Tech start-ups worden met tips om de oren geslagen om hun product snel en goed in de markt te zetten. Toch zien we één aspect vaak over het hoofd: de software waar de tool op draait. Die kan immers een gigantisch verschil maken in de snelheid waarmee je jouw product kan introduceren op de markt. Nieuwsgierig als we zijn, gingen we langs bij Joris De Groot, open source specialist bij Calibrate.
Voor wie niet helemaal mee is: open source gaat over de ontwikkeling van software waarbij jij en iedereen vrije toegang krijgt tot de broncode. Zo kunnen andere gebruikers, ieder vanuit zijn eigen ervaringen en kennis, nieuwe code schrijven en features voorstellen of toevoegen.
En dat opent deuren - die naar snel succes, bijvoorbeeld. Enkele dingen die je over open source moet weten voor je ermee begint:
Hoe betrouwbaar is open source nu eigenlijk?
Open source wordt verrassend vaak door het slijk gehaald. Sommige bedrijven beweren dat, aangezien de broncode van zulke software open en aanpasbaar is, ze onveilig en onbetrouwbaar is.
“Het is eigenlijk ironisch,” zegt Joris De Groot van Calibrate. “Net omdat open source software zo toegankelijk is, kunnen fouten in het systeem snel opgespoord en opgelost worden. Zelfs het Witte Huis maakte in 2009 de overstap naar het open source content managementsysteem Drupal, omdat Obama de overheid transparanter en opener wilde maken.”
“Sommige mensen geloven dat closed source software een pak veiliger is, terwijl niemand daar eigenlijk zicht op heeft”
De Groot vergelijkt open source ook met haar variant, de closed source software, waar grote bedrijven als Adobe nog steeds rotsvast in geloven. “Sommige mensen geloven dat closed software een pak veiliger is, terwijl niemand daar eigenlijk zicht op heeft,” beweert hij. “Slechts enkele mensen hebben zicht op de broncode, en je moet de leverancier blindelings vertrouwen dat de closed source software geen lekken bevat.”
Snelle feedback, snelle groei: van onschatbare waarde voor start-ups
Ken je Pawshake nog? Die Belgische start-up, een beetje vergelijkbaar met Airbnb maar dan voor dieren? Volgens De Groot had dat bedrijf nooit zo snel gegroeid zonder haar open source software. Straffer zelfs, zonder het gebruik van open source zouden techgiganten als Facebook en Google nooit zijn geëvolueerd tot de successen van vandaag.
“Sneller de dingen in gang zetten zonder pakken geld te verliezen, daar draait het uiteindelijk om. Voor élke start-up.”
“Eigenlijk is het logisch dat veel grote bedrijven hun business hebben gebouwd rond open source,” zegt hij.
“Om te beginnen is open source software gratis, en dat in tegenstelling tot haar closed software tegenhanger, waarbij je dikwijls een smak geld neertelt voor licenties. Als start-up hoef je dus enkel te investeren in de effectieve ontwikkeling van het softwareproduct met bijhorende functionaliteiten. De ‘achterkant’ van je product is toegankelijk voor iedereen, dus krijg je veel meer, en vooral bruikbare, feedback. Sneller de dingen in gang zetten zonder pakken geld te verliezen, daar draait het uiteindelijk om. Voor élke start-up.”
De Groot geeft ook aan dat je als start-up veel sneller kunt inspelen op de marktbehoeften, die aan een razendsnel tempo veranderen. “Want door de ontwikkelmethodes en de brede beschikbaarheid van je code, is de doorlooptijd voor het implementeren van nieuwe features een pak korter,” stelt hij.
“Open source software is gemaakt door communities met honderden, nee: duizenden mensen die actief aan dezelfde software bouwen - de software die jij dagelijks gebruikt. En ook niet onbelangrijk: je bent veel minder afhankelijk van één enkele leverancier. Die dingen geven je start-up een pak meer slagkracht.”
Een blik op de toekomst van open source
De Groot is blij dat de adoptie van open source in ons land steeds sneller gaat. “België is de uitvalsbasis van steeds meer unieke webbedrijven. Veel van die start-ups zoeken een gat in de markt, dat ze zo snel en goed mogelijk willen invullen met innovatieve ideeën. Eindelijk groeit het besef dat open source een van de hoofdrolspelers is in die razendsnelle vooruitgang.”
Het Calibrate-gezicht ziet de toekomst van open source dus rooskleurig in. “Er zijn zoveel groeimarkten en steeds meer start-ups én andere bedrijven zullen open source inzetten om hun snelle groei te verwezenlijken. De toekomst? Die brengt volgens mij een grotere wereld van open source adopters.” besluit De Groot.
Ook benieuwd naar wat open source kan betekenen voor jouw bedrijf? Of hoe je er doordacht aan begint? Op woensdag 20 april geeft Calibrate een WebFacts 2016 sessie, Pawshake brengt daar haar Open Source verhaal. Inschrijven kan hier!