Elk jaar opnieuw geeft Apple’s een vooruitblik op de nieuwste features voor iOS, OS X en voor het eerst: WatchOS. Apple kondigde gisteravond iOS 9, OS X El Capitan, WatchOS 2.0 & Apple Music aan. Wij zochten naar dé 5 potentiële killer features die verborgen zaten:

Elk jaar introduceert Apple tal van nieuwigheden in haar soft- en hardware. Vaak zijn Apple's features gigantische hits, andere sterven een stille dood. Denk maar aan hoe lauw iTunes Radio onthaald werd, hoe het sociale netwerk Ping op de schop ging en hoe Apple Maps bij introductie het mikpunt werd van de spot.

Andere aankondigingen van Apple slagen er dan weer wel in om enorm populair te worden en zetten vaak de standaard voor de computer industrie. Denk maar aan het succes van de App Store en de hele resem aan devices die Apple verkoopt alsof het zoete broodjes zijn. 

Ook dit jaar stelde Apple tal van nieuwigheden voor tijdens haar jaarlijkse ontwikkelaars conference WWDC. Wij gingen op zoek naar 5 potentiële killer features die gisteren werden voorgesteld en die ons het meest konden bekoren:

1. Proactive Assistent

In iOS 9 krijgt Siri een flinke update en wordt de stemassistent een pak slimmer. Apple heeft deze upgrade ‘proactive assistent’ genoemd. Vanaf nu kan je Siri een pak complexere vragen stellen en kan Siri ook detecteren wanneer je in je wagen stapt. Daarnaast kan je vragen om bepaalde foto’s of documenten te laten zien die op een bepaalde locatie of maand genomen zijn.

Daarnaast gaat Siri ook je gewoontes aanleren en zal het je eraan herinneren om bepaalde dingen te doen. Als je ’s morgens na het opstaan steeds dezelfde app checkt, zal Siri deze nu in je lockscreen zetten, zodat je er makkelijker aan kan.

2. Caller-ID Identificatie

Je maakt het waarschijnlijk vaak mee: iemand belt jou, maar je herkent het nummer niet. Siri helpt dit probleem vanaf iOS 9 de wereld uit. Zo gaat Siri automatisch op zoek naar contactgegevens in je emails en probeert het deze te koppelen met inkomende gesprekken zonder Caller-ID. Hierdoor zal Siri je een indicatie kunnen geven van wie je probeert te bereiken.

Deze feature maakt eigenlijk deel uit van Proactive Assistent, maar is handig genoeg om apart te belichten. Apple stapt hiermee in het vaarwater van Truecaller. Een app die net hetzelfde doet en die al 80 miljoen dollar in funding heeft gekregen. 

3. Apple News

Apple heeft gisteren ook aangekondigd dat het gaat samenwerken met enkele van de grootste nieuws uitgevers zoals BuzzFeed & The New York Times om dé ultieme leeservaring te creëren binnenin iOS. Apple stopt met haar oude nieuws-app Newsstand en introduceert nu Apple News.

Apple komt hiermee in het vaarwater van Facebook's Instant Articles; die net hetzelfde belooft. We zijn benieuwd om te zien wie de populairste zal worden!

4. Apple Maps Transit

Apple gaat nu pendelaars ondersteunen met het weergeven van bus-, tram- en metrolijnen. Je kan ook routes bereken op basis van het OV. Daarnaast geeft Apple ook een actueel overzicht geven van vertrek- en aankomsttijden van treinen en bussen. Dat alles vanuit Apple Maps. Apple is druk in de weer om meer en meer steden toe te voegen tot dit aanbod. Vermoedelijk zal het nog even duren eer Belgische steden aan de beurt zijn. 

Daarnaast geeft Apple Maps nu ook een overzicht van alles wat in je buurt te vinden is. Zo krijg je een lijst te zien van populaire plekken, restaurants, cafés en bakkerijen in de buurt: 

Wat Apple hier introduceert is niet nieuw. Maar Apple lijkt er een prioriteit van te maken. Concurrenten zoals Google Maps is al een tijdje bezig met het toevoegen van OV-informatie in haar Maps-app. Voor het ontdekken van populaire locaties in de buurt bestaat Foursquare al een tijdje. Benieuwd of Apple de populariteit van Google Maps en Foursquare kan benaderen of overstijgen met deze nieuwe Maps-features!

5. Multitasking

Apple heeft lang onder vuur gelegen omdat haar apparaten geen echte multitasking konden uitvoeren. Dat is nu voorbij. Apple heeft immers een preview getoond van hoe multitasking er uit zal zien in iOS 9. Het wordt mogelijk om apps naast elkaar te laten draaien in één split-screen weergave:

Wat ons het meest onder de indruk bracht was de picture-in-picture optie voor het bekijken van video’s. Zo wordt het mogelijk om Netflix te kijken, even je mail te checken, en toch niets te hoeven missen van wat er in je favoriete serie gebeurt.


Welke features sprongen jou het meest in het oog? Heb je zelf nog aanvullingen of opmerkingen op dit artikel? Laat het ons weten in de comments!