CapitalT-founders Janneke Niessen en Eva de Mol
Twee vrouwen aan het roer van een techfonds. Dat is zelfs in een vooruitstrevend en toonaangevend ondernemersland als Nederland nog steeds een zeldzaamheid. Sinds de lancering van hun investeringsfonds CapitalT in 2020 mogen Janneke Niessen en Eva de Mol zich dan ook heuse pioniers noemen. Opmerkelijk: CapitalT, dat sinds kort 45 miljoen euro in kas heeft, beoordeelt alle pitch decks - zo’n 200 per maand - door middel van een datagedreven model. Resultaat: meer diversiteit in de investeringsportefeuille. “De ambitie is om het beste fonds in Europa te worden.”
Dé formule voor een succesvol team
CapitalT investeert in Europese technologie start-ups die écht een probleem willen oplossen en daarmee de wereld willen veroveren. Bij de beslissing om al dan niet te participeren ligt de focus van het jonge Nederlandse techfonds altijd op de mensen achter zo’n bedrijf. Janneke Niessen legt uit waarom. “Negen op de tien start-ups falen en in 60% van de gevallen komt dat door problemen met het team. Om maar te zeggen: het team bepaalt het succes.”
“Daarom heeft mijn zakenpartner Eva de Mol op basis van wetenschappelijk onderzoek een datagedreven model ontwikkeld dat ondernemende teams evalueert op basis van feiten. Op die manier pikken wij er de allerbeste start-ups en ondernemers - zowel mannen als vrouwen - uit én gaan we alle mogelijke vooroordelen systematisch uit de weg.”
Je kunt de slimste mensen bij elkaar zetten, maar zonder de juiste dynamiek wordt die kennis niet gedeeld en heb je daar ook niets aan
Eva De Mol deed jarenlang onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de wereldvermaarde Berkeley-universiteit in Californië naar de parameters die bepalen of een start-upteam al dan niet succesvol is. Volgens haar zijn er drie succesfactoren: karaktereigenschappen, kennis & vaardigheden en teamdynamiek.
“Denk bij belangrijke karaktereigenschappen aan stressbestendig, doorzettingsvermogen en passie voor ondernemerschap. Bij kennis en vaardigheden aan complementaire eigenschappen en bij teamdynamiek naar hoe de teamleden zich tot elkaar verhouden. Je kunt de slimste mensen bij elkaar zetten, maar zonder de juiste dynamiek wordt die kennis niet gedeeld en heb je daar ook niets aan.”
Directe voordelen van diversiteit
Volgens Niessen heeft een divers team direct effect op de producten of diensten van een bedrijf. “Is een team divers? Dan houdt de organisatie meer rekening met iedereen op de wereld. Op dit moment zijn er oneindig veel voorbeelden van producten en diensten waarmee vrouwen of mensen met een andere etniciteit worden gediscrimineerd. Dat gebeurt niet of minder zodra een team inclusief is.”
Het verbaast Niessen dat er in de techsector, een industrie waarin alle beslissingen op basis van data worden genomen, nog zo weinig op deze manier naar teams wordt gekeken. “Door teams datagedreven te analyseren, halen wij de bias uit het proces en kijken we of het team goed is. Dat betekent: geen - onbewuste - discriminatie. Op die manier vinden wij uiteindelijk de allerbeste start-ups.”
Helaas wordt alles wat er nu in de techindustrie verdiend wordt, verdeeld in een vrij homogene groep
Verder noemt Niessen ‘diversiteit’ goed voor de brede welvaart. “In technologie wordt enorm veel geld verdiend en waarde gecreëerd. Helaas wordt alles wat er nu verdiend wordt, verdeeld in een vrij homogene groep. Succesvolle investeerders investeren immers vaak weer terug binnen hun eigen netwerk. Dat houdt de homogene groep intact. Zodra die groep meer divers wordt, wordt er dus ook breder geïnvesteerd.”
Investeerderskloof doorbreken
Ze pleit al jaren voor meer diversiteit in de techsector: “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen zorgt voor een betere teamprestatie én voor een inclusievere samenleving. En dat is nodig, want op dit moment hebben vrouwen een behoorlijke achterstand als het aankomt op investeringen”, aldus Niessen.
Uit onderzoek blijkt dat slechts 1,6% van het investeringsgeld naar bedrijven met vrouwelijke founders gaat. Dat terwijl het aantal start-ups met vrouwen aan de top aanzienlijk hoger ligt. “Wij proberen deze investeringskloof te doorbreken. Dat wil echter niet zeggen dat CapitalT een ‘vrouwenfonds’ is. Wij zorgen ervoor dat onze dealflow divers is en kiezen daar de beste teams uit. Diversiteit is simpelweg beter voor een team. Dat zijn pure feiten!”
Uit onderzoek blijkt dat slechts 1,6% van het investeringsgeld naar bedrijven met vrouwelijke founders gaat
Hoe Niessen over het quotum voor vrouwen aan de top denkt? “Het zou fijn zijn als het niet nodig was. Helaas is dat op dit moment nog niet de realiteit. Daarom ben ik, in sommige gevallen, vóór het vrouwenquotum. Het statement ‘er zijn niet genoeg vrouwen met goede kwaliteiten in de techsector’ is simpelweg niet waar. Het valt of staat met het netwerk waarin jij je bevindt: mensen nemen nou eenmaal graag in hun eigen netwerk aan. Als er weinig vrouwen in jouw netwerk zitten, moet je misschien gedwongen worden om buiten je eigen netwerk te kijken. Kortom, het gaat niet om ‘lowering the bar’. Dat heeft er niets mee te maken. Het is gewoon verder kijken dan je eigen kring. Met een quotum bereik je dat.”
Founders en investeerders zijn positief verrast
Volgens Niessen reageert de techsector bijzonder positief op het datagedreven evaluatiemodel van CapitalT. “Goede founders weten dat hun medewerkers het allerbelangrijkste zijn, dus die waarderen onze analyse enorm. Het biedt hen inzicht in hoe hun team functioneert en waar verbetering mogelijk is. En de investeerders? Die zijn blij verrast met deze nieuwe approach. Data liegen immers niet, dat weet ook elke investeerder.”
Laat je niet ontmoedigen door de nee’s. Het gaat om het vinden van de ja’s
Hoe CapitalT er op dit moment voor staat? “Dat zullen we pas over een jaar of acht weten, als we de exits hebben gehad van de bedrijven waarin we tot dusver investeerden”, antwoordt Niessen. “Maar so far so good. We zijn heel blij met ons portfolio en behaalden ons target qua fondsomvang. Dat was niet per se makkelijk, met twee vrouwen en bovendien in volle coronacrisis. Daar zijn we dus best wel trots op. Wat voor veel founders geldt, geldt ook voor ons: doorzettingsvermogen is uitermate belangrijk. En een ‘neen’ nemen wij niet persoonlijk. Althans dat proberen we. Laat je niet ontmoedigen door de nee’s. Het gaat om het vinden van de ja’s.”
Wat zijn de verdere toekomstplannen van CapitalT? “Voor nu: de beste techbedrijven vinden. Dat doen we natuurlijk al en dat blijven we ook in de toekomst doen. Dat is niet nieuw, maar wel het allerbelangrijkste”, benadrukt Niessen.
“Onze ultieme ambitie is om het beste fonds van Europa te worden, waarbij we laten zien dat investeren in bedrijven met een hoge diversiteit die ook nog eens échte problemen willen oplossen de allerbeste resultaten oplevert.”