Venly, Rising Star van Deloitte’s Technology Fast 50 award 2022 (© Illias Teirlinck)

De Antwerpse blockchain technology provider Venly werd tijdens Deloitte’s Technology Fast 50 uitgeroepen tot Rising Star van 2022. De jury, onder leiding van Duco Sickinghe, hanteerde als criteria de schaalbaarheid van het businessconcept, het marktpotentieel, de managementkwaliteit en de disruptieve kracht van de innovatie. Daaruit kwam Venly als overtuigende winnaar. Dat de scale-up in april van dit jaar nog 23 miljoen dollar ophaalde in een Serie A-kapitaalronde, hielp uiteraard ook. “Rising Star is een nationaal en internationaal erkend kwaliteitslabel dat zegt dat we niet alleen een sterk groeiend, maar ook een secuur en transparant bedrijf zijn.”

Venly werd in 2018 opgestart door vier founders die heel sterk geloofden in de mogelijkheden van blockchaintechnologie. “Alleen zagen we dat de meeste ontwikkelaars en eindgebruikers moeite hadden om ermee te werken, of niet wisten hoe ze moesten beginnen”, licht CEO Tim Dierckxsens de oprichting toe.

“Daarom besloten wij software te bouwen die partijen zou toelaten vlot te werken met web3- en NFT-technologie en er zo het volle potentieel van te benutten. Onze insteek daarbij? De complexiteit achter blockchain maximaal vereenvoudigen en afstemmen op web2-bruikbaarheid.”

Game als ecosysteem

Omdat Venly een start-up was, koos het voor één specifieke industrie. Zo kon het daarbinnen 100 procent focussen op klanten zoeken en vinden. Dat werd de gaming-industrie, en wel om voor de hand liggende redenen. “Ten eerste is het een enorm grote markt”, verduidelijkt Tim Dierckxsens. “Ten tweede werken veel producenten volgens een play to earn-strategie, waarbij ze spellen aanbieden met in-app purchases: extra materiaal dan wel abonnementen die spelers binnen de game kunnen aanschaffen.”

Bij een traditioneel spel worden die assets exclusief door de gamestudio aangeboden en mogen ze wettelijk gezien niet doorverkocht worden. Bij blockchain wordt dat net aangemoedigd, omdat spelers er gezien worden als een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Door hen toe te laten cryptomunten of NFT’s te verzamelen en die vervolgens door te verkopen, zal de game er wel bij varen. Omdat binnen dat ecosysteem een ruilhandel ontstaat die het spel verlevendigt en spelers onderling maximaal met elkaar doet communiceren.”

(© Illias Teirlinck)

“Met andere woorden: de gaming-industrie is heel dankbaar om als bedrijf in te starten, omdat de voordelen van blockchaintechnologie er zo duidelijk in naar voren komen. Letterlijk elke uitwisseling van waarde binnen en buiten dat ecosysteem – zelfs al gaat het om een transactie van vijf of tien euro – is een potentiële use case voor blockchain.”

Royalties claimen

Vorig jaar stelde Venly vast dat NFT’s ook in andere industrieën draagvlak begonnen te krijgen. Bijvoorbeeld in de muzieksector, waar ze de band en producenten gebruiken om fans te belonen en zo extra engagements te creëren. Zo kan een VIP-ticket korting bieden op bepaalde merchandise die niet toegankelijk is voor andere fans.

NFT’s beginnen ook in de muzieksector een draagvlak te krijgen, waar ze de band en producenten gebruiken om fans te belonen en zo extra engagements te creëren

Dat die NFT kan worden doorverkocht geeft de band of muziekproducent bovendien de opportuniteit om bij elke uitwisseling een royalty te claimen”, legt Tim Dierckxsens uit. “Daarom bieden wij vandaag niet alleen software aan voor de gaming-industrie, maar ook voor e-commerce. Net om die nieuwe toepassingen en use cases mogelijk te maken. Onze grootste ambitie vandaag is om op die manier een duurzame business uit te bouwen.”

Serieus groeitraject

Omwille van het succes van de gebruiksvriendelijke softwareoplossingen binnen de nichemarkt van gaming, de uitbreiding naar e-commerce en de succesvolle kapitaalrondes werd aan Venly de Rising Star award van 2022 toegewezen. Of de founders die erkenning hadden verwacht, willen we weten.

“Enigszins wel”, lacht Tim Dierckxsens. “We hebben dit jaar nog 23 miljoen dollar kapitaal opgehaald én hebben de voorbije jaren een serieus groeitraject afgelegd: van 80.000 euro omzet in 2020 naar 780.000 euro in 2021. Bovendien is er sprake van een heel gezonde cashbalans, wat gezien de huidige crisis heel goed nieuws is. We zagen onszelf dus wel als kanshebber. Maar uiteraard weet je maar nooit, zeker omdat onze medegenomineerden niet van de minsten waren en ik behoorlijk onder de indruk was van de pitches die ze voor de jury brachten. De kwaliteit lag echt hoog, moet ik zeggen”

(© Illias Teirlinck)

“Daarnaast is het moeilijk om sectoren en industrieën te vergelijken. Ja, wij realiseerden een mooie omzetgroei, maar we spelen dan ook in een enorme afzetmarkt. Onze medekandidaat myNEO, die enorm waardevolle bijdragen levert aan kankeronderzoek, kan om die reden niet dezelfde cijfers draaien. Ik ben dan ook heel blij dat de jury niet alleen naar omzetgroei kijkt, maar ook andere factoren in rekening brengt. Overigens is myNEO uiteindelijk wel met de titel van Most Disruptive Innovator gaan lopen, wat ik hen van harte gun.”

“Of het dan onze ambitie is om op termijn Deloitte’s Technology Fast 50 te winnen en Loop Earplugs op te volgen? Dat zou mooi zijn, maar laten we beginnen met volgend jaar onze omzetdoelen te behalen (lacht). Als dat lukt, zie ik ons in 2023 de top tien van de Fast 50 te halen. Fast 50 winnen is geen doel op zich, maar het is een gezonde incentive om voor zo’n erkenning te gaan.”

Kwaliteitsstempel

Door een professionele jury uitgeroepen worden tot Rising Star is mooi, zeker als er sprake was van een sterk deelnemersveld, maar wat hoopt Venly eigenlijk concreet uit die erkenning te halen? “Wij opereren in een nichemarkt en zijn er ook marktleider, maar we willen die niche opentrekken en breder toegankelijk maken”, antwoordt de CEO.

“Zodat ook grotere bedrijven zich uiteindelijk de vraag zullen stellen of het geen tijd wordt om met blockchain te beginnen. Uiteindelijk, zeg ik, want wij zien het als een tien- à dertienjarenplan. Rising Star kan in dat opzicht dienen als een nationaal en internationaal erkend kwaliteitslabel dat deuren opent: we zijn niet alleen een sterk groeiend, maar ook een secuur en transparant bedrijf. Dat kan die bedrijven het vertrouwen geven om met ons te praten.”

Innovatieve spelers in België

“Dat is nodig, want er is nog heel veel werk aan de winkel om bedrijven te overtuigen met blockchaintechnologie te werken. We zitten vandaag nog steeds in de eerste innovatiecyclus, waarin alleen echt innoverende bedrijven die toonaangevend willen zijn bereid zijn om het uit te proberen. De fase waarin de early adopters ermee aan de slag gaan, moet in mijn ogen zelfs nog beginnen, omdat die nu nog afwachten of de technologie zich afdoende kan bewijzen. En dat zal wel nog twee tot drie jaar duren, denk ik.”

(© Illias Teirlinck)

“Dat gezegd zijnde, zijn er in ons land wel verschillende bedrijven die innovatief met blockchain bezig zijn. Ngrave, om er maar eentje te noemen dat de veiligste hardware wallet ter wereld heeft ontwikkeld en zopas nog een kapitaalinjectie kreeg van Binance, internationaal de grootste cryptospeler. Maar qua afzetmarkten staan we in ons land nog voor een stevige uitdaging, vooral omdat we hier nog wat te afwachtend zijn. Dat is niet per se een slechte zaak, zolang je maar tijdig op de kar springt als de technologie effectief rijp is. Daarom richten wij ons nu eerst op de internationale markt, om vervolgens naar België te gaan als blijkt dat de markt er effectief klaar voor is.”