Bron foto: Shutterstock
Er hangen vele mythen rondom Apple-gebruikers en hun Apple-producten. Sommige kunnen we weerleggen, andere juist bevestigen. Dat een Mac bestand zou zijn tegen malware blijkt niet een mythe te zijn, maar pertinent onjuist. Alleen in het mobiele domein lijkt Apple cybercriminelen vooralsnog buiten de deur te kunnen houden.
De keuze voor het besturingssysteem is voor velen van groot belang. Zeker als het gaat om desktopapparatuur zien we dat gebruikers hun keuze voor of Windows (Microsoft) of Mac (Apple) gedreven verdedigen. Je kunt het vergelijken met de verschillen tussen de fans van The Beatles en The Rolling Stones. Eigenlijk heeft iedereen gelijk: de muziek van beide bands is fantastisch, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Dat geldt ook voor de besturingssystemen: ze zijn beide stabiel en presteren goed, en toch zijn de verschillen groot. Kijk alleen maar naar de prijs.
Creatief en loyaal, die Mac-gebruikers
Een van de hardnekkigste mythes is dat Mac-gebruikers veelal zijn terug te vinden in de creatieve beroepen. Te pas en te onpas wordt het voorbeeld aangehaald van de hippe zelfstandige die zijn favoriete café heeft omgedoopt tot werkplek en die zijn business card heeft volgeschreven met termen als concept, ontwikkelaar, creative of visueel. Uiteraard is deze professional de trotse bezitter van een MacBook Pro. Juist omdat deze anekdote zo vaak wordt opgevoerd, nemen we dat allemaal voor waar aan. De vraag is echter of de Mac nu echt zo veel beter is dan de Windows-pc voor de grafische sector of dat de geschetste populariteit vooral komt door loyaliteit aan het merk.
En loyaal zijn ze, de Mac-gebruikers. Onderzoek toont aan dat 86 procent van de Amerikaanse Apple-gebruikers hun vrije tijd uitsluitend besteden op hun Apple-apparaat. Zij zijn bijvoorbeeld ook eerder geneigd hun oude model iPhone te verruilen voor het nieuwste, in tegenstelling tot gebruikers van Android-toestellen. Mede door deze loyaliteit zijn zij bereid een forsere prijs te betalen voor hun devices in vergelijking met de (mobiele) apparaten van andere leveranciers.
Een volgende mythe heeft te maken met de relatie tussen gamers en Apple. Je zou geen fatsoenlijke games kunnen spelen op een Mac. Toegegeven: gamers zoeken doorgaans de krachtigste machine voor de laagste prijs. Dan zou je geneigd zijn te denken dat een Apple afvalt. Maar dat ligt toch iets genuanceerder. Ontwikkelingen in de gaming-industrie zorgen ervoor dat er niet voor alle games high-end hardware nodig is. We zien de opkomst van ontwikkelaars die onafhankelijk van grote commerciële uitgevers games uitbrengen die geschikt zijn voor zowel het Apple- als het Windowsplatform en die niet de nieuwste high-end hardware vereisen. Samengevat: tien jaar geleden zou de mythe ‘Je kunt geen games spelen op een Mac’ met een dikke stift zijn geschreven. Vandaag de dag zou je het beter met een dun potlood kunnen doen.
Mac, onaantastbaar?
Wat zou het mooi zijn: een computer die niet vatbaar is voor malware. Een platform waar geen enkele cybercrimineel binnenkomt. Dat werd altijd beweerd van de Mac als besturingssysteem. De logica hierachter is eigenlijk erg simpel. Er zijn immers veel minder Mac-computers aangesloten op het internet dan Windows-pc's (momenteel ongeveer 70 procent van de computers met Windows, versus 10 procent Mac). Het heeft tot nog toe dus geen zin gehad voor malware-ontwikkelaars om virussen of ransomware voor de Mac te bouwen. Internetcriminelen kennen immers ook de wet van de grote getallen.
Er is echter al langere tijd een kentering zichtbaar. Hoewel een grondige vergelijkende beveiligingsanalyse wellicht aan zou tonen dat de Mac in orde is, helemaal veilig is hij allerminst. Nu het marktaandeel ten opzichte van Windows-computers groeit, zien we ook het aantal infecties op Macs toenemen. Dat komt voor een deel omdat Mac-gebruikers zich lange tijd onschendbaar hebben gewaand. Velen hebben wellicht juist de keuze voor een Mac gemaakt, omdat zij de oneindige stroom virussen op hun Windows-systemen beu waren. En wie zich onaantastbaar acht, is wellicht minder zorgvuldig als het gaat om het up-to-date houden van antivirussoftware. Malware-ontwikkelaars voelen dit feilloos aan en richten zich op deze zwakke plek.
Daar komt bij dat dezelfde malware-ontwikkelaars verdraaid goed door hebben dat er bij de Apple-gebruiker veel te halen is. We weten dat zij voornamelijk gedreven worden door financiële motieven en we weten ook dat de gemiddelde Mac-gebruiker een hoger inkomen heeft. Een klassiek geval van 1 en 1 is 2.
Nogal rigide
Geheel in lijn met de stormachtige opkomst van mobiele technologieën en platforms, zien we een snelle toename van malware voor mobiele devices. In dit domein doet Apple het juist uitstekend. Zo'n 99 procent van alle malware-aanvallen is gericht op Android-toestellen. Dit komt voor een groot deel door de rigide en vaak wat starre houding van Apple als het gaat om de toelating van apps op haar platform. Google’s Android kent een relatief open manier om apps te ontwikkelen en die kleine achterdeur is voor malware-ontwikkelaars genoeg om slachtoffers te maken.
Belangrijker nog is het beleid rondom updates van besturingssystemen. Android-gebruikers zijn veel lakser als het gaat om updates doorvoeren. Of misschien kun je ook stellen dat Apple er alles aan doet om gebruikers een update op te dringen. Hoe dan ook, de meeste Android-gebruikers werken met verouderde besturingssystemen die niet meer door Google zelf worden ondersteund. Dat lijkt vragen om problemen.
Dus hoewel Apple zeker in het verleden veel kritiek over zich heen kreeg voor het gesloten karakter van de App Store, heeft het bedrijf er zo wel voor gezorgd malware te weren van haar iPhones en iPads. Voor zo lang het duurt, uiteraard. Zeer recent kwam namelijk in het nieuws dat een hackerscollectief erin geslaagd zou zijn toegang te krijgen tot meer dan een half miljard iCloud-accounts. De groep dwingt Apple tot het betalen van 75.000 dollar losgeld. Doet het concern dat niet, dan dreigen zij de honderden miljoenen iPhones te wissen.
Het is dus van belang dat de Apple-gebruiker zich bewust zijn van de gevaren die op de loer liggen. In 2016 werden meer dan 7000 computers het slachtoffer van de Keranger ransomware. Het betrof allemaal Macs. Stof tot nadenken voor alle Apple-adepten, inclusief de iPhone-gebruikers die tot nog toe ongeschonden zijn gebleven. Het zou niet verkeerd zijn hen een lesje bewustzijn in beveiliging aan te bieden, opdat zij ten aanzien van beveiliging een kritischere houding aannemen.