Aan een nieuwe job beginnen is altijd een avontuur. Niet zelden is het een kwestie van zwemmen of verdrinken die eerste weken. Er komt enorm veel op je af, en die nieuwe collega's gaan je handje niet blijven vasthouden. Zoiets kan je een pak stress bezorgen. Hoe overleef je de eerste weken van je nieuwe job? Vier tips om je het leven gemakkelijker te maken:
1. Weet wat er van je verwacht wordt
Tussen de jobsomschrijving die je in de vacature las en het werk dat je nu écht gaat verrichten, zit soms een wereld van verschil. Bovendien is het met nieuwe collega’s, een nieuwe baas én een nieuwe werkcultuur soms moeilijk om in te schatten wat er nu precies van jou verwacht wordt.
In plaats van je af te vragen hoe je dit of dat nu moet gaan aanpakken, kan je het beter gewoon rechtstreeks vragen. Zo kan je actie ondernemen in plaats van te blijven piekeren. Vraag dus om een meeting met je baas of manager om de krijtlijnen uit te zetten.
2. Vertrek op tijd
Waarschijnlijk ben je al enkele keren op je nieuwe werkplek geweest. Maar heb je die weg ook al eens genomen tijdens de spitsuren? Ellenlange file, een overvolle trein waar je niet meer op kan stappen,… en daardoor kom je heel wat later op je werk aan dan voorzien. Het geeft niet echt een goede indruk en bezorgt je ook heel wat onnodige stress.
Hou er daarom de eerste dagen ook rekening mee dat je reistijd hoger kan zijn dan je zelf inschat. Probeer de eerste dagen dus ook wat vroeger naar je werk te vertrekken, zodat je daar alvast niet wakker van hoeft te liggen. Probeer voor je eerste dag ook al wat praktische zaken te weten te komen, zoals wie je kan binnenlaten of waar je aan parkeren. Dan hoef je daar ook al je hoofd niet meer over te breken.
3. Schrijf alles neer
Een nieuwe job brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. De kans is groot dat je op korte tijd heel wat nieuwe tools, methodes of andere dingen leert kennen. De eerste weken krijg je heel wat nieuwe informatie te slikken, en die kan je écht niet allemaal onthouden.
Probeer de uitleg van je nieuwe collega’s neer te schrijven, zodat je hier naar kan teruggrijpen wanneer dat nodig is. Zo vermijd je dat je details uit het oog verliest, fouten maakt of constant aan de mouw van een van je collega’s moet trekken.
4. Een goede planning brengt rust
Door een hele reeks aan nieuwe taken, kan je plots door de bomen het bos niet meer zien. Daarom neem je het best even de tijd om je werkweek te plannen. Een goede eerste stap is om alle taken die op je af komen even te noteren. Dan hoef je daarover alvast niet meer over na te denken en kan je beter je focus behouden.
Daarna kan je dat lijstje van taken gaan rangschikken. Hoe lang denk je over elke taak te doen? Wat moet er eerst gedaan worden? Wat kan je alleen, en waar heb je hulp bij nodig? Zo creëer je structuur in je dag en spring je niet onbezonnen van taak naar taak, wat je natuurlijk heel wat tijdswinst en efficiëntie oplevert!
Veel succes met je nieuwe job!