Vorig jaar omschreef Gary Vaynerchuk video nog als “een van de gemakkelijkste en snelste media om je merk uit te bouwen en sales te verhogen”. Inderdaad: videomarketing wordt steeds vaker gebruikt en mist zijn effect niet. Tenminste, als je het juist aanpakt. Welke addertjes er precies onder het gras schuilen? Bloovi ging op onderzoek en sprak met Alexandra Maesen, marketing manager van smart animation studio Well Played.
1. Je hebt geen plan van aanpak
Investeren in video om een video te hebben: dat is het gevolg van een grote denkfout. Als je er niet in slaagt om een plan te maken, plan je om niet te slagen in je opzet. Met welke doelstelling stel je een videomarketing campagne op? Waarom wil je video als medium gebruiken? Wat wil je vertellen en tegen wie? Als je het antwoord op die vragen niet kent, neem dan een stap terug. Alexandra:
“Weet dat een goede video campagne het resultaat is van een goede strategie - dat geldt voor alles in marketing. Pas als je een bepaalde doelstelling kunt linken aan je video marketing campagne maak je kans om te scoren.”
Om in een latere fase de effectiviteit van je video te meten, moet je natuurlijk een bepaalde doelstelling en een duidelijke doelgroep voor ogen hebben - alvorens je nog maar aan de slag gaat met je video campagne. En dat is net het struikelblok: je wilt meerdere doelen najagen.
2. Je wilt te veel vertellen aan te veel mensen
Volgens Alexandra moet je een strenge selectie maken en één doel filteren uit al je objectieven, gericht op één enkele doelgroep met één transparante boodschap. “Wil je meerdere boodschappen overbrengen in één video, voor verschillende doelgroepen, zal niet alle informatie voor iedereen relevant zijn,” zegt ze. “Op die manier mist je video zijn effect en trek je hoogstwaarschijnlijk de verkeerde conclusies."
"Wil je de conversie verhogen? Ga dan voor korte, krachtige en actiegerichte video’s. Wens je een video te maken om je doelpubliek te informeren - bijvoorbeeld als handleiding voor intern gebruik - is het beter om een duidelijke, instructieve video te laten maken.”
Kortom: focus. De impact van een video campagne kan je pas doelgericht meten als je op voorhand 1 doel, 1 boodschap en 1 doelpubliek hebt vastgelegd.
3. Je meet de verkeerde parameters
Het klinkt logisch, maar je moet kiezen welke parameters je gaat meten om te achterhalen of je die ene doelstelling hebt bereikt. Anders kan je geen goede analyse maken van de impact van jouw video. Alexandra licht toe:
“Er zijn duizenden metrics die je iets kunnen vertellen over de ROI van een video. Maar slechts enkele daarvan geven aan of je campagne al dan niet geslaagd is. "
"Wil je meer opt-ins behalen, tel dan het aantal binnenkomende leads. Als je wilt werken rond merkbekendheid, kijk dan niet enkel naar het aantal video views, maar breng ook het aantal website bezoekers in kaart. Streef je naar een meerverkoop via je webshop, analyseer dan de trends in je sales cijfers tijdens de loopduur van de video.
Al is het niet altijd even simpel als het lijkt, zo geeft de marketing manager toe. Zeker als je weet dat video meestal een onderdeel is van de marketingcommunicatiemix. “Het is geen zwart-wit verhaal: vaak moet je dan de resultaten van meerdere communicatiekanalen verzamelen en bundelen voor je de effectiviteit van de volledige video marketing campagne kan analyseren.
4. Je verwacht onmiddellijke resultaten
Rome was niet op een dag gebouwd: een gezegde dat ook geldt voor videomarketing. Video’s gaan zelden viraal, dus houd je daar niet koortsachtig aan vast.
“Een goede videomarketingstrategie vereist consistentie, toewijding én geduld,” zegt Alexandra.
“Het kan ook nuttig zijn om vergelijkingen te maken over een bepaalde tijdsperiode. Houd rekening met seizoenspieken en -dalen als die relevant zijn voor je product of dienst. Neem de trends en ontwikkelingen van de markt in overweging. Leid daaruit af tijdens welke periodes en op welk moment van de dag jouw video het beste scoort. Op die manier kan je blijven bijsturen en het meest optimale resultaat bereiken.”
5. Je gebruikt geen call-to-action
‘Bezoek onze website voor meer informatie,’ ‘Bel ons vandaag nog’, ‘Volg ons op social media’: heb je een call-to-action verwerkt in je video? Laat je bezoekers niet in het ongewisse en formuleer een duidelijke boodschap die aanzet tot actie. “Anders verlies je waardevolle leads of mis je belangrijke opportuniteiten,” besluit Alexandra.
Wil je zelf inzetten op videomarketing en animated video's? Maar weet je nog niet hoe je hier moet aan beginnen? Alexandra helpt je graag op weg en kan je begeleiden van productie tot en met het marketen van jouw video. Neem contact op.