Solergie installeert zonne-energie installaties in Afrikaanse dorpen die nog geen elektriciteitsnet hebben. Het innovatieve nano-grid dat de onderneming ontwikkelde (de ‘Solergie Box’), levert stroom aan telkens maximaal 8 gezinnen. En wat meer is , het systeem geeft ook het lokale ondernemerschap een boost.


  • Wie? Bert Bernolet (founder), Marianne Criel (CEO)
  • Sinds? 2008
  • Werknemers? 5 in België, 42 in Togo
  • Omzet? 415.000 euro
  • Funding? 4 miljoen euro

Het verhaal van Solergie begon met één zonnepaneel voor een ziekenhuis, dat oprichter Bert Bernolet samen met zijn vrouw en een bevriend koppel zélf met de auto helemaal naar Togo bracht. “Er was nog geen elektriciteit. Toen het licht voor de eerste keer aanging, kwam het hele dorp kijken.”

Ondernemerschap stimuleren

Solergie zocht naar een schaalbare oplossing om lokale gemeenschappen van stroom te voorzien, legt CEO Marianne Criel uit. “Aan de ene kant heb je de klassieke solar home systems, één zonnesysteem per gezin. Maar dat is beperkt tot 12V. Genoeg om het licht te laten branden, maar niet om een onderneming te starten en geld te verdienen. Aan de andere kant heb je mini-grids, zonneparken voor een heel dorp of meerdere dorpen. Die draaien op 220V en leveren meer energie, maar zijn kostelijk en hebben een lange implementatietijd.”

“Onze nano-grid combineert de voordelen van die twee modellen. Ze zijn snel te installeren en ze leveren genoeg energie om ook een kleine onderneming op te starten. Denk maar aan een winkel met een koelkast, aan naaiatelier, een kapsalon of zelfs een kleine cinema. Ook grotere installaties zoals een zonnemolen of een irrigatiepomp kunnen aangesloten worden. Het stimuleren van ondernemerschap is heel belangrijk voor ons. We willen mensen niet gewoon van energie voorzien, maar hen de kans geven om uit de armoede te geraken.”

Schaalbare energiesystemen

Het principe van de nano-grids is eenvoudig. De gezinnen en ondernemers die samen aangesloten zijn, hebben allemaal een energiemeter. Ze betalen volgens een abonnementsysteem voor een bepaalde hoeveelheid stroom. Als ze na een paar jaar samen het nano-grid hebben afbetaald, dan worden ze er ook samen eigenaar van.

“De grote troef van onze nano-grids is dat ze gemakkelijk schaalbaar zijn”, zegt Criel. “Als de energiebehoeften van de gezinnen groeit - omdat ze bijvoorbeeld de smaak van het ondernemerschap te pakken hebben gekregen - kunnen we het grid uitbreiden door zonnepanelen, batterijen of een grote omvormer toe te voegen. We zijn nu al de tweede grootste leverancier van zonne-energie in ruraal Togo. Vandaag voorzien we 4.000 gezinnen van stroom, we willen in de toekomst uitbreiden naar een veelvoud daarvan en we kijken ook naar andere Afrikaanse landen met vergelijkbare noden.”


Elke woensdag stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten.

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie