De zogenaamde Cabosse-praline van Chocolatier Vandenbulcke, een derde generatie familiebedrijf uit Kortrijk, heeft de gouden medaille weggekaapt op de ISM-beurs in Keulen, één van de belangrijkste internationale beurzen voor chocolade en zoetwaren.
Opmerkelijk is vooral de duurzame samenstelling van de praline: die heeft namelijk een vulling van upcycled cacaovruchtpulp, een restproduct dat doorgaans wordt weggegooid tijdens de oogst van de cacaobonen. ‘Cabosse’ is dan ook het Franse woord voor ‘cacaovrucht’. Twee jaar geleden pakte Chocolatier Vandenbulcke overigens zilver op ditzelfde officieuze WK, toen voor zijn Petit Melo.
We zetten al jaren in op duurzame chocolade en betere omstandigheden voor onze cacaoboeren
“Deze gouden medaille geeft aan dat wij als authentieke, familiale chocolatier veel belang hechten aan innovatie en kwaliteit”, aldus Nicolas Degryse, marketingverantwoordelijke bij Chocolatier Vandenbulcke. “We zetten al jaren in op duurzame chocolade en betere omstandigheden voor onze cacaoboeren. Maar als je bedenkt dat enkel de cacaobonen gebruikt worden om chocolade te maken en de andere 70% van de vrucht niet wordt benut, past dat helemaal niet in die duurzame filosofie.”
“Daarom gingen we voor de vulling van de Cabosse praline aan de slag met het smaakvolle witte vruchtvlees dat rond de cacaobonen zit. Zo gebruiken we onze grondstoffen optimaal en hebben de cacaoboeren naast de cacaobonen een extra inkomst.”