Start it @KBC en Mensura presenteren vandaag de resultaten van hun jaarlijkse Start-up Wellbeing Barometer. Daarin valt vooral op dat oprichters van start-ups dubbel zoveel stress hebben als vorig jaar. Maar liefst 39 procent van de start-up founders ervaart elke dag stress, bij één op vier is dat minstens enkele keren per week. Verder geeft twee op drie founders aan dat hun emotionele en fysieke klachten duidelijk verband houden met hun start-up. Toch is er ook goed nieuws, want een ruime meerderheid (81 procent) van de founders blijkt heel tevreden te zijn over het werk.

“Start-up founders zijn gepassioneerde en gemotiveerde ondernemers die het beste van zichzelf geven om innovatieve oplossingen in de markt te zetten”, aldus Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura. “Dit gaat hand in hand met risico’s, onzekerheden en stress. Bovendien zorgde de crisis ook voor extra economische uitdagingen. Dat verklaart mee de hogere cijfers op vlak van stress dit jaar. Chronische stress pleegt op lange termijn roofbouw op de mentale en fysieke gezondheid. Zelfzorg is daarom van het grootste belang.”

Het is mooi om te zien dat start-up founders zo gepassioneerd zijn door hun job, maar hier schuilt ook het ‘gevaar’”, vult Lode Uytterschaut, CEO van Start it @KBC, aan. “Want die gedrevenheid kan er, samen met veel stress, voor zorgen dat de founders over hun grenzen gaan en in een burnout belanden.”