Het gaat hard voor Showpad. In 2018 opende de Gentse scale-up, die een online platform voor verkopers en marketeers ontwikkelt, een Noord-Amerikaans hoofdkantoor in Chicago. En dit jaar haalde het 70 miljoen dollar op bij een kapitaalronde van Insight Venture Partners. Maar aan die groei moeten natuurlijk de juiste (technologische) profielen gekoppeld worden, en dat is - met de war on talent - een serieuze uitdaging voor Showpad. Een gesprek met co-founder Louis Jonckheere.
“Als je groeit en nog sneller wil schakelen, heb je non-stop nieuwe mensen nodig. Zo eenvoudig is het”, stelt Louis Jonckheere. “Maar voor een softwarebedrijf als het onze is dat niet evident, omdat de rekrutering de groei gewoon niet kan volgen. En al zeker niet omdat we in dit geval op zoek waren naar meerdere hoogtechnologische profielen, die ons eigen 100-koppige product- en engineering-team in Gent konden aanvullen. We hebben het geprobeerd, maar het lukte ons niet zelf, ondanks agressieve hiring in zowel België, Chicago als Polen. Tijd die we met andere woorden beter elders hadden kunnen investeren.”
Een Belgische partner snapt beter wat het betekent om te werken voor een snel groeiend softwarebedrijf als het onze
“We zijn uiteindelijk bij Cactussoft terecht gekomen, op aanraden van ons netwerk – vertrouwen en referenties zijn in zo’n zoektocht heel belangrijk. Binnen enkele weken was de deal beklonken”, aldus Jonckheere. “Ten eerste omdat Cactussoft een heel goede reputatie heeft – ze werken samen met verschillende topbedrijven – en ten tweede omdat het een Belgisch bedrijf is. Die verankering vinden wij bij Showpad belangrijk, omdat support in de eigen regio altijd het verschil kan maken, en omdat zakendoen in de eerste plaats nog altijd neerkomt op relaties bouwen in vertrouwen.”
“Een Belgische partner als Cactussoft snapt ook beter wat het betekent om te werken voor een snel groeiend softwarebedrijf als het onze, met alle complexiteit die daar bij komt kijken. Maar de belangrijkste reden om met hen in zee te gaan, was toch het feit dat ze ons meteen een volledig en goed voorbereid team van software engineers ter beschikking konden stellen. Want dat was uiteindelijk onze vraag.”
Verlengstuk van het eigen team
Het team dat Showpad versterkte, was weliswaar niet Belgisch: de corebusiness van Cactussoft is nearshoring in Wit-Rusland. Dat doet het bedrijf niet om jobs uit België weg te trekken, maar eerder omgekeerd: om hier software engineer-functies in te vullen die we wegens schaarste aan talent niet ingevuld krijgen. Want helaas is ook in ons land de witte raaf een bedreigde diersoort. En uiteindelijk is Wit-Rusland amper twee uur vliegen van België.
Het is vooral heel belangrijk dat je die mensen meeneemt in je company updates, engineering stand-ups en teamcommunicatie
“Ons nieuwe, dedicated team van software engineers is inderdaad gevestigd in het Wit-Russische Belarus maar hun niveau is heel hoog: het zijn stuk voor stuk hooggekwalificeerde, superprofessionele en goed voorbereide profielen”, benadrukt Louis Jonckheere. “Akkoord, het vraagt een investering om die bedrijfsculturen op elkaar af te stemmen, omdat het team in Belarus uiteindelijk fulltime ons eigen inhouse team versterkt en er als het ware het verlengstuk van vormt.”
“Dat betekent bijvoorbeeld dat we het Wit-Russische team voor enkele weken naar België hebben gehaald voor een kennismaking, of dat we een paar keer per jaar zelf naar Belarus gaan om de koppen samen te steken – Minsk is by the way een heel wijze en dynamische stad. Het is vooral heel belangrijk dat je die mensen meeneemt in je company updates, engineering stand-ups en teamcommunicatie. Zo houden wij bij Showpad om de twee weken een algemene meeting met iedereen van het bedrijf, waar ook de mensen uit Wit-Rusland van op afstand bij zijn. Maar goed, als je die investering doet en dat team up and running is, heb je er bijna geen omkijken meer naar.”
Geen Oost-West-as
Showpad heeft zijn hoofdkantoor in Gent, een vestiging in Chicago, kantoren in München, Wroclaw, San Francisco & Portland, en dus nu ook een dedicated team in Wit-Rusland. Maar het was niet de bedoeling om op die manier een soort Oost-West-as te creëren. “De vestiging in Chicago was natuurlijk wél heel bewust. De helft van onze klanten zit in de VS, dus we moeten daar ook fysiek aanwezig zijn om coverage te hebben. Wit-Rusland was gewoon omdat Cactussoft daar nu eenmaal opereert. En terecht trouwens, het land wordt wel eens het Silicon Valley van het Oosten genoemd, omdat er zoveel beloftevolle studenten afstuderen in een technologische richting. De software engineers daar zijn bovendien erg gemotiveerd én werken er in de beste omstandigheden. Stel je daar dus zeker geen donker, Oost-Europees kamertje met kapotte stoelen en een schamele lamp bij voor”, lacht Jonckheere.
De war on talent is en blijft een van onze grootste challenges en bottlenecks, omdat het aanbod hier gewoon te klein is
Showpad heeft nu dus een extra team van software engineers, maar wat als het bedrijf verder blijft schalen en snel schakelen? Wat als met andere woorden de nood aan nieuwe profielen opnieuw (te) groot wordt? “Dat is natuurlijk de grote uitdaging”, geeft Louis Jonckheere eerlijk toe. “Al hebben wij wel het voordeel dat we in België als scale-up een mooie positie hebben, zowel qua brand als reputatie. We zijn met andere woorden een aantrekkelijke werkgever voor de hoogtechnologische profielen die we nodig hebben. Maar onze groei is wat on-Belgisch te noemen, waardoor het voor ons moeilijk zal blijven om geschikte mensen te vinden.”
“De war on talent is en blijft een van onze grootste challenges en bottlenecks, omdat het aanbod hier gewoon te klein is. Daarom moéten wij ook buiten onze eigen regio gaan kijken. En, heel belangrijk, we moeten vrouwen blijven oproepen om verder te studeren in informatica en software development, want dat blijft tot nader orde – en zeker in België – een mannenwereldje dat op dat vlak heel slecht scoort.”
“Waarom wij dan met Showpad zelf in België blijven? Goh, we zijn hier geboren en hebben dus sowieso een emotionele connectie met de regio. Bovendien is ons land een fantastische uitvalsbasis om internationaal te ondernemen. De kwaliteit en productiviteit van de profielen hier is heel hoog, we hebben uitstekende universiteiten en onderzoeksinstellingen, de meeste mensen zijn meertalig en het land ligt ook heel centraal. Vertrek om 6 uur in Gent en twee uur later zit je te vergaderen in Londen. Kortom, troeven genoeg!”
Heb jij ook te kort aan goede technische profielen? Misschien kan Cactussoft jou dan ook helpen. Neem snel een kijkje op hun website en ontdek hoe.