België is een technologie- en innovatiefestival rijker, en niet zomaar één. Van 27 tot 30 september vindt in Antwerpen de eerste editie van SuperNova plaats, waarvoor je nog tot 30 juni gebruik kunt maken van de early bird korting. Achter de organisatie zitten Scale-ups.eu, Flanders DC en de Vlaamse Overheid. Het doel? Iedereen klaarstomen voor de wereld van morgen. Tijd voor een babbel met Jurgen Ingels (Scale-Ups.eu) en Pascal Cools (Flanders DC)!
The future is now
Toegegeven, België heeft de laatste jaren toch mooie stappen gezet als het gaat over conferenties voor de technologiesector. Maar een beurs die zich profileert op internationale schaal, dat is volgens het duo in ons land ongezien.
“Nederland en Finland zijn slechts twee voorbeelden van Europese landen die wél internationale conferenties organiseren”, vertelt Ingels. “Ik geloof dat zo’n event nodig is om een ecosysteem te creëren van second generation entrepreneurs. Zo zijn er in ons land nog te weinig scale-ups die kunnen doorbreken, onder andere omdat ze niet meer dan 100 miljoen euro kunnen ophalen. België telt ongeveer 90 bedrijven die meer dan 1 miljoen euro hebben opgehaald, en daar blijft het bij. Dat we dat wijten aan de kleine schaal van ons land, vind ik naïef. Ik geloof eerder dat het gaat om tijdreductie. Dat is ook de opzet van Scale-Ups.eu: scale-ups helpen om sneller te schalen. Geen betere manier om dat in kaart te brengen dan met een grootschalige beurs. En daar hoeven we niet te lang mee te wachten. Willen we als land voorbereid zijn op de wereld van morgen, dan moeten we vandaag in actie schieten.”
"Als je je wil klaarstomen voor de wereld van morgen, moet je slim samenwerken met anderen"
Ingels gelooft dat je alleen sneller gaat, maar dat je samen verder komt. En zo besloot hij de armen in elkaar te slaan met Flanders DC. Managing Director Pascal Cools was meteen laaiend enthousiast. “Met Creativity World Forum hadden we al een groot event, maar we wilden het uitbreiden”, laat hij weten. “Omdat Jurgen het grootste scale-up event wilde opzetten, hebben we hem gecontacteerd. En zo besloten we de handen in elkaar te slaan. Voor meer impact, meer technologische innovatie en meer creativiteit. Het is zinloos dat ieder op zijn eigen eilandje events organiseert. Met slimme samenwerkingen kan je dus veel meer bereiken - zeker als je je als bedrijf of individu wil klaarstomen voor de wereld van morgen. Dat is dan ook de boodschap die we willen meegeven aan de aanwezigen: the future is now, dus kan je maar beter samenwerken.”
Voor dat alles is er volgens Ingels en Cools geen betere locatie dan het Eilandje, in Antwerpen. “We zochten naar een plek waar er eerst en vooral voldoende ruimte is”, zegt Cools. “Antwerpen is ook de eerste ‘city of things’, dus voor ons is het meer dan logisch dat de allereerste SuperNova daar plaatsvindt.”
Topsprekers, talent én demonstraties
Cools voegt daar aan toe dat er geen enkel event is zoals SuperNova, aangezien het zo sterk ‘in de breedte en in de diepte gaat’. De sprekers bewijzen dat volgens hem. Ook Ingels bevestigt dat het weinig zin heeft om enkel de Vlaamse sprekers een podium te geven die iedereen ‘toch al tientallen keren heeft zien spreken’. Seth Godin (een bekende ondernemer en auteur, nvdr.), Biz Stone (medeoprichter Twitter, nvdr.), Ray Kurzweil (een pionier op vlak van optische tekenherkenning, nvdr.) Neil Harbisson (de eerste officiële human cyborg, nvdr.) zijn dan ook enkele van de grote namen die op SuperNova een podium krijgen.
“Zelf ben ik bijvoorbeeld ongelooflijk enthousiast over Vivianne Ming”, onthult Cools. “Niemand kent haar echt, maar ze werd door Inc Magazine uitgeroepen tot 1 van de 10 topvrouwen in tech. En niet zonder reden: ze is een transgendervrouw die lang dakloos is geweest. Tot ze haar PhD behaalde en verschillende bedrijven oprichtte in machine learning. Zo heeft ze met haar eigen technologie een app gemaakt die haar zoontje, een diabetespatiënt, een melding stuurt om medicatie in te nemen wanneer er een aanval wordt voorspeld. Ik vind dat geniaal. Bovendien is het een leuke kwinkslag naar het feit dat we meer vrouwen in tech nodig hebben. Als je die groep uitsluit, dan mis je 50% van je potentieel. Het leuke is ook dat de sprekers het niet enkel hebben over ‘de digitalisering’, zoals je vaak ziet op conferenties. Wij geloven dat de ‘the future is now’-visie een hele lading dekt. Zo zal Biz Stone het hebben over de toekomst van sociale media, en gaan andere talks dan weer over marketingtechnologieën.”
"Technologie laat geen enkel domein onaangeroerd. Laat SuperNova dus een wake-up call zijn voor iedereen om mee te evolueren"
“Technologie laat geen enkel domein onaangeroerd”, meent Ingels. “SuperNova is een onderdompeling van hoe de wereld er gaat uitzien en welke raakvlakken dat heeft. Het moet een wake-up call zijn voor bedrijven, maar ook voor mensen om anders te gaan denken en mee te evolueren. Het gaat allemaal sneller en het is groter dan we denken. Nog niet iedereen beseft dat de manier van werken en leven een drastische ommekeer zal maken. En dat de opkomst van technologie en automatiseren mensen dwingen om gespecialiseerd te zijn in bepaalde domeinen.”
“Die overtuiging vertaalt zich ook naar ons ‘publieksgegeven’, waar we op het event demonstraties doen die werken rond alledaagse thema’s”, verklapt Cools. “Van de nieuwe manier van werken, voeding tot mobiliteit en entertainment. Mensen zullen op SuperNova de supermarkt van de toekomst kunnen bezoeken. En de eerste vliegende auto zien. In totaal gaat het om meer dan 110 verschillende demonstraties van meer dan 100 verschillende bedrijven en kennisinstellingen. Daarbuiten organiseren we op SuperNova nog een ‘talent buzz’. Daar kunnen bedrijven uit de sector hun vacatures invullen door kennis te maken met potentiële kandidaten.”
“Dat is ook een beetje de essentie van SuperNova: mensen met elkaar in contact brengen”, voegt Ingels daar aan toe. “Zo kunnen we een relevant ecosysteem creëren waarin iedereen zich thuisvoelt.”
Pitchen voor top vc’s
Ingels, die als investeerder onlangs luisterde naar pitchende start-ups in het programma De Leeuwenkuil, is daarbuiten ook enthousiast over de kansen voor groeibedrijven die aanwezige scale-ups op SuperNova zeker kunnen benutten. “We zijn bezig met een exclusieve ‘investeerderszone’ waar we zo’n 50 Europese scale-ups en meer dan 200 vc’s van over de hele wereld samenbrengen. En daar wordt die tijdreductie waar ik het altijd over heb, omgezet naar pure actie. Scale-ups hebben funding nodig om sneller en globaler te groeien. En aangezien tal van vc’s op zoek zijn naar de volgende investeringsopportuniteit, is het een fantastisch idee om twee partijen met elkaar te verzoenen. Zo kunnen Belgische start-ups en scale-ups bovendien een netwerk bouwen met relevante investeerders die ze anders misschien nooit hadden kunnen ontmoeten.”
“Het staat buiten kijf dat start-ups en scale-ups een belangrijke rol spelen in de innovaties van de toekomst”, vult Cools aan. “Want jammer genoeg tonen veel bedrijfsleiders en ook het grote publiek veel argwaan voor tech, wat we willen wegnemen. Tenslotte brengt het net een berg opportuniteiten met zich mee. Maar die moeten eindelijk beginnen omhelzen, en daarin wil SuperNova ook faciliteren.”
“Iedereen kan op het event wel wat leren: of je nu tiener, ervaren bedrijfsleider of beginnende start-up bent. In de toekomst wordt SuperNova een broedplaats voor alles wat met technologie te maken heeft, en trekken we ongetwijfeld bezoekers van over de hele wereld aan. Zo zullen we ons waarschijnlijk ontpoppen tot het Tomorrowland voor de techwereld!”
Ben jij ook benieuwd wat SuperNova je te bieden heeft? Bestel dan als de bliksem jouw ticket en laat je onderdompelen in de wereld van morgen! Tot en met 30 juni kan je nog genieten van de early bird korting!