Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium
Van onervaren makelaar ging hij naar de eigenaar van ERA in België - en nu is hij in volle onderhandeling om in 2023 ERA Dubai op te starten. Johan Krijgsman zette lang onbewust beïnvloeding in om te komen waar hij nu staat. Met de hulp van Straight-Line Leadership Int. werd hij zich bewust van zijn acties. En kon hij die bewustwording gebruiken om sneller te gaan dan ooit tevoren. De ondernemer deelt de stappen die hij zette om hier te komen en wat zijn plannen nu zijn.
Als negentienjarige had Johan Krijgsman niets te verliezen. Na één jaar op de universiteit besefte hij dat hij geen behoefte had aan meer theorie. Hij wilde directe impact uit het werkveld en solliciteerde bij ERA op de functie van makelaar. Hij zag er met negentien jaar jong uit voor zijn leeftijd. Hij had geen relevante werkervaring of opleiding op zak. Maar als hij aangenomen werd, hoefde hij geen salaris te ontvangen. Johan Krijgsman bood aan enkel op basis van commissie te werken. De organisatie had zo z’n twijfels, maar gaf hem toch een kans.
Een gedurfde zet
Negen maanden later stond de piepjonge makelaar voor de franchiser van zijn ERA-kantoor. Hij vroeg om de helft van de aandelen. Anders zou hij vertrekken. “Ik ben ervan overtuigd dat je met mij een groter bedrijf kan bouwen dan zonder mij”, zei Krijgsman tegen de toenmalige eigenaar. En die ging akkoord.
Nu, zestien jaar later, is Johan Krijgsman de CEO en eigenaar van het overkoepelende ERA Belgium. De ondernemer heeft plannen om in 2023 de markt in Luxemburg te betreden en aansluitend Dubai.
Van verlies naar snelle groei
ERA is ondertussen 27 jaar actief in Belgie en telt 135 kantoren! Dit jaar verhuisde het hoofdkantoor van nabij Antwerpen naar Sint-Niklaas. Het pand heeft een statig karakter: sierlijsten, hoge plafonds, dubbele deuren en glas in lood.
Johan Krijgsman spreekt graag, snel en met veel expressie in zijn gezicht. Een speld in de vorm van ERA’s logo glimt boven zijn rechterborstzak. “Als ik er nu aan terugdenk, vind ik het ook wel gedurfd”, zegt hij over het gesprek dat hij als amper twintigjarige voerde met zijn baas. “Maar ik creëerde heel snel groei in een bedrijf dat voorheen verlies draaide. Ik nam hem mee in het verhaal: samen komen we verder. Nu ben ik me bewust van de invloed die ik uitoefen, maar toen was het allemaal nog onbewust.”
Op veel vlakken was ik onbewust competent. Maar als je op het punt aankomt waarop je niet meer alles zelf kan doen, moet je teamleden gaan trainen
De bewustwording die hij later kreeg heeft hij te danken aan Straight-Line Leadership International. Een organisatie die een significante impact maakt op de levens van ondernemers en business professionals in de Benelux. Binnen zijn lidmaatschap aan Straight-Line Leadership wordt Krijgsman geholpen te groeien als ondernemer en als leider.
“Die bewustwording heeft me veel gebracht”, zegt Johan Krijgsman. “Op veel vlakken was ik onbewust competent. Maar als je op het punt aankomt waarop je niet meer alles zelf kan doen, moet je teamleden gaan trainen. Zodat ook zij anderen mee kunnen nemen in het verhaal van je organisatie. Alleen wordt dat lastig als je je niet bewust bent van je eigen gedrag. Of van het effect dat je op bepaalde momenten hebt.” De coaching van Straight-Line Leadership hielp hem die bewustwording te creëren.
ERA 2.0
Op zijn twintigste - nog onbewust van zijn impact- werd Johan Krijgsman eigenaar van een paar ERA-vestigingen. “Toen gingen we hard vooruit”, zegt hij. “Binnen ERA in België waren we op dat moment één van de kleinste kantoren. Vijf jaar later stonden we in de top tien. Nog eens vier jaar later waren we het grootste kantoor. Daarna bleven we verder doorgroeien, ook in omzet.”
Zijn kantoor groeide eigenlijk te snel, waardoor hij tegen een plafond stuitte. De aandeelhouders van ERA Belgium naderden de pensioengerechtigde leeftijd. En daar begonnen ze zich ook naar te gedragen. “Ze hadden een sterke basis voor ons gelegd, maar ze durfden nu niet meer geld te investeren. Terwijl de sector juist veel mogelijkheden bood. Het bemoeilijkte onze groei dat de hoofdzetel niet mee was”, gaat Johan Krijgsman verder.
Hij besefte dat er iets moest veranderen. Eerst probeerde Krijgsman zijn meer ervaren collega’s te overtuigen om ERA Belgium over te nemen. “Ik was nog maar 29. Maar ik kreeg de bal steeds teruggekaatst: ‘Volgens mij moet jij dat doen, Johan.’ Ik had even nodig om aan dat idee te wennen.” Na een jaar onderhandelingsgesprekken voeren, werd Johan Krijgsman in 2019 eigenaar van ERA Belgium. Hij lanceerde ERA 2.0.
Voorkom tomaten naar je hoofd
“Voordat ik ERA in België overnam, draaiden we al zes jaar dezelfde omzet”, zegt Krijgsman. “Geen groei in zes jaar tijd. Nu zijn we in drie jaar 50% gegroeid. Onlangs communiceerde ik dat we gaan verdubbelen tegen 2030. Maar als ik in het begin van mijn overname had gezegd dat we dit in 2023 gingen doen, had ik tomaten naar mijn hoofd gekregen. ‘Dat kan nooit’, zouden ze zeggen. Je moet mensen wel eerst meenemen in je visie en je plannen.”
Geen groei in zes jaar tijd. Nu zijn we in drie jaar 50% gegroeid
Invloed binnen de franchise
Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemers. Toch moeten ze aan voorwaarden voldoen vanuit de franchisegever, wat soms weerstand kan oproepen. Hij geeft daar gericht aandacht aan. “Het kan moeilijk zijn om franchisers mee te krijgen in je visie. Ze denken: ik weet zelf wel wat ik met mijn bedrijf moet doen. Wat ik hen altijd heel duidelijk maakte, is dat ze zelf ook beter werden van onze samenwerking. Ik zei dan: geef me één jaar. Volg één jaar lang wat ik voor je uitzet en kom dan met ‘ja, maar’. Niet al op voorhand. Na dat jaar, als ze hun resultaten zagen, ervoeren ze vaak geen weerstand meer.”
Johan Krijgsman heeft tegenwoordig al een bewezen trackrecord als hij gesprekken ingaat. Resultaat heeft geen uitleg nodig, zoals hij zelf zegt. Dat maakt dat hij mensen sneller aan boord krijgt. Het helpt hem ook medewerkers sneller richting een nieuwe koers te krijgen, als dat nodig is. “We zijn als organisatie veel wendbaarder. Als ik nu tijdens een nationale meeting een verandering van strategie mededeel, weet ik dat de meerderheid van mijn bedrijf mee is na die ene speech. Terwijl ik daar vroeger goed twintig keer gestaan kon hebben voor hetzelfde effect.”
Natuurlijk zijn er ook zaken die Krijgsman moet blijven herhalen. ERA neemt veel uit handen voor hun internationale kantoren. Denk aan marketing, branding, strategie en het opleiden van nieuwe makelaars (via ERA Academy). “Af en toe spreek ik met franchisers die toch hun eigen plan willen trekken. Dan zeg ik: ik begrijp je. Ik zie dat je heel ambitieus bent en je het beste wil voor je zaak. Maar, zeg eens, hoeveel tijd ben je daarmee kwijt? Zou het niet effectiever zijn om die tijd in je mensen te steken? Als je ons al voorbereide deel overneemt, heb je ruimte om te doen wat écht belangrijk is.”
Hij herhaalt dagelijks wat het franchisenemers oplevert dat ze bij ERA zijn aangesloten. Hij laat ze zien welke impact ze kunnen maken. Samen, maar ook als leider van hun eigen franchiseonderneming. “De maaltijd is af ”, zegt Krijgsman. “Ze willen hun eigen peper en zout erop strooien. Maar de impact die ze kunnen maken, is veel groter als ze ergens lekker gaan eten en een goede conversatie hebben. In plaats van met de kok bij het vuur te staan en niet echt aanwezig te zijn bij het diner.”
Ontplofte gsm
Toen Johan Krijgsman aan het roer kwam, had ERA binnen België een zwakke publieke identiteit. Dus schoof hij zichzelf naar voren om die identiteit te transformeren. “Vroeger was ERA erg innovatief, maar later kreeg het een stoffig imago. We waren marktleider, maar we zeiden dat nooit. Als iemand uit onze sector aan het woord kwam in de media, was dat nooit iemand van ERA. We lieten alle autoriteit pikken door anderen.”
Krijgsman begon interviews te geven. Zijn verhaal sloeg aan. “In Het Laatste Nieuws stond een spread: ‘32-jarige ceo van ERA’. Daarna werd ik door De Tijd bekroond tot ‘de man van de week’, een week na Barack Obama. Mijn gsm ontplofte.” Waar Johans jonge voorkomen tegen hem werkte in zijn eerste sollicitatiegesprek, werkte het later vóór hem. “Normaliter kwamen uit onze sector van die grijze, vijftigjarige mannen aan het woord. De media zag de manier waarop ik sprak als vlot en begrijpelijk. Dus ik mocht vaker komen. Ondertussen werkten we hard aan onze nieuwe brand. Toen zetten we onszelf echt op de kaart.”
Keihard tegen een muur lopen
Om verder te groeien, moet Krijgsman nu juist een stap terug doen. “Ik moet ‘the bigger picture’ van alle afdelingen in het vizier houden. Toen ik zelf op iedereen invloed wilde uitoefenen, liep ik keihard tegen een muur aan.”
Als ik denk dat iemand veel impact kan gaan maken op het bedrijf, wil ik zelf wat extra’s toevoegen
Hij kiest nu zijn momenten uit. Zo staat hij tijdens events met het hele ERA-netwerk wel op het podium. En af en toe heeft hij nog een-op-eengesprekken met directeuren. “Dat is soms strategisch, omdat ik zie dat die persoon veel potentieel heeft. Als ik denk dat iemand veel impact kan gaan maken op het bedrijf, wil ik zelf wat extra’s toevoegen.”
Belangrijke uitdagingen
Momenteel staat hij voor twee belangrijke uitdagingen. “Enerzijds: in de snelheid die we maken, mensen het gevoel geven dat we toch niet zo snel gaan. Ik wil dat iedereen die snelheid en drive als vanzelfsprekend ziet en ervaart met rust en ruimte”, vertelt Krijgsman. Daarnaast ervaart hij uitdagingen bij het aannemen van high-level professionals. Niet omdat ze moeilijk te vinden zijn, maar omdat hij liever zijn eigen mensen de kans geeft om die posities te vullen.
“Mijn purpose is om mensen mee te nemen en te laten groeien. Maar dat is een valkuil geworden, want daardoor ben ik terughoudend in het invullen van high-level posities met mensen van buiten de organisatie. Terwijl we die mensen ook wel nodig om de volgende stappen te kunnen zetten. De uitdaging is om die professionals te vinden en mee te krijgen in ons verhaal.”
Om die teamleden te coachen, maakt hij goed gebruik van de bewustwording en tools die hij heeft gekregen door het werken met Straight-Line Leadership. “Je kan niemand coachen als je zelf niet ziet wat je doet”, aldus Johan Krijgsman. “Zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn, kun je niet overbrengen op een ander. Je bent er blind voor. Maar om verder te komen, moet ik nu een team bouwen dat anderen mee kan nemen in het ERA-verhaal. Dat kan ik nu omdat ik die bewustwording wél heb. En dat heb ik zeker te danken aan Straight-Line Leadership.”
(Copyright foto’s: Studio Hirundo)