? Wat brengt hen aan het lachen? Wat troost hen als ze triest zijn? Wat brengt hen tot rust? De ‘ik’ in mIKs-it is niet toevallig in hoofdletters geschreven: het kind – het ‘IK’-je – staat centraal.”
“Wij werken met kinderen en hebben voldoende kennis van digitale technologie, maar voor de ontwikkeling zijn we op zoek gegaan naar externe partners: het moest een app worden die jonge kinderen, onze doelgroep zijn kinderen tussen 0 en 7 jaar, connecteert met alle zorgfiguren in hun omgeving. We gebruiken die term omdat hij breder gaat dan alleen de ouders en het gezin. Andere familieleden, vrienden, buren, leerkrachten, voetbaltrainers, scoutsleiders, therapeuten, agogen, opvoeders,… kunnen evengoed zorgfiguren zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind.”
“Al die zorgfiguren leveren vandaag fantastisch werk, maar allemaal op hun eigen terrein. De applicatie kan een hulpmiddel zijn om al die rijkdom bij elkaar te brengen op één platform. Met het kind als spilfiguur.”
Tweerichtingsverkeer tijdens schermtijd
mIKs-it is een beschermde digitale plek waar kinderen spelenderwijs plezier kunnen beleven aan hun eigen foto’s, video’s en audio. “We zijn bewust heel dicht bij de leefwereld van kleine kinderen gebleven”, verduidelijkt Pereira. “Niets tegen Bumba of Mega Mindy, maar je hoeft het niet eens zo ver te zoeken. Kinderen vinden het heerlijk om hun verjaardagsfeestje te herbeleven door naar de foto’s te kijken. Missen ze oma? Dan kijken ze op mIKs-it even naar een foto of een video. Voelen ze zich triest? Dan kunnen ze die foto bovenhalen waarop broer of zus een gekke bek trekt. Hun eigen dagelijks leven is een veilige cocon. Daar zit meer dan genoeg inspiratie in.”
Niets tegen Bumba of Mega Mindy, maar je hoeft het niet eens zo ver te zoeken. Kinderen vinden het heerlijk om hun verjaardagsfeestje te herbeleven door naar de foto’s te kijken
“Met onze app willen we de brug slaan tussen de digitale wereld en de échte wereld daarbuiten. We merken immers dat kinderen vaak in zichzelf gekeerd zitten als ze op de tablet of op de smartphone filmpjes kijken of een spelletje spelen. Weg van de wereld. Het is eenrichtingsverkeer. Wij willen ook interactie stimuleren en van die schermtijd tweerichtingsverkeer maken. Kinderen tonen en vertellen hun ouders of andere zorgfiguren waar ze om lachen, wat hen blij maakt, waar ze mee zitten. Ze halen hun broer of zus erbij om samen naar een liedje te luisteren dat opa zingt. Ze springen tussen de online wereld en de offline wereld. Die interactie werkt ook omgekeerd. Ze gaan op mIKs-it digitaal opzoeken wat hen in de échte wereld boeit.”
De risico’s van sociale media
Je zou het een beetje de persoonlijke iCloud van kinderen tussen 0 en 7jaar kunnen noemen, klinkt het. Wat de applicatie zeker niét is, benadrukt Struyf, is een kinderversie van Instagram of TikTok. “Hét grote verschil is dat kinderen zelf niets kunnen delen. Het zijn de ouders, of een andere zorgfiguur, die een mIKs-it-account moet aanmaken. Zij kiezen welke foto’s, video’s of geluidsopnames ze uploaden. Ze kunnen dus ook andere zorgfiguren toestemming geven om materiaal te delen met hun kind. Kinderen zien in de Kids App alleen wat volwassenen erop hebben gezet. Ze kunnen zelf ook geen bestanden bewerken of verwijderen, wat wel eens durft gebeuren als ze door de fotobibliotheek bladeren op de smartphone van mama of papa.”
Vanaf het moment dat je een foto of een filmpje deelt, ben je de controle kwijt. Dat is iets waar veel ouders van wakker liggen, maar vaak pas nadat iemand anders hen op die risico’s heeft gewezen
“Toen we met het idee voor de applicatie rondliepen, hebben we eerst Trendwolves onder de arm genomen om een marktonderzoek te doen. Uit die gesprekken met ouders en andere zorgfiguren bleek dat ze zich vaak te weinig bewust zijn van de risico’s van sociale media als Instagram, Facebook of TikTok. Zet er nu een foto van je zoontje of dochtertje op en die is binnen tien jaar nog altijd online terug te vinden. Het internet vergeet jouw kleuterfoto nooit meer. Vanaf het moment dat je een foto of een filmpje deelt, ben je de controle kwijt. Dat is iets waar veel ouders van wakker liggen, maar vaak pas nadat iemand anders hen op die risico’s heeft gewezen.”
Het was voor de initiatiefnemers snel duidelijk dat er bij het ontwikkelen van mIKs-it heel veel aandacht moest zijn voor veiligheid en privacy. “Het moest absoluut een beschermde omgeving worden. Zo zijn we bij Meeco terechtgekomen. Ze bouwen onder meer digitale kluizen voor banken. Het gaat daar om bijzonder waardevolle en privacygevoelige klantendata, dus die kluizen moeten aan heel strenge voorwaarden voldoen en mogen niet te kraken zijn. Dat wekte vertrouwen. Onze lat lag even hoog als bij een bank. Het gaat om een applicatie voor kinderen, dus wilden we geen compromissen sluiten over veiligheid en privacy. Al het materiaal dat ingeladen wordt in mIKs-it wordt versleuteld en bewaard in een kluis. En als je er bijvoorbeeld als professional - bijvoorbeeld een leerkracht of therapeut - een video of een foto opzet, blijf jij en jij alleen de enige eigenaar.”
Zoveel mogelijk kinderen bereiken
mIKs-it is nu gelanceerd, maar zal de komende weken en maanden nog verder evolueren. “We gebruiken de feedback van de eerste gebruikers om er verder aan te sleutelen”, aldus Struyf. “De veiligheid zit heel goed, dat was een noodzakelijke voorwaarde om de app te lanceren. Maar we blijven werken aan de toegankelijkheid. De app is basic en werkt heel intuïtief. Zowel voor de kinderen als voor de zorgfiguren. We werken bij Heder met kwetsbare kinderen en gezinnen, en stellen elke dag opnieuw vast dat er nog een grote digitale kloof bestaat. Daarom blijven we de applicatie voortdurend verder vereenvoudigen om die zo laagdrempelig mogelijk te maken voor alle kinderen. We bekijken ook hoe we organisaties zoals scholen, kinderopvang,..., mee een volwaardige plek geven in dit mIKs-it verhaal.”
“Het is onze ambitie om in de toekomst zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Wie weet in een later stadium ook oudere kinderen? Eerst willen we deze versie helemaal goed krijgen, maar de nood aan een beschermde digitale omgeving houdt niet op bij kinderen van 7 jaar. Dit hele digitale avontuur is totaal nieuw voor ons, maar het smaakt naar nog meer. The sky is the limit.”