Tjorven Denorme, Recruitment Manager bij Team4Talent

Tjorven Denorme heeft als ondernemer al heel wat watertjes doorzwommen. In 2007 richtte hij samen met twee toenmalige collega’s eMenKa op, een software consultancy bedrijf dat hij nadien verkocht. Daarna zette Denorme zijn schouders onder Hack Belgium, een grootschalig driedaags hackathon event dat na drie jaar ophield te bestaan. Vandaag werkt hij op freelancebasis als Recruitment Manager bij Team4Talent, dat gespecialiseerd is in .NET technologie. Dit zijn de drie kantelmomenten die Tjorven Denorme hebben gemaakt tot de professional die hij vandaag is.

1. Kennis delen met je netwerk

Aanvankelijk verliep het netwerken niet zoals Tjorven Denorme had verwacht. Mensen kwamen enkel samen om te verkopen in plaats van te kopen. Dat werkte niet voor hem. Bij de community BetaGroup voelde hij zich wel thuis, omdat zij op een heel andere manier te werk gingen. “Er kwamen start-ups pitchen en iedereen moest kennis delen en luisteren naar de anderen. Zo leerden we van elkaar. Het netwerk dat ik toen heb opgebouwd, bestaat nog steeds. Dat is het mooie eraan.

Vanuit die ervaringen zette Denorme zijn eerste stappen naar het presenteren voor groepen. Hij doet dit vanuit zijn eigen (ondernemers)gevoel. Een hele prestatie, zeker als je bedenkt dat spreekbeurten geven een hel was voor hem. “Pas op, ik ben nog altijd zenuwachtig voor een lezing, maar het gaat intussen wel vlotter. Gaandeweg heb ik ontdekt dat het me energie geeft en nu doe ik het met veel plezier.”

Denorme is naar eigen zeggen graag met verschillende projecten tegelijk bezig. Zo richtte hij naast eMenKa ook Bizcamp mee op, een zogenaamde ‘unconference’ of niet-traditionele conferentie waar creatieve en innovatieve ondernemers ideeën uitwisselen. “Na Bizcamp ontstond Hack Belgium, een jaarlijks innovatiefestival waar ruim 1.000 deelnemers uit verschillende branches uitdagingen bespreken en naar oplossingen zoeken. Iedereen weet immers wel iets wat interessant kan zijn. Zelfs een student kan een nieuwe insteek geven aan managers die al jaren in hetzelfde straatje zitten.”

Over zijn persoonlijke drijfveer zegt hij het volgende: “Ik houd ervan om een impact te kunnen hebben op iemands leven, om een steen te verleggen in een traject en iemand vooruit te helpen. Dat blijft hangen en maakt het leuk.”

2. Warm en koud gevoel

Tijdens de crisis in 2009 moest Tjorven Denorme bij eMenKa maar liefst 9 medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten, wat hem een bijzonder koud gevoel gaf. Gelukkig voldeed het bedrijf aan alle voorwaarden om deze mensen over te dragen aan de overheid, zodat ze op een vervangingsinkomen konden terugvallen en al binnen de week weg konden indien ze dat zelf wilden. Dit leverde hem dan weer een warm gevoel op. De snelle wisseling van deze emoties kon voor hem wel tellen, geeft Denorme aan.

“Je moet je zeer snel kunnen aanpassen aan de omstandigheden en niet alles vertellen op het moment zelf. Soms is het nodig om je sterker voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Nadien kun je dan de waarheid zeggen.” Achteraf gezien bleek dit een leerzame periode te zijn, maar op het moment zelf moest hij naar eigen zeggen de blik op oneindig zetten en gewoon verder blijven doen.

Net toen eMenKa verkocht werd, liep Hack Belgium niet goed. Toch bekijkt Tjorven Denorme alles in perspectief. “Zakelijk gezien was Hack geen succes, maar ik heb veel mensen leren kennen en ben op meerdere niveaus bij diverse bedrijven binnengeraakt. Voor mij is succes trouwens zeer relatief. Geld is nodig, maar vormt niet het einddoel. Iets leuks kunnen doen, dát maakt mij gelukkig.” Momenteel bestaat Hack Belgium nog op kleinere schaal.

De verkoop van eMenKa is in verschillende stappen verlopen. In totaal heeft de procedure een jaar geduurd. Toch gaven de onderhandelingsgesprekken hem een goed gevoel. “Daarom voelt het ook niet aan alsof ik mijn kindje heb afgestaan, maar ben ik eerder een ervaring rijker. Het was een voorbereiding op de volgende stap, freelancer worden.”

3. Je eigen limieten ontdekken

Op een bepaald moment werd Tjorven Denorme geconfronteerd met zijn limieten. Hij was met verscheidene projecten tegelijk bezig en voelde zijn lichaam soms protesteren, maar dacht dat hij het wel aankon. “Je kent je eigen grenzen niet tot je ze bereikt. Dan loop je tegen de muur en besef je pas dat je ook limieten hebt. Mezelf zo hard tegenkomen, was voor enorm confronterend.”

Tijdens de kerstperiode in 2019 is hij even volledig gecrasht. Toen besefte hij dat hij het echt kalmer aan moest doen. Vanaf dan ging hij bewust trager werken en nam hij voldoende tijd om zijn emmer weer bij te vullen. “Ik heb drie maanden pauze genomen van Hack Belgium, maar was eigenlijk pas na een jaar terug de oude. Nu plan ik mijn rustmomenten in en ga ik zeer bewust om met mijn tijd. Het is me duidelijk geworden dat je niet in alles tegelijk snel kunt gaan, dat is gewoon niet haalbaar.”

Wacht niet tot de laatste druppel, want dan is het te laat. Neem op tijd pauze en durf erover te praten. Delen is een sterkte, het helpt om jouw emmer te ledigen

Het valt hem op dat velen niet vertellen over hun limieten omdat ze het beschouwen als een zwakte, terwijl het heel normaal en herkenbaar is. “Mensen moeten ‘neen’ leren zeggen en meer aan zichzelf denken om de batterijen terug op te laden. Daarvoor hoef je niet per se op vakantie te gaan. Soms volstaat een autorit of koffepauze om te bekomen”, aldus Denorme. “Wacht niet tot de laatste druppel, want dan is het te laat. Neem op tijd pauze en durf erover te praten. Delen is een sterkte, het helpt om jouw emmer te ledigen.”

Tot slot geeft hij nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: “Luister naar en praat veel met andere ondernemers. Iedereen zit namelijk met gelijkaardige problemen of uitdagingen. Door je verhaal te delen, voel je je gesterkt en besef je dat het niet aan jou ligt. Misschien weten anderen wel waar de deur zit in de muur waar jij tegenaan dreigt te lopen.”


Benieuwd naar wat Tjorven Denorme nog meer te vertellen heeft? Beluister hieronder het het volledige interview via Spotify: