Sarah Parent, co-founder van Go Forest
De start van het interview is tekenend voor de hectische levensstijl van Sarah Parent, co-founder van Go Forest: ze verontschuldigt zich voor het feit dat ze te laat is, maar haar agenda zit zo vol dat de minste vertraging gevolgen heeft. Bovendien is ze net terug uit Brazilië, waar een nieuw project is opgestart en waar ze binnen afzienbare tijd terug naar vertrekt, ook al omdat er gelijktijdig een documentaire wordt gedraaid. “Zot gepassioneerd zijn door je onderneming klinkt mooi, maar kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.”
Go Forest plant in opdracht van bedrijven en particulieren bomen in eigen land en in ontwikkelingslanden, die aantoonbare impact hebben op CO2, biodiversiteit, en vooral op de lokale bevolking zelf. Dat houdt ook in dat co-founder Sarah Parent internationaal denkt en handelt, met alle stress, tijdzones en hectiek die daar bij komen kijken.
“Ik kom als ondernemer bijna letterlijk overal”, beaamt Sarah Parent haar jachtige bestaan, “maar daar staat een prijs tegenover. Het evenwicht is soms zoek, je weet niet altijd waarop ja of nee te antwoorden, er zijn de vrienden en familie waar je tijd voor wil maken, ...”
“Het is met andere woorden een uitdaging om een duurzaam bestaan uit te bouwen, maar ik vind het een must als je aan het hoofd van een duurzaam bedrijf staat. Dat het niet evident is, mag blijken dat ik recent met mijn hoofd tegen de muur ben gebotst, net door die zelfduurzaamheid te verwaarlozen. Ik raakte namelijk niet meer in slaap als gevolg van te veel stress. De dokter zei dat ik nog tijd had om die scheve situatie recht te trekken, maar dat ik het dan wel nu moest doen.”
Kleine hacks
“Die diagnose heb ik als een geschenk aanvaard, als een kans om de dingen anders aan te pakken – want er zijn veel mensen die die kans niet krijgen en sterven aan bijvoorbeeld een hartaanval. Ik zag opeens glashelder in dat ondernemen effectief een marathon is – zoals het cliché dat wil – maar dat je gewoon ontploft wanneer je elke dag als een sprint beleeft.”
“Ik besloot bijgevolg om PEAK Coaching in te schakelen, omdat die niet voor sprinten maar voor stilstaan gaan. De focus ligt minder op fysieke training, maar vooral op mental & habit coaching, en – zo maak ik proefondervindelijk mee – op kleine hacks die doorheen de dag het verschil kunnen maken. Kortom, op gezondheid.”
“Kers op de taart: zaakvoerder Seppe is zelf ondernemer en weet dus perfect wat je doormaakt. Ook omdat ze regelmatig werken met mensen die over hun limieten gaan. Dat was bij mij niet het geval, maar ik liep wel recht op een muur af. Zeker omdat daar nog bijkomt dat ik me als vrouw extra hard moet bewijzen in de business. Ja, dat is nog altijd een dingetje, hoor. Ondernemen is nu eenmaal veel meer dan ondernemen: het is tegen kritiek kunnen, iemand durven zijn … Ook al die zaken spelen mee.”
Ademhalingsoefeningen aan de verkeerslichten
Parent denkt dat die balans tussen werk en zelfzorg voor veel ondernemers momenteel dé uitdaging is. “We komen allemaal uit de covid-periode, waarin het vaak vechten was om als bedrijf te blijven bestaan. Nu maken we het omgekeerde mee: vechten om alle aanvragen verwerkt te krijgen.”
Als ondernemer loop je constant het risico jezelf voorbij te sprinten
“Ik wil maar zeggen: of het nu goed of slecht gaat, voor een ondernemer is het altijd vechten. Als je dan, zoals Go Forest, opstart tijdens de pandemie, dan is het helemaal een strijd. Gelukkig heeft ons eerste artikel in Bloovi toen tien nieuwe klanten opgeleverd – dit terzijde, maar toch: waarvoor dank”, lacht Sarah Parent.
“Als ondernemer loop je dus constant het risico jezelf voorbij te sprinten. Daarom zijn die hacks van PEAK Coaching zo dankbaar. Klein voorbeeld: ademhalingsoefeningen doen terwijl je wacht aan de verkeerslichten. Of de muziek af en toe eens uitzetten en de reis of het traject gewoon beleven. Zo leer je op een heel laagdrempelige manier te mediteren, of toch meer mindful in het leven te staan door gewoon even tot stilstand te komen.”
Stilstaan in plaats van marathon lopen
“Nog een belangrijke hack, die ik helaas niet elke dag weet uit te voeren: de smartphone wegleggen als je gaat slapen. Maar als ik erin slaag, slaap ik effectief een stuk beter. Want zelfs heel even scrollen op Instagram staat gelijk aan enorm veel impulsen, die je onrustig maken.”
“Zoals je merkt, het gaat bij PEAK Coaching dus niet om oldschool lichaamsbeweging en cardio-oefeningen to the limit, met een zot gespierde coach wiens spiegelbeeld je zo snel mogelijk wil zijn. Ik leerde de afgelopen tijd meer op mezelf te focussen. Wat niet wegneemt dat het af en toe echt lastig is, want tot stilstand komen is voor mij een echte oefening.”
De grootste fout die je als ondernemer kan maken, is jezelf opbranden met het excuus dat je zo graag doet wat je doet
“En ergens ook ironisch, aangezien het mijn oorspronkelijke motivatie om met PEAK Coaching te beginnen was om een halve marathon te kunnen lopen (lacht). Seppe overtuigde mij om daarvan af te zien, want een halve marathon is niet stilstaan, maar net weer keihard gaan.”
“Als je je bedrijf duurzaam en toekomstbestendig wil maken – wat toch de ambitie is van iedere ondernemer – dan moet je er ook over waken dat de zaakvoerder zelf toekomstbestendig is. De grootste fout die je als ondernemer kan maken, is jezelf opbranden met het excuus dat je zo graag doet wat je doet.”
Als je je bedrijf duurzaam en toekomstbestendig wil maken dan moet je er ook over waken dat de zaakvoerder zelf toekomstbestendig is
“Aan 200 per uur gaan voor je bedrijf, zot gepassioneerd zijn door je onderneming: het klinkt allemaal mooi, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. En ik kan het weten, want ik ben zot gepassioneerd door mijn bedrijf. Kijk, het is net zoals je je team 24/7 zou laten werken: je zou misschien heel even betere cijfers dan ooit draaien, maar iedereen zou binnen de kortste keren uitvallen. Dat is het tegenovergestelde van duurzaam.”
Op restaurant gaan
“Ja, ik mag nog op resto gaan. Dat gezegd zijnde, pleiten mijn coaches voor stilstand en zelfzorg, maar niet voor intrede in het klooster: klanten kunnen blijven uitgaan, lekker eten op restaurant, een goed glas drinken … Het komt er gewoon op aan de balans goed te bewaken.”
“Veel andere personal trainers en diëtisten trekken meteen de strenge kaart door die zaken te schrappen”, vertelt Sarah Parent. “Vanuit een soort veronderstelling dat de klant daar zeker de nodige discipline voor aan de dag kan leggen. Maar we moeten dat al op zoveel andere vlakken doen dat het veel meer werkbaar is om de middenweg te kiezen.”
“Dat willen wij ook met Go Forest doen als we naar bedrijven stappen: niet de extreme way gaan, maar kijken wat die bedrijven willen bereiken binnen hun comfortzone. Bovendien heb ik een megavorm van FOMO (fear of missing out, red.), dus dan helpt het al zeker niet om mij al die dingen te laten ontzeggen (lacht). Maar ik weet nu dat ik een verantwoordelijkheid heb: als ik het op mij neem om een team te leiden, is het een no-brainer dat ik ook mezelf bij de hand neem.”