Dimitri Beyaert en Kim Cools
Mensen worden getriggerd door beweging, en daar speelt video handig op in. Het verklaart waarom DB Video van een éénmanszaak razendsnel uitgroeide tot een gevestigde waarde binnen de audiovisuele sector. In de schoot van het moederbedrijf ontwikkelde zich recent MOTCHA. Doelgroep: de kleine en middelgrote ondernemer. Focus: social media video’s, gaande van productie tot het finale marketingluik. Want: video wérkt.
Het is zonder meer een inspirerend hero-verhaal, dat van zaakvoerder Dimitri Beyaert. Begonnen als monteur bij Universiteit Antwerpen, werd hij na een poos zelfstandige en ging als freelancer bij VTM aan de slag: expertise die al snel uitmondde in de start van DB Video. Eerst met trouwvideo’s en bescheiden captaties, later met de uitbouw van mobiele regies en een eigen captatiewagen breidde hij letterlijk vanuit de garage zijn bedrijf verder uit.
Een doordachte mix van slim netwerken, het uitzoeken van gedreven en getalenteerde mensen en het nauwgezet uitwerken van diverse tenders, leverde hem binnen de kortste keren grote opdrachtgevers op zoals de NATO, het Vlaams en Europees Parlement, Tomorrowland en Studio 100, maar net zo goed de eersteklas basketbalcompetitie en alle wedstrijden van hockey tot futsal.
Nu, 25 jaar later, runt hij een bedrijf met 45 vaste medewerkers en honderden freelancers dat intussen deel uitmaakt van de Euro Media Group. Vanuit de studio’s in Aartselaar stromen opdrachten toe vanuit het hele land en zelfs van over de landsgrenzen heen.
Kim Cools was zijn medewerkster van het eerste uur. “Met een diploma bedrijfscommunicatie op zak aangevuld met Banaba in de audiovisuele technieken, ging ik destijds doelbewust stage lopen bij het toen nog kleine DB Video, om de stiel al doende onder de knie te krijgen. Montage, camerawerk maar ook administratie: ik kreeg het allemaal voor de kiezen. Intussen ben ik COO van het bedrijf en inmiddels ook CEO van het creatieve team MOTCHA: telkens opnieuw vind ik hier uitdagingen om verder te springen, zoals recent nog met de uitrol van MOTCHA.”
Van facilitator naar dienstverlener
Dat DB Video over de jaren heen groeide als kool en tal van grote audiovisuele producties verzorgt voor multinationals, betekent allerminst dat KMO’s niet bij hen kunnen komen aankloppen. “Wij trekken de juiste kaart waar nodig”, legt Kim Cools uit. “Een KMO die enkel een aftermovie of content voor zijn social media wenst, loodsen wij door naar MOTCHA, maar evengoed bedienen we onder DB Video grote namen voor een studio-opname met multicamera-opzetting of een uitgebreide captatie op locatie.
Klanten kunnen bij ons instappen in elke fase: pre-, post- of enkel productie. Sommigen brengen eigen ideeën mee en hebben louter een cameraploeg nodig, anderen leveren beelden aan die wij monteren, nog anderen starten helemaal from scratch. In elke fase geven wij desgewenst ondersteuning. Zo zijn we gaandeweg geëvolueerd van een facilitair bedrijf dat zorgt voor de juiste technieken en de juiste mensen, naar een dienstverlener die bedrijven van a tot z vergezelt in hun videotraject. Met Webble-Up, het streaming platform dat we onlangs lanceerden, is ons drieluik compleet: de klant kan nu kiezen uit een volledig à-la-cartemenu.”
Geen valse start
MOTCHA werd toevallig gelanceerd op het slechts mogelijke moment: de uitbraak van de coronapandemie. “Dat had kunnen uitdraaien op een valse start, maar het tegendeel was waar”, aldus Cools. “Door het feit dat niemand fysiek mocht communiceren bleken tools als Teams en Zoom ineens booming business. Toch trad na enkele maanden een videocall-vermoeidheid op, mede door slechte camera’s, gebrekkige audio, pover licht, een haperende verbinding.
De vraag naar betere kwaliteit dook meer en meer op, wat ons deed nadenken over hoe we de content in overleg met de klant beter konden sturen. Een salespresentatie of een jaarvergadering die fysiek niet mocht doorgaan kan je immers niet zomaar vervangen door de captatie van een speech door de CEO: video is zoveel meer dan dat.
De vraag naar betere kwaliteit dook meer en meer op
Hoe kom je over op beeld, is de lichtinval optimaal, hoe zorg je voor de nodige afwisseling door verschillende cameraopstellingen uit te proberen, kan je variëren met een mooie PowerPoint, een pakkende intro of een markante outro?
Mensen waren voortdurend op zoek naar hoe ze videocommunicatie boeiend konden houden voor elkaar. MOTCHA is mee op die kar gesprongen, door samen in overleg met de klant te gaan sleutelen aan de content. Een minder leuke periode bleek plots het ideale moment om het veelzijdige karakter van video in de kijker te plaatsen. Niet voor niets luidt onze quote: ‘Video werkt’.”
De vele zijden van video
Online is er een duidelijke shift gaande van statische foto’s en teksten naar dynamisch beeldmateriaal. In het verleden waren het vooral de grote spelers die al eens een bedrijfsvideo lieten draaien; die ging dan ook járen mee. “Wat we nu merken, is dat dergelijke content veel sneller gedeeld wordt”, weet Cools. “Daardoor is de langere bedrijfsvideo stilaan out, en willen bedrijven voor hetzelfde budget liever een reeks kortere, snellere video’s, zowel voor de webstek, het intranet als om hun sociale mediakanalen te bedienen.”
“Daarnaast constateren we dat bedrijven steeds vaker video inschakelen voor opleidingen en veiligheidsinstructies. Waar vroeger iemand fysiek aanwezig moest zijn om nieuwe medewerkers in te werken of het juiste veiligheidskader te schetsen, wordt steeds vaker op video beroep gedaan. Niet alleen is dat tijdbesparend, je bouwt ook een database aan kennis op: nuttig wanneer mensen het bedrijf verlaten, want de expertise blijft in huis. Op die manier kan je nieuwkomers heel snel een ‘onboarding’ geven.”
“Nog een aspect dat aan belang wint, is employer branding. De war on talent is volop bezig, wat bedrijven dwingt zich te onderscheiden: een vacature uitschrijven in de hoop de beste kandidaten aan te trekken, volstaat niet langer. Video kan ingezet worden als een krachtige rekruteringstool: kandidaten vangen op voorhand al een glimp op van de potentiële collega’s, het gebouw, de uitstraling, terwijl de werkgever of HR-manager de kandidaten rechtstreeks kan aanspreken in een vacaturevideo. Een interessante manier om het bedrijfsimago uit te dragen én een eerste positieve indruk na te laten bij toekomstige werknemers.”
Smartphone video & editing
Video is trending, en toch heerst nog steeds de perceptie dat aan audiovisuele toepassingen een stevig prijskaartje hangt. “Onze filosofie is dat iedereen video kan inzetten. Daarom bieden we een gratis workshop ‘smartphone-video’ aan”, klinkt het.
“Mits het toepassen van de juiste tips & tricks inzake kadrage, licht en geluid, kunnen via smartphones wel degelijk knappe shots geleverd worden, zonder dat daar noodzakelijk een cameraploeg aan te pas moet komen. Beelden die wij vervolgens via smart editing monteren, helemaal volgens de look and feel van het bedrijf: daardoor blijft die korte testimonial, die promoactie perfect herkenbaar voor het publiek.”
Uitgebreid expertiseteam
“Net zo goed stellen wij voor langdurige content een studio ter beschikking, sturen we cameraploegen uit of ontwikkelen we een script van a tot z. Daartoe hebben we heel wat profielen in huis, elk met hun eigen expertise. En dankzij onze single point of contact kan de klant gedurende het hele traject bij één enkel aanspreekpunt terecht, zowel voor de offerte en de budgetbeheersing als voor de communicatie met alle betrokkenen, de logistiek, het behalen van de deadline. De klant maximaal ontzorgen is het streefdoel.”
Streaming in stijgende lijn
“Nog een kort woordje over Webble-Up”, besluit Cools: “Voor informatieve zaken zoals een jaarvergadering of salespresentaties wint streaming snel aan populariteit. Klanten of partners hoeven niet langer fysiek aanwezig te zijn, er is de tijdsbesparing en de winst in verplaatsing.
Met Webble-Up creëren we een bedrijfspagina waarop onze stream verschijnt, opgenomen in de studio of op locatie. Interactiviteit met een Q&A, een poll, een chat is mogelijk, maar ook toepassingen met betalingsmogelijkheden of boekingsmodaliteiten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker is dat de vraag naar streaming toeneemt, een versnelling die zonder de pandemie wellicht minder in gang was gezet.”