Sarah Parent, is co-founder en Chief Ecological Officer van Go Forest, een start-up die bedrijven, verenigingen en individuen helpt hun ecologische voetafdruk te compenseren door bomen aan te planten op plekken in de wereld waar die de grootste impact hebben. De jonge Gentse onderneemster werd onlangs genomineerd als finaliste voor de WOMED Award 2021 in de categorie ‘Belofte van het Jaar’ die op 9 maart wordt uitgereikt.
Hoe belangrijk is geld voor jou?
“Geld is een middel en moet je als mens de mogelijkheid kunnen geven om een minimum aan comfort te hebben en fantastische momenten te kunnen ervaren. Ik hoef geen miljonair te zijn maar wil gewoon kunnen doen wat ik graag doe, zonder over elke euro te moeten nadenken.”
Wat was tot dusver je beste investering?
“Privé heb ik destijds op mijn twee eerste eigendommen mooie winst kunnen maken bij de latere verkoop, waardoor ik de nodige eigen inbreng kon doen bij een nieuwe investering.”
Dubbele shifts draaien is zelfs nog heel braaf uitgedrukt, maar ik weet heel goed waarom ik het doe en dat is zeker niet om er rijk van te worden
“Op professioneel vlak is Go Forest zonder enige twijfel mijn beste investering geweest. Dubbele shifts draaien is zelfs nog heel braaf uitgedrukt, maar ik weet heel goed waarom ik het doe en dat is zeker niet om er rijk van te worden.”
Waar heb je professioneel gezien spijt van?
“Toen ik nog in loondienst werkte, heb ik verschillende sales jobs gedaan. Ik heb er wel spijt van dat ik voor sommige bedrijven tot het uiterste ben gegaan zonder daarvoor de nodige appreciatie te krijgen. Vechten voor een bedrijf vraagt super veel energie en is zeker niet vanzelfsprekend. Dan mag daar wel iets tegenover staan, vind ik.”
“Over het algemeen ben ik wel iemand die niet snel spijt van iets heeft omdat alles in het leven een les is waaruit je leert en waardoor je groeit. Het zou trouwens ook niet goed aanvoelen, mocht ik mij niet compleet kunnen ‘smijten’ voor een job. Dat ligt gewoon niet in mijn aard.”
Ben je überhaupt iemand die vaak piekert?
“Enorm veel. Ook al kan ik goed relativeren, toch slaag ik er in om mij vrij veel dingen aan te trekken. ’s Nachts ga ik dan op zoek naar oplossingen die er gewoon niet altijd zijn. Dat is zeker een werkpuntje: meer redeneren ‘why worry?’ en dus leren loslaten.”
Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?
“Ik vind ondernemen super verrijkend. Het is één lange marathon met serieuze hoogtes en serieuze laagtes, waarin je constant leert omgaan met nieuwe situaties waar je dan probeert het beste van te maken.”
Weten dat je niet de enige bent die een soortgelijk parcours aflegt, is een fantastisch gevoel
“Je leert ook ontzettend veel nieuwe mensen kennen, elk met eigen dromen en ambities. Bovendien is het een fantastisch gevoel om te weten dat je niet de enige bent die een soortgelijk parcours aflegt.”
“Wat de toekomst brengt? Ik ben nu vooral gefocust op de verdere groei van onze start-up en wil vooral daarin slagen.”
Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?
“Ik heb de laatste tijd veel te weinig gesport, om de eenvoudige reden dat ik constant aan mijn bureau gekluisterd zit. Ik weet dat je dat in elk druk schema in principe wel ingepland krijgt, maar persoonlijk vind ik zo’n dagelijkse gymsessies ergens wel een opoffering. Een perfect afgetraind lichaam is dus niet aan mij besteed.”
“Vroeger had ik ook veel meer sociale activiteiten in de week, terwijl ik nu voor kwaliteit ga in het weekend. Ik spendeer dan ook heel erg graag tijd met mijn beste vrienden omdat zij mijn ondernemersverhaal intussen goed kennen en we ook gewoon over andere dingen kunnen praten. Die momenten koester ik omdat ze mij echt ontspannen.”
Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?
“Gewoon je ding doen en geen grijze muis willen zijn die voor iedereen goed doet. Als je onderneemt, heb je altijd voorstanders en tegenstanders, maar het is pas in de grijze zone dat mensen jou niet eens opmerken. Terwijl om te kunnen slagen zowel jijzelf als je onderneming net zoveel mogelijk op de radar moeten komen!”