Veel ondernemers liggen wakker van hun pensioen. Maar ze hebben zo weinig tijd en de mogelijkheden zijn zo complex, dat ze vaak intekenen op generieke formules die verre van optimaal zijn. Zo laten ze veel geld liggen. Pensioenmanager.be to the rescue. Jan Hermans en Dries Wouters bouwden een platform en een netwerk van 65 consulenten om de pensioenopbouw van ondernemers te optimaliseren. “We willen ondernemers wapenen om meer controle te krijgen over hun pensioen, zonder dat dat ze daar meer tijd in moeten steken.”
Elke ondernemer die al eens naar mypension.be is gesurft om te berekenen op welk pensioen hij later recht heeft, is waarschijnlijk met een grote kater achtergebleven. “Maar we merken dat het voor ondernemers moeilijk is om hun pensioen te optimaliseren”, zegt Hermans. “Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, het systeem is bijzonder complex en ondernemers hebben weinig tijd. Dus besteden ze hun pensioenopbouw maar uit aan hun bank, aan hun verzekeraar of aan hun sociale kas. Zo laten ze vaak veel geld liggen.”
Het is moeilijk voor ondernemers om hun pensioenopbouw te optimaliseren. Dus besteden ze dit maar uit aan hun bank, aan hun verzekeraar of aan hun sociale kas. Zo laten ze vaak veel geld liggen
“Als je een woning koopt, ga je langs verschillende banken om te kijken waar je aan de beste voorwaarden kan lenen. Je vergelijkt rentevoeten, en je speelt banken tegen elkaar uit tot je zeker bent van de meest voordelige lening. Maar als het over hun pensioen gaat, staan veel ondernemers er amper bij stil dat er ook hier heel grote verschillen bestaan.”
“Voor ik Pensioenmanager.be oprichtte, werkte ik op de commerciële ploeg van een pensioenfonds. Eén adviseur had er al snel een paar duizend klanten. Dan is persoonlijk advies op maat onmogelijk. Maar als het over je pensioenopbouw gaat, bestaat er geen one size fits all. De beste formule voor ondernemer X is niet de beste formule voor ondernemer Y.”
Platform voedt 65 pensioenexperts met data
Pensioenmanager.be zorgt voor onafhankelijk, persoonlijk advies. “Op ons platform krijg je in vijf minuten een betrouwbaar zicht op je pensioenopbouw”, legt Wouters uit. “Maar we zijn geen fintech of insurtech start-up. Technologie is een middel: het platform is in de eerste plaats een instrument om een betere persoonlijke service mogelijk te maken.”
“Wie de test op het platform doet, krijgt een uitnodiging om een persoonlijke afspraak te maken met een van onze 65 pensioenconsulenten. Aan de hand van de data die je ingeeft op het platform, krijgen die al een goed beeld van je huidige situatie. Ze weten ook welke opportuniteiten je zoal laat liggen en waar je je pensioenopbouw nog kan optimaliseren. Zo wordt die afspraak met onze consulenten geen vrijblijvend verkennend gesprekje, ze kunnen meteen to the point komen. We winnen tijd door de inzichten die we via het platform al krijgen.”
Zeker voor ondernemers is hun pensioenopbouw een complex kluwen. Banken, verzekeraars, sociale kassen of accountants zijn daar ook mee bezig, maar ze kijken onvoldoende naar het totale plaatje
“Onze consulenten zijn allemaal ervaren pensioenexperts. Zeker voor ondernemers is hun pensioenopbouw een complex kluwen. Banken, verzekeraars, sociale kassen of accountants zijn daar ook mee bezig, maar ze kijken onvoldoende naar het totale plaatje. Ze redeneren puur vanuit hun eigen expertise en hun eigen domein. Een boekhouder zal vanuit het oogpunt van fiscale optimalisatie bijvoorbeeld voorstellen om 3.000 euro in je VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen; nvdr) te storten, maar het maakt die boekhouder niet uit bij welke bank of verzekeraar dat doet. Terwijl het rendement of de kosten natuurlijk grondig kunnen verschillen.”
“Als je een huis bouwt, ga je de tegelzetter ook niet vragen om een muur te metsen. Dat vraag je aan een metser. Het zijn allebei vakmannen in de bouw en ze kennen iets van elkaars vak, maar het zijn aparte specialisaties. Zo is dat ook met je pensioenopbouw. Het is complexe materie, het is een echte specialisatie.”
Pensioenopbouw evalueren en updaten
Het is belangrijk dat ondernemers op tijd aan hun pensioen denken, benadrukt Hermans. “Een reactie die je vaak hoort, is: ‘Mijn pensioen? Dat is nog zo ver weg.’ Of ze doen al aan pensioensparen, en ze denken dat die formaliteit wel volstaat: ‘Oh, maar mijn pensioen wordt al voor mij geregeld.’ Als je zeker wil zijn dat je op de meest optimale manier aan pensioenopbouw wil doen, moet je daar ruim op tijd mee beginnen.”
“Vroeg begonnen, is half gewonnen. Als je op twee jaar van je pensioen bij ons aanklopt, kunnen wij van water geen wijn maken. Vergelijk het met een verzekering: als je pas aan een hospitalisatieverzekering denkt op het moment dat je ziek wordt, ga je geen verzekering meer kunnen afsluiten. Of ga je veel te veel betalen.”
“Daarnaast is het belangrijk om je pensioenopbouw jaar na jaar te evalueren. We zijn het ondertussen gewend om regelmatig van energieleverancier te veranderen, zo’n switch kan ons jaarlijks honderden euro’s opleveren. Met ons pensioen is dat niet anders. We zien ondernemers soms polissen afsluiten, die dan voor 15 jaar in de kast verdwijnen. Dit is verre van optimaal. Door de lage rente is het rendement fors afgenomen, maar de jaarlijkse kosten blijven wel gewoon dezelfde. Zo krijg je netto veel minder terug.”
“Onze consulenten houden jaarlijks de vinger aan de pols. De regels zijn al complex, en ze veranderen ook voortdurend. Als er een of andere nieuwe fiscale stelsel bijkomt, kunnen we meteen uit de data in ons platform aflezen voor welke ondernemers die tool interessant kan zijn. Die krijgen dan meteen een mail of een telefoon.”
“Wij regelen alle formaliteiten. Ondernemers hoeven zelf geen banken af te lopen om contracten af te sluiten of stop te zetten, wij regelen dat voor hen. Ze moeten alleen hun digitale handtekening zetten. Ondernemers moeten meer controle krijgen over hun pensioen, maar het is niet de bedoeling dat ze daar meer tijd in moeten steken. Dat is de essentie van wat we doen.”
Ben je ondernemer en wil je jouw pensioenopbouw optimaliseren? Download dan zeker beide of een van deze twee gratis whitepapers:
- Is jouw vennootschap in financiële topconditie?
- VAPZ of SVAPZ: Wat is het verschil en waar gaat, jouw voorkeur naar uit?