Vandaag gebruiken legio start-ups en scale-ups innovatieve technologieën voor de ontwikkeling van hun product of dienst én zelfs hun businessmodel. Maar in het web van technologieën zoals AI, augmented reality en Internet of Things vraagt menige ondernemer zich af: welke technologische trends zijn nu écht relevant voor de groeibedrijven van vandaag? Naar aanleiding van The Big Score, een nieuw evenement dat in oktober wordt georganiseerd door Scale-Ups.eu, vroeg Bloovi het aan een aantal gerenommeerde Europese durfkapitalisten. Zij gaven ons de belangrijkste trends voor de toekomst!

#1 Een betere klantervaring door AI-gedreven SaaS-bedrijven

Artificiële intelligentie was voor ons professionele landschap niet zo heel lang geleden verre toekomstmuziek. Vandaag liggen die kaarten duidelijk anders. Zowel grote als kleine bedrijven investeren in AI-gedreven toepassingen om een betere gebruikerservaring te bieden. Organisaties zoals bol.com en Proximus hebben het dan ook vaker over een efficiëntiewinst. Intern én extern: artificiële intelligentie toepassingen worden soms voor medewerkers, maar eigenlijk vooral voor klantcommunicatie gebruikt. Chatbots zijn daar duidelijk een bekend voorbeeld van. Deze worden ingezet om terugkerende vragen van klanten te beantwoorden, waardoor customer service medewerkers zich beter kunnen toespitsen op een snellere én gepersonaliseerde dienstverlening. Misschien is dat ook wel het bewijs dat artificiële intelligentie geen jobs vervangt, maar versterkt.

BaoY Van Cong, investeringsmanager bij durfkapitaalfonds Target Global

“Door de adoptie van artificiële intelligentie en big data, zien we een duidelijke opkomst van enterprise AI-gestuurde SaaS start-ups”, vertelt BaoY Van Cong, investeringsmanager bij durfkapitaalfonds Target Global. “Zoovu, een bedrijf uit New York heeft dat goed begrepen. Ze hebben een self-service digitale assistent ontwikkeld die inzet op customer engagement, gecombineerd met de kostenefficiëntie van AI-gedreven automatisatie. Dit type artificiële intelligentie, de zogeheten conversational AI, kan ervoor zorgen dat communicatie met een bot aanvoelt als een gesprek met een mens. Bovendien biedt zoovu ook analytics en aanbevelingen op niveau van consumentengedrag, waardoor de lifetime customer value sterk kan stijgen.”

Toch waarschuwen veel experts ook over de risico’s van artificiële intelligentie. Zo zou de technologie de privacy van de mens serieus in het gedrang kunnen brengen. Niet onbelangrijk voor de start-ups en scale-ups die met de technologie werken. Bovendien dringt de nood aan een ethisch kader zich hoe langer hoe meer op.

#2 Uitbreiding van geconnecteerde apparaten

Binnenkort is het Internet of Things (IoT) niet meer weg te denken uit onze dagelijkse omgeving. Niet alleen start-ups spelen daar goed op in, ook is onderzoeksinstelling imec City of Things in Antwerpen bezig met verschillende proefprojecten waarin deze technologie centraal staat. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt zelfs dat de markt voor Internet of Things in 2020 zal groeien tot wel 5,8 miljard datapunten. En dan gaat het niet alleen over computers, laptops of smartphones. Want voor we het goed en wel beseffen, is zelfs onze tandenborstel verbonden met het Internet of Things.

Door het draadloos connecteren van honderdduizenden objecten gaat er een nieuwe wereld aan data open

Internet of Things gaat over het combineren van de alomtegenwoordige connectiviteit van apparaten met intelligentie analyses van de gigantische hoeveelheden data die daaruit voortvloeien”, vertelt Wim de Waele, Algemeen Directeur van The Beacon. “Door de vooruitgang in hardwarecapaciteit en machine learning technologie kan dit zelfs in real-time worden gedaan. Zoiets biedt enorme mogelijkheden voor bedrijven qua procesoptimalisatie. En wat betreft die artificiële intelligentie, gaat het niet niet alleen om data crunching, maar ook om het ontwikkelen van apparaten die deze gegevens autonoom kunnen interpreteren.”

Wim de Waele, Algemeen Directeur van The Beacon

“Door het draadloos connecteren van honderdduizenden objecten, zoals containers, trailers of herbruikbaar verpakkingsmateriaal gaat er een nieuwe wereld aan data open”, laat Kristoff Van Rattinghe, CEO van Sensolus, weten. Sensolus is een Gents IoT-bedrijf dat een oplossing aanbiedt voor asset tracking voor niet-aangedreven assets. “De uitdaging vandaag is niet enkel het fysiek connecteren, maar ook het efficiënt inzetten van deze data tot heldere inzichten en nieuwe IoT-gestuurde businessmodellen in de productieketen. Dagelijks zien wij de grens verschuiven naar kleinere sensoren, minder batterijverbruik en veel hogere volumes aan de laagst mogelijke kost. Projecten met tienduizenden geconnecteerde objecten zijn niet langer een uitzondering.”

#3 Next level cybersecurity

Tot slot lijkt ook cybersecurity booming business te zijn. Iedereen weet dat 2018 een cruciaal jaar was wat betreft databeveiliging. De invoering van de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) op 25 mei had grote gevolgen voor de ganse bedrijfsvoering van praktisch elke organisatie. Iedereen moest plots aan een hele reeks vereisten voldoen. Het feit dat cybersecurity anno 2019 veel meer intelligence-driven wordt, is dan ook goed nieuws voor het gros van die bedrijven. Want dankzij deze trend kunnen zelflerende systemen anticiperen en reageren op cybersecurity dreigementen van buitenaf. Machine learning vervult daarin natuurlijk een onmiskenbare rol. Op basis van een geautomatiseerd proces zullen machines in staat zijn om eigenhandig keuzes te maken en veranderingen in te voeren. Steeds met als doel het cyberrisico van het bedrijf in kwestie terug te dringen.

“Er is duidelijk een opkomst van een next-level categorie van cybersecurity start-ups”, vertelt Lilian Li, investeerder bij Eight Roads. “Zij kunnen zich beroepen op geautomatiseerde leertechnieken om intelligente systemen te ontwikkelen. Die zullen op hun beurt de uitdagingen kunnen aangaan van gesofisticeerde cyberaanvallen en -reguleringen.”

Bruno Vandegehuchte, organisator The Big Score

Ook Bruno Vandegehuchte, die vanuit Scale-Ups.eu The Big Score organiseert, beaamt dit. “De impact van de cloud & connectiviteit, computing power en de nieuwe generatie van machine learning creëert steeds betere enterprise software met krachtige toepassingen. Combineer dat met gevestigde industrieën die digitaliseren, meer toegang geven tot hun legacy-systemen of kritische infrastructuur, en je voelt hoe ruim een nieuwe generatie van cybersecurity predictief en reactief nodig is. Op The Big Score hebben verwelkomen we scale-ups uit heel Europa die zowel financiële transacties, industrieterreinen beveiligen, maar ook hiaten in compliance of schadeclaims vaststellen.”

“Kijk naar de banken, verzekeringen die als sector grondig transformeren, en steeds meer inzetten op AI-gedreven risk management en cybersecurity. Ook onder meer de maakindustrie, transportsector en vastgoedindustrie ondervinden dat ze hun assets via intelligente sensoren, sterke chips en IoT-toepassingen kunnen verzilveren. Dat is meteen ook de reden waarom we The Big Score organiseren: om bedrijven te koppelen aan bewezen en high-impact technologische oplossingen. Oplossingen die hen kunnen helpen om uit te groeien tot een efficiënter bedrijf.”

Scale-Ups.eu organiseert The Big Score , op 21/22/23 oktober in Gent. Bedrijven en investeerders kunnen de B2B oplossingen van 75 tech scale-ups uit meer dan 14 landen ontdekken en face-to-face investeringen of samenwerkingen bespreken. Op 21 oktober verwelkomt The Big Score 25 early-stage Belgian Tech Startups en op 22 & 23 oktober verwelkomen ze in totaal 50 snelgroeiende scale-ups uit heel Europa. Tickets zijn exclusief voor investeerders en corporate buyers en kan je hier kopen.