Wat zijn de technologische trends die bedrijven competitief en veerkrachtig maken? Op het unieke Symposium van Flanders Make zie je Industrie 4.0 live aan het werk. De demo’s, topsprekers en vele netwerkmomenten maken van dit Symposium een niet te missen event. Snel registeren dus, zodat je er op 25 oktober in de Brabanthal Leuven zeker bij bent.
Het Symposium van Flanders Make kan eindelijk weer doorgaan en de organisatie heeft dan ook een erg boeiend programma uitgewerkt. Daarbij komen actuele thema’s aan bod rond de inzet van technologie in de maakindustrie en in sectoren met ‘maakuitdagingen’, zoals farmaceutische bedrijven.
Industrie 4.0-projecten in de praktijk
De titel van het Symposium – ‘naar een duurzame, digitale en competitieve industrie’ - geeft al aan waarover het zal gaan: het cruciale samengaan van digitalisering met het streven naar duurzaamheid om ‘future proof’ te zijn als organisatie. Biba Visnjicki, Global Head of Digitalisation bijTembo Group heeft daar alvast veel ervaring mee. Haar keynote presentatie zal gaan over de implementatie van industrie 4.0 op technologisch vlak en in de bedrijfscultuur.
Meerwaarde creëren met AI
Je kan met Industrie 4.0 mikken op een grotere ROI, maar ook op een productieomgeving die je slimmer maakt met artificiële intelligentie (AI). Zo creëer je echt een ‘bedrijf van de toekomst’.
“AI is een zeer belangrijk thema”, bevestigt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. “Bij Flanders Make proberen we meerwaarde te creëren door domeinkennis te gebruiken, data te bewerken en interpreteren met AI. Typisch voor de maakindustrie is dat er doorgaans weinig data beschikbaar zijn om AI te trainen. Dat is alvast een van de uitdagingen waarvoor we oplossingen zoeken. Zo bieden digital twins grote voordelen. Je krijgt daardoor extra digitale data waardoor je productkwaliteit verbetert en het ontwerpproces versnelt. Bovendien kan je flexibeler inspelen op de vragen van de klant en gemakkelijker een oplossing op maat produceren.”
Johannes Cottyn, Core Lab Manager bij FlandersMake@UGent, zal tijdens het Symposium een presentatie geven over slimme productieorganisatie. Flanders Make projectleider Ellen van Nunen brengt dan weer een keynote over Autonome Mobiele Robots (AMRs). Koen Maertens, R&D Director bij DUCO Ventilation & Sun Control, komt vertellen over zijn actieve woningconcepten op basis van een digital twin.
Concrete resultaten en succesfactoren
Wie meer wil weten over AI, mag zeker de keynote van Wouter Denayer niet missen, de gewezen CTO van IBM. Hij deelt de belangrijkste conclusies van de AI Monitor 2022-studie. Daarvoor interviewde hij meer dan 20 Digital Leaders in België over de succesfactoren waardoor zij met AI concrete resultaten haalden voor hun organisatie.
Jan Casteels, Plant Manager VP bij Duracell, zal tijdens zijn keynote toelichten hoe de Belgische locatie op vijf jaar tijd transformeerde in een modelvestiging. Ook Yves Vancleemput, Director Business Development bij Janssen, vertelt over zijn uitgebreide praktijkervaring in de farmaceutische sector en het streven naar een schaalbare, geconnecteerde en duurzame organisatie.
Het belang van de menselijke factor
“Technologie is belangrijk maar de menselijke factor is ook cruciaal bij de evolutie naar een duurzame organisatie”, verduidelijkt Dirk Torfs. “Dat blijkt ook uit het verhaal van Ank De Wilde, CEO van ingenieursbureau Absolem. Zij zal laten zien dat een mensgerichte en duurzame visie duurzame groei stimuleert.
“De bedrijfscultuur helpt om de resultaten van Industrie 4.0-investeringen te maximaliseren”, aldus Dirk Torfs. “Duurzaam omgaan met werknemers en met hun manier van werken, is ook essentieel om mensen langdurig aan boord te houden en nieuwe medewerkers aan te trekken. Bij de demonstraties op het Symposium tonen we ook ergonomische oplossingen en robots die de operators kunnen ondersteunen.”
Demonstraties van toptechnologie
In totaal kunnen de deelnemers een dertigtal demonstraties zien – ingeleid door Marc Engels, COO van Flanders Make. Het zijn allemaal oplossingen op basis van onderzoek door Flanders Make: slimme aandrijvingen, robots die te programmeren zijn met behulp van VR, oplossingen om elektriciteit te besparen, systemen om versneld virtueel te ontwerpen en de latere productie te optimaliseren, en nog veel meer.
Na een laatste keynote door Flanders Make-voorzitter Urbain Vandeurzen, wordt het Symposium mooi afgesloten met een walking dinner – een ideaal moment om ideeën uit te wisselen met de andere aanwezigen. Zo kan iedereen naar huis gaan met een pak inspiratie om later mee aan de slag te gaan.
Een breed publiek
“We mikken op een publiek van zaakvoerders, CTO’s en R&D-managers”, zegt Dirk Torfs. “Zowel grote bedrijven als kmo’s zijn welkom. De omvang van ondernemingen bepaalt namelijk niet in welke mate ze bezig zijn met innovatie. Daarom spreken we liever over innovatieleiders en -volgers. Ons Symposium is interessant voor bedrijven die al bezig zijn met digitalisering en voor organisaties die er nog mee moeten starten. Ze krijgen er ook de kans om contacten te leggen met bedrijven die hen kunnen helpen bij het uitvoeren van hun projecten.”