Het ondernemerschap was een late roeping voor Natalie Vanderick, keynote spreker op Bizidee's Nacht van de Inspiratie in Mechelen. De architecte stortte zich op haar zelfgemaakte, artisanale granola en richtte met I Just Love Breakfast haar eigen start-up op. Vier jaar, een eigen atelier en een succesvolle deelname aan De Leeuwenkuil later heeft ze zich die beslissing nog geen seconde beklaagd. “De moeilijkste en de belangrijkste stap was de eerste: jezelf overtuigen om te durven. Durven proberen. Je eigen pad durven volgen, zonder onderweg teveel compromissen te sluiten.”
Natalie Vanderick is architecte van opleiding. “Een prachtig beroep. Als architect kan je mensen heel gelukkig maken. Maar het is een ook een moeizaam proces, vol frustraties. (lacht) Vraag maar aan iedereen die ooit al gebouwd of verbouwd heeft. Ik was die negatieve energie beu. Ik wilde het roer volledig omgooien.”
“Ik zou een eigen zaak uit de grond stampen, maar dat was het enige wat ik wist. 1.001 ideeën zijn de revue gepasseerd: van een boekenwinkel tot meubels ontwerpen en maken. Maar geen enkele van die ideeën stond dicht genoeg bij mij. Tot ik bij granola uitkwam. Ik maakte al jarenlang mijn eigen granola. Ik heb in New York gestudeerd, en ik ben daar verslaafd geraakt aan granola. Maar de ontbijtcultuur was daar totaal anders, en terug in België vond ik nergens échte, artisanale granola. Uit pure ellende ben ik die toen zelf gaan maken.”
Stap één: durven springen
“Ik ben I Just Love Breakfast niet begonnen met een groot plan. Laat staan met een businessplan. In het begin was er vooral veel onzekerheid. Want wie lag er überhaupt wakker van mijn granola? Mijn grootste zorg was aanvankelijk niet de uitbouw van een merk of een bedrijf. Nee, mijn allereerste zorg was: kan ik één pakje granola verkocht krijgen?”
De moeilijkste en belangrijkste stap in mijn ondernemerstraject was de allereerste stap: mezelf overtuigen om te durven. Durven zeggen: ik ga dat proberen. De sprong wagen!
“Toen ik vier jaar geleden met I Just Love Breakfast begon, wist ik helemaal niets van ondernemen. Ik wist niet waar ik mijn granola zou maken en ik wist niet waar ik mijn granola zou verkopen. En ik had geen geld om te investeren. Dat was een duidelijke afspraak met mijn man en mijn gezin. Ze steunden me volledig. Maar de sprong was al groot genoeg, ik wilde mijn gezin niet meesleuren in mijn avontuur door hen ook nog eens op te zadelen met een zware, risicovolle lening.”
Het kantelpunt: een bakkerij én een klant
Het eerste kantelpunt kwam er al redelijk snel voor Natalie Vanderick. “Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ik heb Les Tartes de Françoise gevraagd of ik hun oven niet mocht gebruiken op hun sluitingsdag. Toen ik die mail stuurde, had ik er eigenlijk geen idee van dat ze zo groot en zo bekend waren. De oprichter was getriggerd door mijn vraag, maar wilde mijn granola eerst proeven. Die viel zo in de smaak dat ik niet alleen de oven van Les Tartes de Françoise mocht gebruiken, maar dat ze mijn granola ook wilden verkopen in hun winkels. Plots had ik een bakkerij én een eerste klant.”
“Ik heb I Just Love Breakfast een jaar lang gecombineerd met een halftijdse job. Na dat jaar ben ik er volledig voor gegaan. I Just Love Breakfast werd mijn eerste en mijn enige job. Ik was voltijds ondernemer. Dat was een tweede kantelpunt.”
De Leeuwenkuil
Natalie Vanderick deed mee aan het televisieprogramma De Leeuwenkuil, waar startups hun idee pitchen bij een panel van vijf ervaren ondernemers/investeerders. Serial entrepreneurs Conny Vandendriessche en Jurgen Ingels geloofden in I Just Love Breakfast, en besloten om samen 100.000 euro te investeren in het piepjonge bedrijf. “Ik heb na heel lang twijfelen en na lang aandringen van de redactie meegedaan aan De Leeuwenkuil omdat het een kans was om mijn ondernemersverhaal te vertellen. Het programma heeft me ook gedwongen om een aantal stappen fundamenteel te herdenken en scherp te krijgen. Dat ik er een investering uit de brand zou slepen, dat had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Ik heb een artisanale bakkerij, geen verlichtend technologisch idee.”
Het grote voordeel als je niet meer recht van de schoolbanken komt is dat je je niet meer zo snel laat intimideren of opjagen
“Meer nog dan naar geld, was ik op zoek naar een klankbord. Mijn investeerders zijn er voor mij, ik kan beroep doen op hun kennis en ervaring, maar ze bemoeien zich niet. Ik leer veel van hen, maar ik kan mijn eigen pad blijven volgen. Natuurlijk wil ik groeien, maar dan op mijn manier. Rustig, stap voor stap. Zonder compromissen over mijn producten, mijn manier van werken, mijn team,… Dat is het mij niet waard.”
“Dat is het grote voordeel als je niet meer recht van de schoolbanken komt. Ik ben 47, ik heb al een heel professioneel traject afgelegd. Ik laat me niet meer zo snel intimideren of opjagen. Als ik al die goeroes bezig hoor, denk ik vaak: wat maken ze die jonge founders toch allemaal wijs? Ik luister heel graag naar ondernemers als Conny en Jurgen, mensen die al hebben gedaan wat ik nu aan het doen ben. Maar ik word zenuwachtig van al die goedbedoelde adviezen van mensen die nooit zelf een onderneming uit de grond hebben gestampt. Als je niet zelf met je botten in het slijk hebt gestaan, laat dan maar zitten.”
Ondernemen op gevoel
Ondertussen is Les Tartes de Françoise zelf verhuisd, en heeft I Just Love Breakfast een eigen atelier bij de sociale werkplaats Flexpack. “Ik had interesse om met hen samen te werken voor het verpakken van onze producten, maar toen kwamen ze zelf met een tegenvoorstel. Ze hadden plaats over, ik kon hier in de werkplaats een eigen atelier inrichten. We werken nu op verschillende manieren nauw samen.”
“Zo is het eigenlijk altijd gegaan met I Just Love Breakfast. Elke stap creëert onverwacht nieuwe opportuniteiten. Als die passeren, moet je ze durven grijpen. Ik werk als ondernemer heel gevoelsmatig. Of het nu gaat om leveranciers, om verkooppunten, om het fantastische team dat ik ondertussen rond mij heb kunnen verzamelen: geen zware contracten, maar wederzijds vertrouwen.”
Showlist vs shitlist
Natalie Vanderick zag de granola markt de voorbije vier jaar transformeren. “Toen we helemaal in het begin op een beurs stonden met I Just Love Breakfast waren we een echte attractie. Nu zijn er heel wat kleine, artisanale producenten en zoeken grote merken manieren om hun goedkope, massaal geproduceerde granola toch artisanaal te doen lijken. Gelukkig is de voorbije jaren ook de bewustwording gegroeid dat eerlijke, transparante voedingsproducten ook een prijs hebben. En is er een groeiende groep consumenten die hier ook bewust naar op zoek gaan.”
“Ondertussen is I Just Love Breakfast uiteraard ook een pak professioneler aan dan vier jaar geleden. Ik maak een businessplan, ik plan vooruit. Maar je moet beseffen dat zo’n plan al gedateerd is tegen de tijd dat je het begint uit te voeren. Je kan de toekomst niet voorspellen. Ondernemen is onvoorspelbaar langs twee kanten: de tegenslagen komen onverwacht en de opportuniteiten komen onverwacht.”
“Als ik startende ondernemers één goede raad mag meegeven: vergelijk de showlist van andere ondernemers niet met je eigen shitlist! Elke startup heeft zijn eigen struggle. Achter die façade zit ook een parcours met successen én mislukkingen. Ik ben daar van meet af aan heel open over geweest. Ik heb een messenger-groepje met twee andere ondernemers waar we ervaringen delen. Omring je met mensen die begrijpen wat je meemaakt en waar je af en toe je ei kwijt kan. Dat helpt geweldig.”
Ook zo’n goed idee, project of businessplan dat staat te springen om gelanceerd te worden? Kom gratis maar onbetaalbaar advies en praktische tips inwinnen op de Mechelse Nacht van de Inspiratie van Bizidee. Wij zien je graag op donderdagavond 25 april bij Thomas More Campus de Ham. Deelnemen is gratis, maar inschrijven absoluut verplicht!