Toeval of niet: de huidige topdrie van jonge selfmade miljonairs in Nederland bestaat enkel uit online ondernemers en zijn allemaal 37 jaar. Robert Vis, oprichter van de Nederlandse unicorn Messagebird, is meteen ook de jongste Nederlandse miljardair ooit.

Het Nederlandse bedrijfsmagazine Quote heeft naar jaarlijkse gewoonte zijn top-100 van selfmade miljonairs jonger dan 40 jaar bekendgemaakt. Samen vertegenwoordigen die een waarde van vijf miljard euro. De topdrie van 2021 bestaat exclusief uit online ondernemers en hebben allemaal dezelfde leeftijd: 37 jaar. Het goud gaat naar Robert Vis (1,2 miljard euro), de oprichter van de Nederlandse unicorn Messagebird. Deze softwareontwikkelaar, intussen gewaardeerd op 3,8 miljard euro, groeide in 2020 met zo’n 50% of 300 miljoen euro. Robert Vis is daarmee meteen ook de jongste Nederlandse miljardair ooit.

Op de tweede plaats staat Adriaan Mol, gewezen zakenpartner van Robert Vis en goed voor 775 miljoen euro. Hij ontwikkelde niet alleen de communicatiesoftware van Messagebird, maar startte ook betalingsverwerker Mollie. Daarmee stond hij aan de wieg van maar liefst twee unicorns.

De topdrie wordt vervolledigd door Stijn Koster, die vorig jaar nog op het hoogste schavotje prijkte. Koster, goed voor 220 miljoen euro, is de oprichter van i3D.net, dat de hosting voor populaire internetgames verzorgt.

In de top-100 van Quote staan overigens maar liefst 25 nieuwe namen die boven de ondergrens van 11 miljoen euro zijn gegaan. De hoogste nieuwkomer is Richard Stitselaar (120 miljoen euro) die zijn vermogen grotendeels verdiende met de verkoop van zijn computerspellenbedrijf Vertigo.