Hoeft het nog gezegd dat de meeste Belgen vergroeid zijn met hun smartphone? Gemiddeld turen we 34 keer per dag naar dat kleine schermpje, bij jongeren is dat zelfs dubbel zoveel. Gelukkig bestaan er tal van trucjes om af te komen van die verslaving en je smartphonegebruik drastisch te verminderen. Maar je kan ook altijd nog een stap verder gaan en meteen kiezen voor een digitale detoxkuur. Koen Triangle, project manager bij delaware I digital, nam vijf dagen lang de proef op de som. “Het was een bevreemdende maar tegelijk ook zeer bevrijdende ervaring omdat je alles veel intenser en bewuster beleeft. Zonder mobile devices is er minder afleiding en neemt ook de stress af, wat maakt dat je veel creatiever en productiever bent.” Het online verslag van een weekje offline.

Als een drugsverslaafde die moet afkicken

“Toch vooral blij dat ik terug al mijn devices mag gebruiken”, grapt Koen Triangle wanneer we hem enkele dagen na zijn weekje digitaal detoxen opbellen en vragen hoe het voelt om terug in de ‘real world’ te mogen vertoeven. “Alles en iedereen is constant met elkaar geconnecteerd, zonder dat we daar echt nog bij stil te staan. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl ik vind dat we daar veel bewuster mee moeten omgaan. Toen onze creatief directeur vroeg of ik bereid was een weekje digitaalloos door het leven te gaan, leek mij dat een heel leuk experiment. Met volle goesting ben ik daar ingestapt, niet goed wetende wat mij te wachten stond.”

"Wat het extra moeilijk maakt, is dat de wereld rondom jou wel geconnecteerd blijft"

Een stap die veel groter was dan aanvankelijk gedacht, moet Triangle achteraf toegeven. Van altijd en overal geconnecteerd en bereikbaar zijn, werd hij eensklaps terug gekatapulteerd naar het pre-digitale tijdperk, alsof het de middeleeuwen betrof. Binnen de kortste keren traden de eerste ontwenningsverschijnselen op en kwam ook het besef dat het geen makkelijke week zou worden. “Op sommige momenten voelde ik me echt een drugsverslaafde die aan het afkicken was. Terwijl ik voor de start van het experiment eigenlijk nog in de ontkenningsfase zat. Wat het extra moeilijk maakt, is dat de wereld rondom jou wel geconnecteerd blijft. Idealiter zou je als een soort kluizenaar moeten leven, maar dat was praktisch niet doenbaar.”

Een leven zonder smartphone

Het was zeker niet zijn meest gelukkige week, mocht je daar nog aan twijfelen. Van de ene op de andere dag afkicken, vraagt heel wat mentale veerkracht. Aan opgeven heeft Koen Triangle echter nooit gedacht. “Gelukkig duurde het maar een vijftal dagen, dat lukte nog net”, zegt hij. “Het is vooral confronterend om vast te stellen hoe sterk de digitale technologie is ingeburgerd in ons dagelijks leven. Als je die dan plots niet meer mag gebruiken, is dat toch even wennen. Mij heeft het vooral doen inzien in welke mate ik afhankelijk ben van heel veel zaken. Neem nu de iPhone: amper 10 jaar nadat Apple zijn allereerste model presenteerde, kunnen we ons geen leven meer zonder voorstellen.”



 


Een digitaalloze week is veel meer dan enkel je gsm even opzij leggen; het betekent ook geen Netflix, Spotify, Waze, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. "Thuis heb ik iedere ochtend de gewoonte om aan Google Home te vragen hoe lang het rijden is naar mijn werk. Nu mijn voice assistant wegviel, zag ik mij genoodzaakt elke dag veel vroeger met de wagen te vertrekken. En zonder Waze konden geen alternatieve routes worden berekend om mogelijke files te omzeilen.”

"Het vraagt veel meer voorbereidingstijd: door het wegvallen van digitale connectiviteit ben je grotendeels op jezelf aangewezen"

Meer voorbereiding en planning

Vooraf alles goed plannen, is een tip die hij alvast aan iedereen in digitaalloze toestand kan meegeven. “Het vraagt veel meer voorbereidingstijd: door het wegvallen van digitale connectiviteit ben je grotendeels op jezelf aangewezen. Toen ik op het einde van die bewuste week een concert in Frankfurt wilde bijwonen, moest ik zelf mijn route uitstippelen. Gelukkig kan mijn vriendin goed kaartlezen en zijn we - weliswaar met anderhalf uur vertraging - alsnog op onze bestemming geraakt.”


 

Twee dagen voordien had hij afgesproken met vrienden, dit keer voor een concert in Antwerpen. “Normaal gezien stuur je dan een uur voor afspraak nog een sms’je om anderen op de hoogte houden over het verwachte uur van aankomst, maar dit keer kwam er helemaal niks. Mijn vrienden wisten wel af van het experiment, maar begonnen zich op den duur toch wat zorgen te maken. Iedereen wordt verwacht altijd en overal bereikbaar te zijn, dat is de realiteit waarin we vandaag leven.”

Het verklaart waarom sommige klanten maar weinig begrip toonden voor het feit dat de project manager van delaware I digital niet even snel als anders reageerde, ook al wisten ze dat hij die week iets moeilijker bereikbaar zou zijn.

Dwangmatige reflex

“Als er iets is wat ik uit die week heb geleerd, is het vooral bewuster omgaan met je smartphonegebruik, dat het zeker geen kwaad kan om je nood aan nieuws wat te temperen”, vervolgt Triangle zijn verhaal. “Want zonder dat je het eigenlijk goed en wel beseft, is het constant grijpen naar onze smartphone bijna een dwangmatige reflex geworden. Iedereen kent het wel: de neiging om onmiddellijk te reageren op elk nieuw bericht, en om op ieder dood moment snel je gsm even te checken. Als je dan leest dat sms'en achter het stuur vandaag een van de hoofdoorzaken van dodelijke verkeersongevallen is, begint dat echt problematische vormen aan te nemen.”

>>> Ontdek 9 tips om je eerste kuur in digitale detox te starten.

“Zeker op onbewaakte momenten probeer ik er nu wat meer op te letten en laat ik de smartphone gewoon in m’n broekzak zitten. Het positieve daaraan is, dat je meer tijd krijgt om na te denken over alles en nog wat. Ook de stress neemt gevoelig af. Gedaan met notificaties, alerts of andere meldingen op je smartphone die ons alleen maar rusteloos maken en constant afleiden. In die zin heeft het zeker en vast een positief effect op onze productiviteit en efficiëntie.”

Terug zelfcontrole

Wat hij als proefkonijn eveneens een grote verademing vond, was terug zelfcontrole krijgen over hoe je je dag indeelt. “Terwijl anders de wereld rondom jou een groot deel van die tijd opeist en je deels geleefd wordt door alle informatie die binnenkomt via de smartphone.”

"Mijn smartphone ga ik wel weer dagelijks gebruiken, maar ik wil er niet langer afhankelijk van zijn"

“Tijdens dat concert in Antwerpen viel het mij op hoeveel mensen met hun gsm bezig waren. Ook mijn vrienden trokken de hele tijd foto’s en hielden constant de voetbaluitslagen in het oog, terwijl ik als enige helemaal in het moment zat. Dat maakt dat je het allemaal veel intenser gaat beleven. Ook thuis, waar er veel uitgebreider werd getafeld, de conversaties met mijn vriendin langer duurden en ik weer wat tijd kreeg om een boek te lezen.”

Na een weekje offline opnieuw in de digitale wereld stappen, bleek een stuk makkelijker te gaan dan de omgekeerde beweging maken. “Al zal ik er extra op toezien niet in mijn oude gewoontes te hervallen”, zegt Koen Triangle. “Mijn smartphone ga ik wel weer dagelijks gebruiken, maar ik wil er niet langer afhankelijk van zijn. Alleen al het besef dat ook zonder kan, werkt bevrijdend. Je beleeft het allemaal veel bewuster. Daarom dat ik iedereen aanraad ook eens een digitale detoxkuur te volgen. Misschien een ideetje voor het nieuwe jaar, nu we toch allemaal goede voornemens aan het maken zijn?”

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Koen en overweeg je ook zo'n digital detox? Neem dan snel een kijkje op de delaware I digital site voor meer tips.