Olivier Van Duijn
Cryptomunten ondervinden pieken en dalen dat bleek overduidelijk dit jaar. Na een enorme prijsstijging in 2021, zakte de prijs van cryptomunten, en verwante concepten zoals NFT's, frontaal in elkaar. Olivier van Duijn, CEO van de Nederlandse crypto-exchange LiteBit, is als geen ander geplaatst om die verandering te contextualiseren. Zijn analyse? De crash was pijnlijk, maar de toekomst van crypto blijft veelbelovend.
LiteBit is een digitaal platform waarop je cryptomunten zoals Bitcoin kan kopen en verkopen met ‘gewone’ munten zoals euro's. Het is als het ware een toegangspoort tot de wereld van de crypto. LiteBit bestaat al sinds 2013, en sinds 2019 staat van Duijn aan het hoofd van de exchange.
“We willen crypto naar de massa's brengen”, stelt de CEO. “We hebben als één van de eersten een platform opgericht in Nederland. Onze filosofie is dat het begrijpbaar, makkelijk en betrouwbaar moet zijn, en dus geen cowboyomgeving. We gingen van start met mensen die hun sporen verdienden in andere industrieën, en we hebben als één van de enigen een publiek vindbaar kantoor en CEO.”
Van Duijn zag bij zijn aantreden bij LiteBit trouwens allesbehalve groen achter de oren. Hij was één van de grondleggers van de e-commerce in Nederland, en hij leidde jarenlang het Nederlandse platform Marktplaats en daarna de Benelux-tak van eBay.
Crash
Natuurlijk maakte de crypto-wereld recent een crash van formaat mee. Zo zakte de prijs van Bitcoin met meer dan de helft vergeleken met eind vorig jaar. Ook gingen crypto-projecten zoals Celsius, en investeringsgroepen zoals Three Arrows Capital, prominent failliet. Zelfs meer gevestigde spelers, zoals de exchange Coinbase, moesten massaal werknemers ontslaan.
“Je kunt dat niet loszien van wat er in de rest van de wereld gebeurt”, vertelt van Duijn. “Mensen met aandelen hebben de recente crisis ook gevoeld, en er is een hoop gaande van supply chain problemen tot de oorlog in Oekraïne. Mijn visie op crypto en tokenisation is niet veranderd. Vorig jaar zijn er enorme aantallen mensen aan boord gekomen. Het volume is sterk gestegen. En allerhande gevestigde financiële spelers investeerden in crypto. Maar crypto deint tegelijk wel mee op de economische conjunctuur. De koersen veranderden daarom de laatste maanden, maar dat doet niets af van de belofte van crypto.”
Je kunt de prijszaking van Bitcoin niet loszien van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Mensen met aandelen hebben de recente crisis ook geboed, en er is een hoop gaande van supply chain problemen tot de oorlog in Oekraïne
Dat betekent wel dat cryptomunten niet als een hedge functioneren, een soort alternatieve investering die sterk zou blijven staan wanneer meer reguliere markten crashen. Dat was een vaak aangehaald argument om in crypto te investeren, maar dat blijkt nu complexer te liggen dan origineel gedacht. “Dat heeft alles te maken met welke partijen er in Bitcoin zijn gestapt”, vertelt van Duijn. “Heel wat gevestigde beleggingsbedrijven investeerden in cryptomunten. Maar zij hebben ook grote posities op de beurzen, en zodra die aandelenprijzen naar beneden gaan verkopen ze ook hun crypto, wat dus een effect heeft op de prijzen. Daarom is crypto voorlopig geen safe haven meer, het deint gewoon mee met de rest van de economie.”
En zorgt deze crash voor effecten op LiteBit zelf? “LiteBit is een handelsplatform, het maakt niet zoveel uit wat de koersen doen als er maar gekocht of verkocht wordt. Er gebeuren nog steeds heel wat transacties, waarop we dus geld verdienen”, stelt van Duijn. “Het is wel zo dat er altijd meer transacties zijn in een markt waar de prijzen vooral stijgen.”
Tokenisation
Ondertussen blijft de toekomstvisie van van Duijn onaangetast. Hij ziet vooral een belangrijke toekomst in tokens. “Dit zal wat raar klinken, maar in feite ben ik niet zo geïnteresseerd in enkel cryptomunten”, lacht hij. “Wat ik interessant vind, is de verbreding van blockchain toepassingen in de financiële industrie en daarbuiten. Dit gaat dus over tokenisation. Met NFT's zagen we nu de eerste stappen in die richting. Dit is de writing on the wall van wat er mogelijk is. De financiële wereld is eigenlijk maar een klein deel van de hele economie. Als we daarentegen erin slagen om via tokens de rest van de economie te transformeren, dan zorgt dat voor een veel grotere impact.”
Maar wat betekent dat in de praktijk? “Als je de vegetarische slager op de hoek wil steunen, dan zou deze daar in de toekomst tokens voor kunnen uitgeven”, legt van Duijn uit. “Als je tokens krijgt, ga je natuurlijk altijd naar die slager, en word je eigenlijk een beetje een med-eigenaar van dat bedrijf.”
Maar wat met cryptomunten als betaalmiddel? Die mogelijkheid wordt al lang geopperd, maar zeker in Westerse landen blijft het succes daarvan uit. “Crypto is al een betaalmiddel”, nuanceert van Duijn. “Maar lang niet overal, en vaak in beperkte mate. Er zijn steeds meer landen waar het in opkomst is. Het werkt al als een betaalmiddel, maar enkel in een context waar het alternatief minder goed is. Wat kan gebeuren in onze omgeving in tijden van extreme inflatie en crisis. Maar het zou mij niet verbazen dat het op een dag overal een serieus alternatief betaalmiddel wordt wellicht in een andere variant dan waarin het nu wordt aangeboden.”
Scams
Hoe zit het ondertussen met de gemiddelde ondernemer. Hoe erg moet die wakker liggen van de laatste evoluties in crypto-land? “Je hoeft daar niet veel over na te denken", stelt van Duijn. “Je hebt natuurlijk bedrijven die de voorbije jaren crypto op hun balans hebben gezet. Een asset dus die kon groeien als een investering. Dat was een risico en vandaag wordt het gezien als een dom idee, want de prijzen zakten sindsdien ineen. Maar zes maanden geleden werd het nog gezien als een briljant idee (lacht).”
Crypto-scams blijven nog vaak voorkomen in het wereldje. Tegelijk toont dit het succes van crypto aan. Sinds covid gebeuren er meer zaken online, wat betekent dat heel wat criminelen ook online gaan
“Ik denk alleszins dat ondernemers niet veel moeten nadenken over crypto, tenzij je in een gebied werkt waar cryptobetalingen nuttig zijn. In de Benelux hebt je niet zoveel bedrijven, maar het is aannemelijk dat het wel komt.”
Ook blijven crypto-scams nog vaak voorkomen in het wereldje. Komt er daar soelaas in de nabije toekomst? “Scams blijven mijn irritatie nummer één”, geeft van Duijn toe. “Maar eigenlijk heb ik nooit iets anders gekend. Ook toen ik in Nederland met e-commerce werkte was dat een groot probleem. Je wil je bedrijf en je gebruikers daar zo veel mogelijk tegen wapenen, wat een competitie blijft tussen de platformen en de criminelen. Tegelijk toont dit het succes van crypto aan. Sinds covid gebeuren er meer zaken online, wat betekent dat heel wat criminelen ook online gaan.”
We zien een verschuiving van de early adopters naar de iets serieuzere en oudere belegger die meer rendement wil halen
En niet enkel criminelen kijken meer naar crypto. Ook gewone beleggers kopen steeds vaker cryptomunten. “We zien een verschuiving van de early adopters naar de iets serieuzere en oudere belegger die meer rendement wil halen”, stelt van Duijn. “Dit jaar gaat het natuurlijk allemaal wat rustiger. Mensen handelen minder snel, en er is wat minder hijgerigheid. Maar dat kan binnen een maand weer veranderen (lacht).”