België kent tal van knelpuntberoepen waaronder in de techniek en ICT sector. Dit zijn altijd beroepen waar men voor gestudeerd moet hebben. Maar zijn deze knelpuntberoepen ook de beroepen van de toekomst? Of anders gezegd: welke zijn de jobs van de toekomst? En welke rol speelt het diploma hierin?
Hoe handenarbeid stilaan wordt vervangen
Ford Genk gaat weldra zijn fabrieksdeuren moeten sluiten omdat een directie heeft beslist dat de fabriek niet langer rendabel is. Op hetzelfde moment werkt het bedrijf met de bekendste zoekmachine aan een zelfrijdende auto. Sterker nog deze rijdt reeds rond in Sillicon Valley maar wordt nog uitvoerig getest voordat deze aan het grote publiek wordt getoond. Echter in het boek 1984 van George Orwell zijn ons vliegende auto’s beloofd en die mogen nu wel eens werkelijkheid worden. Deze ontwikkeling komt overeen met de automatisering van de maatschappij. We gaan van handenarbeid naar computerbesturing.
Het ontstaan van nieuwe beroepen
Er ontstaan nieuwe beroepen als sociale media consultant, conversation managers en internetmarketeers. Beroepen die pakweg 5 jaar geleden niet bestonden. Er zijn mensen die hun kleren alleen nog maar in webshops kopen en niet meer naar een fysieke winkel gaan om hun jeans te passen. Waarom? Omdat het kan! Zelfs boeken zijn geen heilige huisjes meer met de komst van de e-readers en e-books. Dus alles wijst op een digitalisering van de samenleving.
Digitalisering is de toekomst!
Bij het lezen van een titel als “welke zijn de jobs van de toekomst?” denken de meeste mensen dus aan IT’ers, webdesigners, ingenieurs en andere technische beroepen waar men voor gestudeerd moet hebben. Een zeer logische gedachte want tegenwoordig is bijna alles computergestuurd. Het is zelfs zo erg dat wanneer u naar de sportschool gaat om hard te lopen op een loopband dan kan u daar uw favoriete televisieprogramma bekijken. Maar bieden die technische richtingen wel de jobs voor de toekomst?
Is digitalisering de toekomst?
Op de website van Forbes staat het artikel: “The Jobs of the Future don’t require College Degrees”. De auteur van het artikel Pascal-Emmanuel Gobry verwijst in zijn artikel naar de officiële statistieken van het Amerikaanse departement voor Arbeid. Zij hebben een lijst gepubliceerd met de jobs waar in 2020 de meeste vraag naar zal zijn. Beroepen als biomedische ingenieurs en medische wetenschappers zijn vermeldt, maar de gezondheidswerkers, metselaars, loodgieters, enzovoort staan hoger op de lijst. Hierop concludeert Gobry dat de meeste jobs die we later echt nodig zullen hebben geen universiteitsdiploma vereisen. Pardon? En onze vliegende auto’s dan?
Biedt het diploma nog zekerheid in de toekomst?
Wellicht de belangrijkste reden waarom deze beroepen tot de jobs van de toekomst behoren is omdat zij minder last hebben of krijgen van de economische conjunctuur. Deze jobs zijn veel stabieler dan jobs in de kenniseconomie. Dat de toekomstige jobs geen diploma vereisen betekent trouwens niet dat men voor deze beroepen niet slim moet zijn, hard moet werken of dat zij minder zouden verdienen. Integendeel. Gobry doet er nog een schep bovenop. Hij vindt het diploma overgewaardeerd en gelooft dat dat deze alleen maar bestaan om onze diplomacultuur in stand te houden en daar is iets voor te zeggen.
Hoe zit dat in België?
Gelukkig zijn het Amerikaanse lijstjes, deze zijn zelden van toepassing op België, zult u denken. Het klopt dat België (allang) niet meer kan concurreren met lageloonlanden. Het klopt ook dat België zich veel meer ontwikkelen is als een kenniseconomie. Ford Genk moet sluiten en in Vlaanderen wordt een maandelijkse meet-up met community managers gehouden. De digitalisering zet ook langzaamaan voet in België. Talenten met een technisch diploma zijn al jaren schaars. Ook in België. Tegelijkertijd zijn de goede werkmannen en –vrouwen ook al jaren schaars. Er is altijd behoefte aan een goede ‘werkman/-vrouw’. Zij zitten nooit verlegen om werk.