Ilse Dapper, afkomstig uit Brugge maar sinds jaar en dag woonachtig in Antwerpen, was in een vorig leven intensiviste in GZA. Tot ze niet zo lang geleden besliste om haar doktersjas definitief aan de haak te hangen en haar kans te wagen als fulltime onderneemster. Met iDeeLAB, het bijscholingsproject dat Ilse Dapper al in oktober 2016 was opgestart, wil ze haar ex-collega’s inspireren en zo de job van arts future proof maken door hen nieuwe kennis, inzichten en leiderschapsskills bij te brengen.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is voor mij geen doel op zich maar een middel. Het is natuurlijk niet onbelangrijk want zonder geld kan de business niet draaien en niet groeien. Ik zie geld eerder als de brandstof van je bedrijf, zeker niet de hoofdzaak maar ook niet onbelangrijk dus.”

“Trouwens, mochten geld en andere extrinsieke motivatoren mijn grootste drivers zijn geweest, dan was ik beter bij mijn goed betaalde artsenjob gebleven in plaats van te kiezen voor het onzekere bestaan als ondernemer (lacht).”

Waren geld en andere extrinsieke motivatoren mijn grootste drivers geweest, dan was ik beter bij mijn goed betaalde artsenjob gebleven in plaats van te kiezen voor het onzekere bestaan als ondernemer

Wat was tot dusver jouw beste investering?

“Mijn opleiding, mijn sociaal netwerk en de vele gesprekken met mijn coach. Tijdens en door mijn opleiding tot arts-specialist heb ik geleerd om hard te studeren, kritisch te denken, te volharden maar ook om oplossingsgericht, out-of the box en empathisch te denken. Deze skills hebben me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Vaardigheden die ook in het ondernemerschap extreem belangrijk zijn.”

“Dankzij mijn sociaal netwerk - familie en vrienden - en de coachingsgesprekken krijg ik regelmatig een spiegel voorgehouden zodat ik de persoon kan blijven die ik ben. Het zorgt er ook voor dat mijn focus voldoende scherp blijft. De valkuil bij veel high-performers is om jezelf kwijt te spelen, wat vroeg of laat toch voor problemen zorgt.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Dat ik in mijn jongere jaren misschien iets te weinig mijn stoute schoenen heb aangetrokken en het min of meer verwachte pad van assistentenopleiding volgde. Mijn jongere zelf zou ik adviseren om ook het buitenland te overwegen en niet bang zijn om uit je comfortzone te stappen.”

Ben jij iemand die vaak piekert of stress heeft?

Ik probeer toch voor een soort mentale hygiëne te zorgen. Als ondernemer heb ik weliswaar meer stress en slapeloze nachten dan in mijn vorig leven als arts, maar ik weet dat dit erbij hoort. Emoties zijn namelijk steeds een vertaling van wat we als mens belangrijk vinden.”

Als ondernemer heb ik meer stress en slapeloze nachten dan in mijn vorig leven als arts, maar ik weet dat dit erbij hoort. Emoties zijn namelijk steeds een vertaling van wat we als mens belangrijk vinden

Het negatieve piekeren wordt bij mij aldus veroorzaakt door de nood aan zekerheid. Als ik dat besef en zo objectief analyseer, zorgt dit er onmiddellijk voor dat het piekeren minder prominent wordt. Wat houdt me ’s nachts wakker houdt, is de vraag: ‘wat als ik op een bepaald moment het patiëntencontact ga missen’? Maar dan word ik toch gewoon terug arts (knipoogt).”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“De vrijheid en creativiteit. Beiden hebben weliswaar ook een keerzijde. Want vrijheid vraagt discipline, en dan voornamelijk de discipline om op bepaalde momenten niet te werken. In de beginfase werkte ik continu, als een echte workaholic: 7 op 7, zonder sanitaire stops, zonder eet- en drinkpauzes. Nu plan ik voldoende sportmomenten in, omdat ik niets heb aan een verstijfd lijf en omdat dan ook mijn meest creatieve ideeën komen.”

“Creativiteit vraagt ook focus. Ik heb veel ideeën en wil dan daar ook vaak iets mee doen, liefst ook allemaal tegelijk en onmiddellijk. Om mezelf hiertegen te beschermen, heb ik een adviesraad rond mij verzameld die mijn projecten kritisch tegen het licht houdt en me waar nodig adviseert.”

Ik heb veel ideeën en wil dan daar ook vaak iets mee doen, liefst ook allemaal tegelijk en onmiddellijk. Om mezelf hiertegen te beschermen, heb ik een adviesraad rond mij verzameld die mijn projecten bekijkt en adviseert

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Zoveel mogelijk artsen inspireren om leiderschapsskills te leren, een leiderschapsrol op zich te nemen en zo een ‘good vibes’ pandemie te creëren. Vele veranderingen kruisen momenteel het pad van de arts: denk aan de pandemie, het nieuwe financieringsvoorstel, de vele fusies en netwerken, artificiële intelligentie, de toenemende digitalisatie, het belang van de customer journey bij de patiënt,.... Om daar makkelijker mee om te gaan en de focus op de patiënt te kunnen houden, zoeken vele artsen naar de juiste tools om hen maximaal te ontzorgen.”

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat medisch leiderschap daar een passend antwoord op biedt. Dit zorgt voor een win-win-win-win… zowel voor de arts, de patiënt, de zorgindustrie en de ganse maatschappij. Mijn droom is om zo de zorg ‘mooi’ te houden. Over een aantal jaren wil ik mezelf als katalysator zien van deze ‘good vibes pandemie in de zorg, waarbij verschillende artsenteams, ziekenhuizen, individuele artsen alsook dokters in opleiding zich verder bekwamen in future proof leiderschap.”


Welke opofferingen moet je privé doen om te kunnen ondernemen?

De opofferingen zijn nu voornamelijk van financiële aard. Je eigen onderneming starten blijkt toch een pak moeilijker dan een artsenbusiness laten draaien. Maar het grote voordeel is dat ik mijn agenda nu veel meer zelf kan inplannen dan toen ik nog arts-specialist was, waardoor ik meer quality time met mijn familie heb.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“Naast ondernemen hou ik van sporten, mensen en het goede leven… en dit liefst allemaal samen. Ook daar kan ik nu veel makkelijker tijd voor uittrekken dan toen ik nog arts-specialist was.”


Wat is jouw belangrijkste ondernemersles tot dusver?

Ondernemen kan je niet alleen. Bij problemen, het gevaar van tunnelvisie of wanneer je het gevoel krijgt dat je vastloopt, vind ik het belangrijk om snel advies in te winnen bij collega-ondernemers. Met twee of meer heb je toch sneller een meer heldere kijk op de zaken dan alleen. En het is ook gewoon veel gezelliger (lacht).”