Status quo of een minder snelle groei dan dat je zou willen of zou kunnen? Je potentieel ligt torenhoog, maar je cijfers zijn nog niet van datzelfde wereldniveau? Of zit je vast in een vicieuze cirkel van dagelijkse brandjes blussen? Tijd om die spreekwoordelijke spiegel er eens bij te nemen en brutaal eerlijk te zijn tegen jezelf, vindt high-performance coach Ilse Jaques, die met haar eigen zaak al honderden ondernemers heeft begeleid. Want eerlijk duurt het langst. Letterlijk: “Het vergt moed en kracht, maar het kan je zoveel meer opleveren voor je business in the long run.”
Brutaal eerlijk zijn, dat is de confrontatie aangaan met jezelf. Of hoe Ilse Jaques het zegt: “Jezelf dwingen om niet langer weg te kijken van de realiteit.” Maar hoe doe je dat? Volgens de coach is er maar één manier: de feiten op een rijtje zetten. “Kijk naar je businesscijfers. Wat is je winst? Heb je voldoende reserves voor je zaak en privé? Hoeveel procent groeit jouw bedrijf per jaar? Ben je écht een bepaalde markt aan het inpalmen of maak je het jezelf alleen maar wijs? Heb je écht nog genoeg tijd om te wachten met die ene investering of zeg je dat maar om goed te praten dat je het nu nog niet aan het doen bent? Je weet dat je internationaal kan doorbreken, maar stelt een doorbraak uit... Je weet dat je nog zo veel potentieel laat liggen, maar verzint redenen en excuses en zit in je eigen portefeuille op die manier...?”
Pas door te kijken naar cijfers, het potentieel en de feiten heb je een goed zicht op wat er écht aan de hand is
Ilse Jaques kan wel honderd vragen aframmelen die ondernemers zichzelf kunnen stellen. Ze houdt het nog op deze laatste drie: “Sta je waar je moet staan? Of waar je had gehoopt dat je zou staan? Welk cijfer geef je jouw zakelijk leven en de kwaliteit van je relaties?” Volgens Ilse Jaques voelen veel ondernemers intuïtief wel aan dat er iets niet klopt, dat er dingen zijn die niet goed werken of waar ze sneller zouden in kunnen schakelen en waarin ze verantwoordelijkheid moeten nemen. “Maar pas door te kijken naar cijfers, het potentieel en de feiten heb je een goed zicht op wat er écht aan de hand is”, zegt ze. “Je kan het niet meer ontkennen.”
Een reptielenbrein
Dat ontkennen doen veel mensen net wél. Tegenover brutale eerlijkheid staat immers optimistische ontkenning, meent Ilse Jaques. “Veel ondernemers doen alsof de zaken supergoed draaien omdat ze niet willen overkomen als zwak, of niet graag toegeven dat ze moeten bijsturen. Ze laten dingen gebeuren omdat ze zichzelf verhaaltjes hebben wijsgemaakt. ‘Ja maar, die klant zal wel ooit eens betalen, dus ik ga er niet achterna’ of ‘het zit niet in mij om een groot bedrijf te leiden’.”
Tegenover brutale eerlijkheid staat optimistische ontkenning
Die denkwijze is volgens Ilse Jaques heel menselijk, maar totaal onwerkbaar. “In onze hersenen hebben we nog een stukje reptielenbrein zitten, dat is het oudste en meest instinctieve deel van ons brein. Het controleert onze primaire levensbehoeften. Het reptielenbrein wil ons fysiek in leven houden en zorgt ervoor dat we telkens de veiligste optie kiezen. De zaken laten begaan zoals ze nu draaien, is de veiligste optie. Investeringen doen, zoals bijvoorbeeld je zaak uitbreiden of extra mensen aannemen, daarover denkt ons reptielenbrein ‘wat ben jij in godsnaam aan het doen?!’.”
Dat deel van onze hersenen helpt ons dus geen stommiteiten te begaan. Nuttig, maar het maakt ook dat we onszelf niet meer uitdagen, dat we blijven zitten in een vicieuze cirkel van middelmatigheid en geen actie durven ondernemen. “Zo kom je op den duur in een doodlopend straatje terecht. Je kan de rekeningen betalen, maar dat is het dan ook. Dat zorgt dan weer voor stress. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je medewerkers en misschien zelfs je gezin. Je kan je afvragen of je dan nog een kwalitatief leven leidt”, stelt Ilse Jaques.
Mooie transformaties
Met andere woorden: ben je niet brutaal eerlijk met jezelf, dan blijf je handelen vanuit een uitzichtloze situatie waardoor je nooit écht kan excelleren. Je bereikt een plateau in je groei, als persoon en als bedrijf. Maar wat doe je wanneer je dat eindelijk inziet? “Een keuze maken”, zegt Ilse Jaques kort maar krachtig. “Heb je er geen zin in, oké, drop it. Blijf dan dromen en hopen, maar stel je verwachtingen bij. Wil je er wel voor gaan? Dan is nu beter dan morgen. Gewoon doen.”
Ben je niet brutaal eerlijk met jezelf, dan blijf je handelen vanuit een uitzichtloze situatie waardoor je nooit écht kan excelleren
Als succesvolle high-performance coach begeleidt Ilse Jaques al meer dan tien jaar ondernemers die voor zichzelf de beslissing hebben gemaakt dat ze er willen voor gaan. En ze ziet diepgaande, onomkeerbare transformaties dankzij die brutale eerlijkheid. “Enkele jaren geleden kreeg ik een man over de vloer die zijn zaak wou opgeven. Hij had er al veel tijd, geld en energie ingestoken, maar zag zijn financiën continu zigzaggen en was het beu. Het was november en hij besefte dat hij enkele honderdduizenden euro’s te kort kwam om de eindejaarspremie van zijn medewerkers te betalen. Hij wou op zoek gaan naar een overnemer of een investeerder”, vertelt Ilse Jaques.
“Ik ben samen met hem zijn financiën beginnen uitspitten. Was dat cashflowprobleem tijdelijk of wederkerend, bijvoorbeeld? Wat bleek: hij had gewoon anderhalf miljoen euro aan openstaande facturen bij klanten. Zouden zij wat vroeger betalen, dan kon hij de eindejaarspremies alvast uitgeven. Maar hij durfde dat niet vragen aan die klanten. Hij vond het onbeleefd en had in zijn hoofd het verhaal gecreëerd dat die klanten het niet zouden appreciëren en hem zouden laten vallen, alsook dat hij niet geloofwaardig was als zaakvoerder omdat hij geen businessdiploma had. Kortom, we hebben verder en dieper gekeken dan de oppervlakte en zijn gebotst op de zaken die hem klein hielden en waar hij zichzelf in de vingers sneed. Die man droomde ervan andere bedrijven op te starten, maar belemmerde zichzelf.”
Vrijheid om te creëren
Waar die ondernemer nu staat? “Hij heeft meerdere bedrijven, heeft een CEO in dienst die zich bezighoudt met het operationele zodat mijn cliënt zich kan focussen op de algemene strategie, en hij werkt naar een vermogen van 100 miljoen euro toe. Niet slecht hé? Maar wat nog belangrijker is: hij heeft meer kracht en vrijheid gekregen. Die mentale vrijheid en absolute vrijheid om te creëren wat je wil, is het ultieme doel.”
Ilse Jaques wil vooral ook onderstrepen dat het nooit te laat is voor zo’n transformatie. “Mensen hebben de neiging om het verleden met zich mee te slepen, om stil te blijven staan bij gemaakte fouten, of te piekeren omdat ze niet staan waar ze hadden gehoopt. Dat heeft geen zin. Het verleden bestaat niet meer, laat je er dan ook niet door gijzelen, maar laat het gaan. Je kan er wel degelijk voor kiezen om een compleet andere toekomst te creëren. Of je nu 25 of 55 jaar bent, je hebt te allen tijde de mogelijkheid om van pad te veranderen als je de moed hebt om brutaal eerlijk te zijn.”
Weet jij waar je vandaag staat, of wil je je doelen scherper stellen? Wil je sneller schakelen, omdat je voelt dat het sneller kan? Vraag nu jouw radicaal eerlijk gesprek aan bij één van de consultants van Ilse Jaques.
Copyright foto’s: Annelore Desmet
--------------------------------------------------------------------
Wil je excelleren als ondernemer?
Schrijf je hier in voor de gratis online inspiratiesessies die Bloovi organiseert en laat je inspireren door onze professionele ondernemerscoaches.
--------------------------------------------------------------------