De Antwerp Management School onderzocht, in samenwerking met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO – FEB) en HRPro.be, een jaar lang de gevolgen van de pandemie voor werkgevers en werknemers. Opmerkelijkste conclusie: er zal vooral werk moeten worden gemaakt van verbondenheid met de organisatie.

Maar liefst 28% van de werknemers voelt zich niet verbonden met de organisatie. De helft van de ondervraagde werkgevers gaf aan wakker te liggen van die betrokkenheid, of het gebrek eraan. Vooral omdat het de kans groter maakt dat de werknemer andere oorden gaat opzoeken. En die toegenomen bezorgdheid is terecht want 1 op 4 medewerkers geeft aan (actief en passief) op zoek te zijn naar een andere job. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de voorgaande jaren.

Ga niet te snel terug over naar de orde van de dag maar gebruik dit momentum om de leercultuur in je organisatie te boosten

Leercultuur in je organisatie boosten

“De wereld is veranderd, maar ook wij zijn veranderd”, aldus Professor HRM & Organizational Behavior Kathleen Vangronsvelt. “Praat over de ervaringen van het afgelopen jaar en de wederzijdse verwachtingen die daaruit ontstaan zijn. Op die manier kan je het psychologisch contract tussen werknemer en werkgever hernieuwen.”

Positief is dan weer dat werkgevers meer vertrouwen hebben in hun medewerkers: meer dan de helft geeft aan méér vertrouwen in medewerkers te hebben dan voor de crisis. Eén op drie werkgevers controleert vandaag minder op uren dan vroeger, amper één op twintig controleert meer.

Nog positief: twee op drie werknemers leerde nieuwe vaardigheden dankzij de pandemie, met digitale skills weinig verrassend bovenaan de lijst. “Ga niet te snel terug over naar de orde van de dag maar gebruik dit momentum om de leercultuur in je organisatie te boosten”, besluit professor Ans De Vos.