Met Pulse Foundation willen invloedrijke Belgische ondernemersfamilies het ondernemerschap in ons land (financieel) ondersteunen. De vaststelling dat vooral starters steun krijgen, bracht hen er in 2017 toe ook met BEyond te starten, een impulsprogramma dat scale-ups begeleidt bij hun ambitie wereldleider te worden in hun sector, door hen toegang te bieden tot nieuwe markten, kapitaal en kennis. De insteek is filantropisch: de families stellen hun adresboek open én financieren het programma en de experts. Industrial tech-speler Zensor maakte deel uit van de eerste lichting van BEyond.
“Met filantropisch bedoelen we dat we het ondernemerschap willen ondersteunen om de welvaart die we vandaag kennen te handhaven. We hebben niet genoeg ondernemers in ons land.”, aldus Marie Martens van BEyond. “Er wordt eigenlijk vertrokken vanuit een heel brede visie: werken aan de algemene welvaart van België door scale-ups via value added services vooruit te helpen in hun internationalisering en de organisatie daarvan, en zo meer werkgelegenheid te creëren.”
“Concreet worden uit een poule van honderd kandidaten vijftien scale-ups geselecteerd door een jurycomité. Daarbij wordt gekeken naar de tech-component of sustainable impact – pakt het bedrijf een écht probleem aan? – en daarnaast moet er sprake zijn van een zakencijfer van minstens 800.000 euro en een fulltime equivalent van tien personen. Maar in de eerste plaats moeten kandidaten over het potentieel beschikken om door te schalen wereldleider te worden. Stellen we dat potentieel vast? Dan worden de geselecteerde scale-ups gematcht met een mentor die ofwel de sector in kwestie heel goed kent ofwel weet hoe een internationaal bedrijf te runnen. Bij die matchmaking letten we er vooral op dat er een menselijke klik is. Het moet om meer gaan dan expertise-deling: er moet echt sprake zijn van synergie, zodat de mentor een echte sparringpartner kan worden.”
One-stop-shop voor installatie-eigenaars
Wie beter om de ervaring van het programma toe te lichten dan een geselecteerde kandidaat? BEyond laat hiervoor graag een industrieel bedrijf aan het woord, omdat er vandaag vooral fintech en biotech over de tongen gaan, terwijl innovatie binnen industrie ook booming is. Vandaar de keuze voor Zensor, industrial tech-speler die voor multinationals en grote kmo’s producten ontwikkelt die hen toelaat de beschikbaarheid van kritische productie-installaties te maximaliseren.
“Het komt erop neer dat wij door het verzamelen en crunchen van datastromen via onze zogenaamde engineers in a box kunnen voorspellen of productie-installaties en machines foute of sub quality producten zullen maken, of dat ze zullen stilvallen of kapotgaan”, licht Yves Van Ingelgem, CEO van Zensor, toe. “Onze oplossing is uniek omdat ze verticaal en dus contextueel geïntegreerd is in de installatie of machine – van sensor tot dashboard – wat van ons een one-stop-shop maakt voor de eigenaars ervan.”
“Wij zijn een schaalbedrijf en hebben de ambitie om verder te schalen. Door aan dit programma deel te nemen, konden wij niet alleen leren van mensen die in dezelfde situatie zitten – door ervaringen met die peers uit te wisselen – maar ook van mensen met een enorme trackrecord, te weten de ondernemersfamilies achter de Pulse Foundation. Die beide overwegingen hebben de doorslag gegeven om ons op te geven voor BEyond.
Bijkomend stelden wij vast dat heel wat Belgische industriële bedrijven, hoe impactvol die ook mochten zijn, verdwijnen voor ze een bepaald niveau van maturiteit hebben bereikt. Dat willen wij met Zensor vermijden, niet alleen door uit te groeien tot een internationaal relevante speler, maar ook door dat te doen vanuit een stevige Belgische basis. Ook daarvoor zaten we goed bij BEyond, gezien hun visie op werkgelegenheid en welvaartcreatie in eigen land.”
Leren van e-commerce
De mentor van Zensor werd uiteindelijk Benny Sintobin, founder en board member van Nayan, een bedrijf dat sterk actief is in … e-commerce. Ligt dat niet mijlenver van de industriële context van Zensor vandaan? “Net die andere insteek maakte het zo interessant”, aldus Yves Van Ingelgem.
“Kijk, je kan ofwel zelf de dingen heruitvinden, of je kan dingen overnemen die in andere sectoren hun waarde al bewezen hebben. Zo hebben wij van Benny Sintobin inzichten gekregen rond het verbeteren van onze text tech-component - wij werken namelijk ook met een SaaS-model en abonnementen - maar ook rond het belang van goed werkende hybride teams.
Je kan ofwel zelf de dingen heruitvinden, of je kan dingen overnemen die in andere sectoren hun waarde al bewezen hebben
Dat is bij Nayan heel relevant aanwezig. Niet alleen zijn hun sectoren heel divers – ze maken webshops voor fabrikanten van reiskoffers, maar evengoed chocoladeproducenten – ze hebben in hun team pure programmeurs, grafische en commerciële profielen … En dat hybride model wérkt. Hier lag voor ons een directe link, met de mechanische ingenieurs én informatici die we in ons team hebben.”
“Zeker omdat wij heel snel groeien is het belangrijk dat die goed samenwerken en dat blijven doen. Op dat vlak hebben wij van Benny heel wat opgestoken. Ook de menselijke klik waarvan Marie sprak was er zeker: tot op vandaag houden we contact met elkaar.”
Aan tafel met koning Filip
“In de achttien maanden die het programma duurt, namen we ook deel aan events en kregen we verschillende workshops rond relevante thema’s voor scale-ups in de context van groeiversnelling: venture capital, HR, sales en marketing. Vorig jaar mochten we zelfs deelnemen aan een rondetafel met Koning Filip, in het kader van de kick-off van het programma.”
“Onze koning bleek een heel dankbare gesprekspartner, gezien zijn ruime ervaring met buitenlandse handelsmissies. Afgelopen februari mochten we dan weer pitchen tijdens de Investor Day van BEyond, een online evenement met meer dan 120 internationale investeerders. Een mooie opportuniteit voor een scale-up met een stabiel groeimodel die op zoek is naar 2,5 miljoen euro voor verdere uitbreiding in Europa.”
Na afloop blijft BEyond eigenlijk gewoon doorlopen, maar dan in een soort lightversie. Op die manier vormt het een echte incentive om je netwerk uit te breiden
De samenwerking tussen BEyond en de Pulse Foundation enerzijds en de deelnemers anderzijds eindigt ook niet na het programma. Die laatste blijven genieten van het netwerk en de expertise, onder meer via events rond bepaalde relevante thema’s. Bovendien blijven de deelnemers ook in contact met elkaar, en idealiter met de mentor. “Na afloop blijft BEyond eigenlijk gewoon doorlopen, maar dan in een soort lightversie”, besluit Yves Van Ingelgem. “Op die manier vormt het een echte incentive om je netwerk uit te breiden.”
BEyond roept momenteel bedrijven op om zich kandidaat te stellen voor het programma van 2022, met een grootse kick-off in september 2021 waarbij – hopelijk live – het hele ecosysteem van BEyond wordt uitgenodigd (ondernemersfamilies, geselecteerde bedrijven en experts). Kortom, een ongeziene opportuniteit voor scale-ups met internationale groeiambities.