Tim Ferriss (©Taylor Prinsen)

Misschien doet zijn naam bij het grote publiek niet meteen een belletje rinkelen, maar Tim Ferriss is een waar fenomeen en hoort absoluut thuis in het rijtje van spraakmakende ondernemers als Mark Zuckerberg, Elon Musk, Richard Branson of Jeffrey Bezos. Met een geschat netto vermogen van 110 miljoen dollar, vijf bestsellers, en een podcast die al ruim 900 miljoen keer werd gedownload, is de 45-jarige Amerikaan voor veel ondernemers een rolmodel. In zijn bekendste boek ‘The 4-Hour Work Week’, dat in 40 talen verscheen en al meer dan 2,1 miljoen exemplaren over de toonbank is gegaan, vertelt Ferris waarom je je dromen beter vandaag al kan nastreven. “Als je iets groot onderneemt, is het moeilijk om compleet te mislukken.

Dat hij voor sommigen een minder ronkende naam is, heeft Timothy Ferriss, geboren in East Hamption (New York) op 20 juli 1977, deels aan zichzelf te danken: hij spreekt namelijk zelden op openbare events - dat hij dit najaar op het Amsterdam Business Forum komt spreken, mag dan ook hoogst opmerkelijk worden genoemd. Ook over zijn privéleven is zo goed als niets gekend: behalve dat hij 45 jaar is, een relatie heeft met een vrouw van Indische origine (al zijn ze al lang niet meer samen in het openbaar gespot) en graag reist. Daarnaast moeten we het stellen met zijn bewering dat hij houdt van chocoladecroissants, maar vreemd genoeg niet van italics.

(© Andrew (Drew) Kelly)

Wereldrecord tango

Maar buiten het oog van het grote publiek is Ferriss echter een meer dan bezige bij en leidt hij een buitengewoon boeiend leven: de man is een gerespecteerd tech investeerder, schreef meerdere bestsellers, maakt aan de lopende band podcasts en zetelt in tal van adviesraden. Maar Ferriss heeft nog meer talenten, zo blijkt: wat dacht je van al paardrijdend boogschieten, of het feit dat hij acteerde in een populaire Aziatische tv-serie en als eerste Amerikaan ooit een Guinness World Record in tango op zak kon steken (voor de kenners: 37 draaibewegingen in één minuut). Maar het is dus vooral zijn professionele staat van dienst die op z’n zachtst gezegd indrukwekkend is.

Het begon met de oprichting een zijn eigen internetbedrijf, BrainQUICKEN, dat voedingssupplementen verkocht en Ferriss binnen het jaar een maandloon van 40.000 dollar opleverde, waardoor hij al op zijn 26ste meteen miljonair was. Ook omdat hij zich parallel met zijn ondernemerscarrière profileerde als investeerder, met van in het begin een uitgesproken focus op early-stage techbedrijven. Zo was Ferriss business angel van het eerste uur in onder meer - hou je vast - Uber, Facebook, Shopify, Duolingo en Alibaba (de ruim vijftig andere bedrijven laten we gemakshalve buiten beschouwing).

“Professioneel roekeloos”

Zijn methode hierbij is de zogenaamde ‘Barbell Investing Strategy’: het merendeel van zijn kapitaal investeert hij in fondsen met laag risico, wat hem toelaat een klein percentage te investeren in disruptieve, risicovolle start-ups met een torenhoog return-potentieel als het goed gaat (wat bij 90 procent van die start-ups dus niet het geval is). Maar aangezien Ferriss blijkbaar een neus heeft voor de ‘juiste’ technologie, scoort hij keer op keer en heeft hij zijn investeringskapitaal al duizendvoudig terugverdiend.

Omwille van die vele investeringen in vaak disruptieve bedrijven - en zijn zelfomschrijving als ‘professioneel roekeloos’ - werd hij door Newsweek ooit ’s werelds beste proefkonijn genoemd. Een bijnaam die hij naar verluidt met heel veel trots draagt, en die hem ook een plaatsje opleverde in het Most Innovative Business People-lijstje van Fast Company, en in de 40 under 40-lijst van Fortune.

(© Taylor Prinsen

Oprah Winfrey van de podcasts

Ferris is echter niet alleen goed met fondsen, maar ook met woorden. Zijn ‘The Tim Ferriss Show was de eerste business podcast ter wereld die over de 100 miljoen downloads ging (intussen zijn het er 900 miljoen, dus binnenkort wordt hij wellicht ook de eerste die de kaap van één miljard rondt). En omdat kwantiteit niet alles is: de podcast staat nu al drie jaar op een rij in het lijstje van Best of Apple Podcasts. Ferriss wordt al eens de ‘Oprah Winfrey van de podcasts’ genoemd vanwege zijn mondiale invloed als podcastmaker en het feit dat hij door miljoenen fans in alle uithoeken van de wereld als een inspirerend rolmodel wordt gezien.

Die populariteit legt hem alleszins geen windeieren: naar verluidt brengt elke podcastaflevering (intussen staat de teller op 420) zo’n 108.000 dollar op, nog los van de advertentie-inkomsten: als je weet dat Ferriss tot 50.000 dollar per adverteerder kan vragen en er steevast vijf adverteerders per aflevering aan bod komen, is dat nog eens 250.000 dollar extra. Niet moeilijk, als je weet wie hij allemaal al in zijn sofa mocht verwelkomen: Arnold Schwarzenegger, Mark Zuckerberg, Lebron James zijn slechts enkele voorbeelden van wereldsterren die de revue passeerden.

Bestsellerauteur

Ferriss’ inkomsten uit investeringen, podcasts en boeken (zie verder) zijn samen goed voor een jaarinkomen van tien miljoen dollar, waardoor zijn netto vermogen vandaag op 110 miljoen dollar wordt geschat. Zijn eerste onderneming BrainQUICKEN verkocht hij in 2010 aan een Londens private equity bedrijf voor een onbekend bedrag, dat echter in de miljoenen dollars wordt geschat.

Zoals gezegd gaat ook het geschreven woord hem goed af. Zo heeft hij intussen vijf nummer 1-bestsellers op zijn conto, waarvan ‘The 4-Hour Workweek’ zijn bekendste is. Maar dus ook ‘Tribe of Mentors’, ‘Tools of Titans’, ‘Icons’ en ‘World-Class Performers’ verkochten als zoete broodjes.

Al zijn boeken - samen goed voor al meer dan twee miljoen dollar aan royalties - kenmerken zich door frisse zelfrelativering, een focus op fun en out-of-the-box business- en lifestyle-tips

Al zijn boeken - samen goed voor al meer dan twee miljoen dollar aan royalties - kenmerken zich door frisse zelfrelativering, een focus op fun en out-of-the-box business- en lifestyle-tips. Zo raadt hij in The 4-Hour Workweek aan om de meeste mails te negeren, en om nooit je telefoon te beantwoorden als het een onbekend nummer is. Niet alleen om tijd te winnen - “focus on being productive instead of being busy”, zegt hij daarover - maar ook omdat zijn devies luidt: “Verras gerust anderen, maar laat jezelf nooit verrassen.”

(© Taylor Prinsen

Levenslang leren

Dat verrassen brengt hij zelf regelmatig in de praktijk, en hoe: Tim Ferriss mocht zich in 1999 nationaal kampioen kickboksen van -jawel- China noemen, het resultaat van amper 4 weken intensieve training. Hij was ook een tijdlang aan de slag als MTV-breakdancer in Taiwan en heeft een zwarte band in Braziliaanse Jiu-Jitsu. Niet voor één gat te vangen dus. O ja, en hij spreekt daarnaast vlot vijf talen. Levenslang leren is niet voor niets één van de leidraden in zijn leven. En dingen durven doen. Niet voor niets luidt een quote van hem: “If the challenge we face doesn’t scare us, then it’s probably not that important.”

Nog geloofsbrieven? Het Twitter-account van Tim Ferriss werd door Mashable geselecteerd als één van de 5 Must-Follow Twitter Accounts for Entrepreneurs. Een lijstje waarin ook Richard Branson en - uiteraard - Twitter-founder Jack Dorsey terug te vinden zijn. En hij zit in de raad van advies van DonorsChoose.org, de allereerste liefdadigheidsorganisatie die de lijst van 50 Most Innovative Companies in the World van Fast Company haalde.

Succesvolle ochtendroutine

Ferriss is ook een lifestyle goeroe en wijt zijn succes grotendeels aan een specifieke ochtendroutine die voor hem heilig is en die hij graag deelt met de buitenwereld omdat hij ervan overtuigd is dat ook andere ondernemers er hun voordeel uit kunnen halen: “De eerste 60 minuten van mijn dag zijn heel helder gedefinieerd. Dat is het recept dat ik gebruik om de rest van de dag aan te vatten”, vertelt hij daarover. “Als je de ochtend wint, win je de dag.”

Ten slotte nog dit: Tim Ferriss spreekt zo niet vaak op events, zoals in het begin al aangehaald. Maar als hij het doet, dan is meteen voor de meest indrukwekkende organisaties. Zoals Google, Nike, MIT, Harvard Business School, Facebook, TED, Microsoft, en zelfs de CIA.

Dat hij op vrijdag 29 september het Amsterdam Business Forum aandoet, samen met onder meer Rutger Bregman en Erin Meyer, maakt dit tot een niet te missen event. Ferriss zal er spreken over hoe je als leider het verschil kan maken en mensen ertoe kan brengen hun eigen verwachtingen te overtreffen. Want als iemand met zijn leven en loopbaan bewijst dat alles mogelijk is, dan wel Tim Ferriss!

Afsluiten doen we met één van zijn vele bekende onliners: “The question you should be asking is not ‘What do I want?’ or ‘What are my goals?’ but ‘What would excite me?’.”


Wil jij Tim Ferriss graag eens live aan het werk zien? Mis deze unieke kans niet en ga samen met de Bloovi ondernemerscommunity naar Amsterdam Business Forum.