Sharing the blooming vision
30.622 abonnees

Meer dan ooit is het voor ondernemers cruciaal om continu te investeren in hun menselijk kapitaal. Maar tegelijk brengt people management in een veranderende maatschappij steeds meer nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe breid je jouw team uit en houd je je beste mensen aan boord? Welk impact heeft remote werken (hybride model) op je team en op de bedrijfscultuur? Hoe bouw je een futureproof organisatie waarbij het welzijn van werknemers centraal staat?

Deze Gentse scale-up is één van de sterkst groeiende techbedrijven in ons land: “Belangrijk dat je je cultuur blijft benoemen én uitademen”
Business Growth

Industriële bedrijven beschikken over een massa data, dat is het probleem niet. Ze slagen er alleen niet in om al die data ook toegankelijk en bruikbaar te maken. Enter Factry. De Gentse scale-up schopte het tot de Deloitte Fast 50, de jaarlijkse lijst met snelst groeiende techbedrijven in ons land. Co-founder en CEO Jeroen Coussement ziet de komende jaren nieuwe, internationale groeikansen. “Als het economisch moeilijker gaat, zoals nu, zoeken bedrijven naar manieren om hun processen te optimaliseren en méér te doen met dezelfde middelen. Dat lukt alleen als je je data heel inzichtelijk maakt en heel goed analyseert.”

In dit bedrijf werk je maar 32 uur voor een voltijds loon: “De maatschappij draait zo snel dat je niet anders kan dan mensen meer ademruimte te geven”
People & Team

Tryangle, een Antwerps expertisebureau rond welzijn en werkgeluk, introduceerde in september de vierdagenwerkweek in haar eigen organisatie, en is daarmee pionier in België. Want hoewel meerdere organisaties in ons land dat systeem hebben ingevoerd, verloont Tryangle het coreteam dat 32 uur per week werkt volgens een 38-urige fulltime job. “Als België niet meewil, dan springen wij gewoon”, zegt co-founder Griet Deca.

Steve Rousseau (House of Talents): “We denken niet aan de gevaren, enkel aan de kansen”
Business Growth

Founder en CEO van internationale HR dienstengroep House of Talents, eigenaar van Get Driven én trotse voorzitter van basketbalploeg Kortrijk. In zijn drukke agenda vindt pur sang ondernemer Steve Rousseau, een boegbeeld in de wereld van human resources, even de tijd om aan tafel te schuiven bij oud-collega Karen Van der Aa. Stilzitten staat niet in zijn woordenboek. En risico’s, dat zijn voor hem opportuniteiten. Maak kennis met deze ongeremde durver.

Van intiem naar in team: “Het was geen walk in the park, maar dankzij die groeipijnen staan we wel waar we vandaag staan”
People & Team

Een koppel dat samen een zaak start, is vaak al een ondernemersverhaal op zich waard maar in het geval van Julien Lemey en Lien Louwagie begint het pas daarna écht interessant te worden: toen ze de shift van founding duo van Gig & Grow naar een volwaardig team maakten en daarbij met nogal wat pijnlijke leerprocessen werden geconfronteerd. Iets waar ze open en eerlijk over communiceren.

Voor of tegen de 4-daagse werkweek met behoud van loon? “Mensen kiezen duidelijk liever voor meer geld dan voor meer tijd”
People & Team

Via de nieuwe arbeidsdeal kunnen werknemers in de privésector sinds eind november wettelijk een voltijdse vierdaagse werkweek aanvragen, mét behoud van loon en pensioenrechten. Dat zou moeten zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, en voor minder uitval door burn-outs. Professor arbeidseconomie Stijn Baert noemde dit in 2018 al ‘economische sciencefiction’ omdat het alleen maar voor hogere loonkosten zou zorgen. Tijd voor wat duiding door een ervaringsdeskundige (Arvid De Coster) en een arbeidsmarktspecialist (Jan Denys). “Je moet je als bedrijf vooral de vraag stellen of je de juiste cultuur hebt om een vierdaagse werkweek in te voeren.”

Waarom in Silicon Valley de ene massale ontslagronde op de andere volgt: “Niets slechter voor big tech dan onrustige geopolitieke tijden”
People & Team

Het stormt in Silicon Valley. Of concreter: het regent er ontslagen. Kort na zijn overname van Twitter zette Elon Musk de helft van de medewerkers – zo’n 3.000 mensen – op straat. Facebook-moederbedrijf Meta kondigde vorige week dan weer een ontslagronde van 11.000 mensen aan, en ook Amazon is van plan om 11.000 medewerkers de laan uit te sturen. Waar komen die massale ontslagrondes opeens vandaan? En waarom vinden ze bijna simultaan plaats? “Big tech heeft tijdens de COVID-crisis de economie recht gehouden, maar in een geopolitieke crisis betaalt ze zelf het gelag.”