Technologie lijkt soms in een oogwenk te veranderen. Veel opkomende technologieën, die vandaag misschien nog veel vragen oproepen, zullen volgend decennium een doorbraak bereiken. We zullen een leven zonder dan haast niet meer voor kunnen stellen. Dit zijn vijf grote keerpunten die binnen dit en tien jaar zullen plaatsvinden.
90% van de wereldbevolking zal een smartphone bij zich dragen in 2023
We beginnen onze smartphones alsmaar meer te gebruiken. In sommige gevallen zelfs meer dan onze computer. Dat is bijvoorbeeld het geval in Azië. En in ontwikkelingslanden is het niet zeldzaam dat iemand nog nooit op het internet surfte via zijn computer, maar wél via z'n smartphone. Daarnaast worden de toestellen ook steeds krachtiger en tegelijk ook steeds goedkoper, wat die evolutie alleen maar versnelt.
Toegang tot het internet wordt een basisrecht in 2024
Techreuzen zoals Google en Facebook zetten alles op alles om internet mogelijk te maken in werkelijk élke uithoek van de wereld. Momenteel zijn er namelijk nog altijd zo’n vier miljard mensen, of zo'n 60 procent van de wereld, die geen enkele toegang tot het internet hebben. Tegen 2024 zou het overgrote deel van de wereldbevolking internet hebben - en zou het dus haast een basisrecht zijn. De reden dat die evolutie zo snel kan gaan, ligt aan het feit dat wifi minder infrastructuur vereist dan bijvoorbeeld goede wegen of schoon water.
Desondanks dat het 'maar' internet lijkt, zou dit een grote verschuiving binnen de wereld veroorzaken. Mensen kunnen zich gemakkelijker groeperen, de schreeuw om democratie wordt steeds luider en iedereen heeft toegang tot kennis. Tenminste, als dat niet afgeblokt wordt door bepaalde leiders of overheden.
De eerste 3D-geprinte lever zal getransplanteerd worden in 2024
3D-printers zijn nu al een grote hulp in de gezondheidssector. Zo zijn er al voorbeelden van geprinte kunstgebitten en botten. Over een zevental jaar zal bioprinting, dat 3D-printen combineert met biomechanica, zo ver staan dat er bruikbare artificiële organen mee gemaakt kunnen worden. Dat heeft heel wat voordelen: we kunnen de lange wachtlijsten voor een donororgaan achter ons laten, een op maat gemaakte orgaan of prothese hebben en de neveneffecten van medicijnen en drugs testen op 'neporganen' in plaats van dieren of donors.
Toch zijn er ook gevaren. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat er een niet-gereguleerde zwarte markt ontstaat met geprinte organen. Maar het grootste gevaar is misschien wel deze kwestie: waarom zou je nog gezond leven zorg dragen voor je lichaam, als je in een vingerknip een nieuw orgaan kan krijgen?
In 2025 implanteren we een apparaatje dat nauwkeurig onze gezondheid analyseert
Implantaten zijn al goed ingeburgerd - denk maar aan een pacemaker of een cochleair implantaat. Maar een apparaat dat continu bijhoudt hoe het met ons is? Dat is van een heel andere grootorde. Toch zal het over een achttal jaar zover zijn. Een soort chip zal dan in je lichaam geplant worden en meten hoe hoog je lichaamstemperatuur of hartslag bijvoorbeeld is.
Dat zal heel wat positieve gevolgen hebben: we krijgen bijvoorbeeld gepersonaliseerde, real-time data waarmee dokters betere beslissingen kunnen maken. En dat zal een grote, positieve impact hebben op ons welzijn. Maar tegelijk kan die data ook gemakkelijk in de verkeerde handen belanden. Of wat dacht je van een ziekteverzekeraar die plots eist dat jij hem ook toegang geeft?
In 2026 zal er voor het eerst een AI-machine in een raad van bestuur zetelen
AI zal een steeds grote rol spelen in ons leven én in de zakenwereld. AI kan namelijk complexe beslissingen vergemakkelijken. We zullen dus niet enkel robots zien verschijnen in de typisch blue collar jobs, maar ook bij de white collar jobs. Tegen 2026 zal de technologie zo geavanceerd zijn, dat het gemakkelijk mee kan beslissen over belangrijke beslissingen binnen een bedrijf.
Toch blijven daar nog heel wat vragen over. Wie is er verantwoordelijk voor een verkeerde beslissing? Wat met cybercrime? En wat als we teveel op een algoritme gaan vertrouwen?
Denk jij dat we deze technologische mijlpalen binnenkort zullen meemaken?
Bron: Weforum - Deep Shift