Colin Deblonde is de 23-jarige co-founder van Dripl, een Gentse start-up die met verpakkingsvrije frisdrankautomaten een ‘refillution’ wil starten. “We willen de frisdrankindustrie heruitvinden vanwege die single-use afvalberg en overbodig watertransport. Het idee dat een concept van een paar jonge gasten écht een steentje kan bijdragen aan de wereld van morgen vind ik gewoonweg zalig!”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“In mijn persoonlijk leven zie ik geld vooral als de weg naar vrijheid. Wil ik morgen op een motorfiets naar Zuid-Frankrijk rijden en daar met een cocktail in de zon genieten? Dat moet kunnen. Maar bon, daar zijn we op dit moment nog bijlange niet.”

“Bij Dripl is het belang van geld meer dan een snelle motorfiets. In deze fase - na de eerste klanten en een financieringsronde - is het cruciaal onze middelen op een zo efficiënt mogelijke manier in de praktijk om te zetten. Zo ben ik wel een aantal uren per week in mijn Excel sheets bezig om financieel-strategisch de beste beslissingen te kunnen nemen.”

Wat was tot dusver je beste investering (kan ook een belegging zijn)?

“Veel investeringen heb ik als 23-jarige naast Dripl nog niet gedaan. Ik denk dat mijn Spotify -abonnement tot op vandaag dan het meest rendeert. Er schieten niet veel podcasts over die ik nog niet beluisterd heb. Mijn espressomachine die heerlijke koffies maakt, zorgt er dan weer voor dat ik twee keer zo content aan mijn dag begin.”

En je slechtste investering?

“Echt slechte investeringen heb ik gezien mijn jeudige leeftijd dan ook nog niet achter de rug. De grootste kostenvreter zullen wellicht mijn huisplanten zijn – waarbij ik er maar niet in slaag om die lang in leven te houden.”

Waar heb je professioneel gezien spijt van? Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt je ‘s nachts wakker

“Een piekeraar ben ik allesbehalve, een vaste slaper dan weer helemaal wel. Dat laatste is het talent waar ik mijn ouders het meest dankbaar voor ben (lacht). Zelfs op dagen wanneer het allemaal eens faliekant misloopt – want die zijn er zeker wel – trek ik tien minuten uit om zorgeloos een middagdutje te doen. Vaak tot ergernis van de rest van het team (lacht).”

“Mijn medeoprichters – Lucas & Lukas - en ikzelf vergelijken ondernemen graag met een tocht door de jungle. Je ziet in de verte de bergtop naar waar je heen moet maar een bos van bomen staat in je weg. Vooraf dénk je te weten via welk pad je die eindbestemming kan bereiken, maar finaal beslist de jungle voor jou hoe jouw weg eruit ziet. Zolang je maar de bergtop in de gaten houdt, geraak je er wel. Deze haast Bijbelse parabel geeft toch ergens een gevoel van gemoedsrust. Focus op de langetermijndoelstellingen en everything will be fine. Zelfs als er ineens een tijger opduikt.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Met Dripl besloten we een maatschappelijk probleem aan te pakken. We willen de frisdrankindustrie heruitvinden vanwege die single-use afvalberg en overbodig watertransport. Het idee dat een concept van een paar jonge gasten écht een steentje kan bijdragen aan de wereld van morgen vind ik gewoonweg zalig! Ondernemen maakt het mogelijk om je tijd en werk te hefbomen tot iets dat groter is dan jezelf.

Ik krijg evenveel energie van met wie ik onderneem als waarin ik aan het ondernemen ben

“Daarnaast kies je ook zelf met wie je onderneemt. Ik heb het geluk dat ik dit ondernemersavontuur mag beleven met mijn twee beste vrienden, de Lucas’en. Want persoonlijk krijg ik evenveel energie van met wie ik onderneem als waarin ik aan het ondernemen ben.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Het probleem dat we aanpakken, is te dringend om langer te laten liggen. We geloven dat we een gigantisch verschil kunnen maken en de grote jongens zoals Coca-Cola het vuur aan de schenen kunnen leggen. Dus waarom wachten? Binnen drie jaar zijn we Europees actief, met Refill Points van Bordeaux tot Kopenhagen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Gestart als student-ondernemer heb ik vooral pintjes drinken met maten aan de kant moeten schuiven om de meetings overdag en schoolboeken ’s avonds te kunnen combineren. Helaas bleek dat laatste ook geen ideale combinatie. Onlangs heb ik besloten om 100% voor de droom en ambitie van Dripl te gaan en die studieboeken letterlijk dicht te laten.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies of hobby’s?

“Behalve voor mijn masterdiploma maak ik in het algemeen maak te weinig tijd vrij voor mezelf. Het begrip ‘work-life balace’ doe ik in die zin weinig eer aan. Alhoewel ik de ‘Silicon Valley hustle culture’ niet wil ophemelen, geloof ik wel dat deze hectiek bij een early-stage start-up hoort. Je bent nu eenmaal eerst op jezelf en je eigen tijd aangewezen. Gelukkig belanden we nu in een volgende fase waar we werk kunnen delegeren en onze eigen tijd écht kunnen gaan hefbomen.”

“Met zo’n drukke agenda maak ik dan graag van de nood een deugd. Na een drukke dag is een potje koken met vrienden de ideale manier om mijn gedachten te verzetten én nog eens van een goede chili sin carne te kunnen genieten. Maar je vraagt misschien beter aan mijn vrienden of zij hem ook zo lekker vinden (lacht).”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Nummer één: You don’t know what you don’t know. Durf om raad en advies te vragen. Zeker als startende ondernemer moet je 1.001 topics zelf weten te tackelen. Het is onmogelijk om zelf alles uit te vissen, terwijl er al veel doorgewinterde ondernemers je voor zijn gegaan. Met Dripl hebben we het geluk om dit vanaf dag één gedaan te hebben. Met fantastische mentors als Andreas De Neve, Wout Meuleman en Manu Vollens hebben we weinig beslissingen genomen waar we met spijt op terugkijken.”

Think big. Door onze Belgische bescheidenheid betrap ik mezelf vaak dat je door omgevingsfactoren de ambities gemakkelijk kan terugschroeven. We willen dan ook een positief verschil maken op wereldniveau!

“Maar ook: take baby steps. Vanwege grote ambities wil je vaak bepaalde taken van alles naar niets in no-time uitvoeren, met als gevolg dat je je to-do lijst steeds achterna blijft hollen. Op die momenten moet je realistisch plannen en je erbij neerleggen dat Rome - en dus ook duizend Dripl-toestellen - niet op één dag gebouwd is.”